nema preslagivanja većine

Savez Milanović – Petrov teško ostvariv

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Savez Milanović – Petrov teško ostvariv
23.04.2016.
u 23:05
Opozicija mora tražiti sve načine da dođe na vlast. Milanović bi se morao nuditi svima, od HNS-a, Prgometa, Bandića..., kaže Puhovski
Pogledaj originalni članak

Prošlog vikenda na SDP-ovoj konvenciji bivši premijer Zoran Milanović kazao je za aktualnu vlast da je grimasa i poručio kako njegova stranka neće još dugo biti u oporbi. Koji mjesec ranije govorio je da SDP mora biti spreman u svakom trenutku preuzeti vlast. I da je to moguće i bez novih izbora. Upravo je zadnjih nekoliko dana, istupom Milana Bandića, preslagivanje saborske većine postalo top-tema. Osim toga, anonimni izvor iz Mosta u najnovijem Globusu poručuje kako novih izbora neće biti jer mogu oni i sa SDP-om. Kakve su šanse da se nova većina sastavi od Mosta i SDP-a, odnosno postoji li ikakva šansa za dogovor Zorana Milanovića i Bože Petrova legitimno je pitanje.

Veliko nepovjerenje

No, s obzirom na sve što se dogodilo od izbora, s obzirom na dugu i iscrpljujuću postizbornu trakavicu, a pogotovo način na koji je Most odbacio koaliciju Hrvatska raste i otišao s Domoljubnom koalicijom, odgovor na njega je – jako teško, vjerojatno nemoguće. Više je razloga za to.

Prvi, možda i najveći, veliko je nepovjerenje između Petrova i Milanovića zbog povijesti njihovih odnosa. Osim toga, dijelu Mosta, i to većem, nikada i nije padalo na pamet ići s koalicijom Hrvatska raste čega su u SDP-u od početka bili svjesni i zbog čega su cijelo vrijeme i pokušavali slomiti i pridobiti na svoju stranu dio mostovaca koji im je ipak bio skloniji.

Drugi je problem što koalicija Hrvatska raste više i ne postoji, odnosno s takvom bi se opcijom trebali opet složiti i HNS i Laburisti... A sve su to stranke koje su u međuvremenu dobile novo vodstvo što dodatno komplicira situaciju. Pitanje je i kako bi se takav potez uopće pravdao pred biračima. Osim toga, Božo Petrov posljednjih se mjeseci zbližio s premijerom Oreškovićem i vjerojatno ga se ne bi odrekao, što je kombinacija na koju Milanović nikada ne bi pristao.

I u SDP-u kažu kako je opcija preslagivanja parlamentarne većine potpuno nemoguća te poručuju da se oni pripremaju za mnogo realniji scenarij, a to su prijevremeni parlamentarni izbori. Uskoro bi se, doznajemo, mogao ponovno aktivirati i izborni stožer SDP-a, a u sjedištu na Iblerovu trgu pripremaju i brojne zakonske prijedloge, inicijative...

I politički analitičar Žarko Puhovski drži da je dogovor Petrova i Milanovića nemoguć.

Ne zato što mu je tako nešto nezamislivo, već zato što ni jedan ni drugi ne razmišljaju politički. Da se Milanović ne ponaša kao bivši muž i da ne uživa gledati kako im je teško bez njega, dodaje, šanse da se SDP i bez izbora vrati na vlast itekako bi postojale. I to realne.

– Ovako se politika ne radi. Opozicija mora tražiti sve moguće načine da dođe na vlast, a ova to ne čini. Milanović bi morao hodati okolo i nuditi se svima, od HNS-a, Prgometa, Bandića... – kaže Puhovski.

Izabrati bitne reforme

A svakako bi trebao razgovarati i s Božom Petrovom i dogovoriti se s njim da odustane od svojih 550 reformi, da se odluči za nekoliko najvažnijih i da mu obeća da će SDP za njih glasati u Saboru.

– To je jedini način da Most stekne povjerenje u Milanovića i SDP, da im počnu vjerovati, a nakon što zajednički naprave nešto korisno za narod, proguraju važne stvari, onda je i lakše rušiti Vladu. Građani im preslagivanje tada ne bi zamjerili. Osim toga, to ne bi bilo ni nepošteno kada bi radili posao – smatra Puhovski

>>Petrov o ogorčenju Oreškovića: Pa ja se nadam da će biti bolje

>>'Ako u iduća tri mjeseca ne ispunimo reforme, vrijeme je da netko drugi preuzme vlast'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

ZG
zgrio
23:50 23.04.2016.

Psihijatar i pacijent mogu skupa .. dok traje terapija

IM
Immanuell
00:04 24.04.2016.

Ne @barbaizamerike, oni ne mogu zajedno zato jer naprosto ne podnose da im je netko konkurencija u borbi za prvo mjesto. Oni smatraju obojica sebe Bogom danima i obojica su odrasli na kamenu, što znači da su bezumno tvrdoglavi, kao bukov panj. Zbog toga oni ne mogu zajedno, moš mislit što je stupanj vjerovanja ili nevjerovanja u Boga razlog zašto ne mogu zajedno...... Još uvijek nismo na razini islamskih džihadista, znaš barba......

DU
Deleted user
08:08 24.04.2016.

Drugim riječima narodski rečeno SDP mora nudit guze ne bi li se dočepao vlasti, zato zoka bjesni jer ga muče hemeroidi.