RAT U EUROPI

U masovnoj grobnici kod Izjuma nađena su i tijela djece. Separatisti osudili zaposlenike OESS-a na zatvor

Foto: UMIT BEKTAS/REUTERS
A woman walks past a destroyed building in Izium
Foto: UMIT BEKTAS/REUTERS
A boy rides his scooter past a destroyed building in Izium
Autori Vecernji.hr, Hina
19.09.2022.
u 20:04
Ukrajinska vojska jutros je objavila je da su ruske snage u 24 sata ispalile tri rakete te izvršili 22 zračna udara. Pogođena je infrastruktura u više od 30 naselja. Dodaju da su ukrajinske snage tijekom jučerašnjeg dana pogodile 14 ruskih objekata.
Pogledaj originalni članak

Kijev je isključio mogućnost pregovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je da su ruske postrojbe izgubile pola ljudstva u bijegu iz Harkivske oblasti. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja: 

19:58 -  Ukrajinski forenzičari dosad su ekshumirali 146 tijela, većinom civila, na mjestu masovne grobnice u blizini nedavno oslobođenog grada Izjuma u istočnoj Ukrajini, a neka od njima pokazuju znakove nasilne smrti, rekao je regionalni guverner u ponedjeljak.

Oleh Synehubov, guverner regije Kharkiv, rekao je da je među ekshumiranim tijelima dvoje djece.

"Neka tijela pokazuju znakove nasilne smrti.  Nađena su tijela s vezanim rukama i tragovima mučenja. Kod preminulih su također pronađeni eksploziv, šrapneli i ubodne rane", naveo je guverner.

Predsjednik Zelenski rekao je ranije da se vjeruje da je oko 450 tijela zakopano na mjestu u šumi u predgrađu Izjuma, koju su ukrajinske snage nedavno ponovno zauzele tijekom protuofenzive u regiji Harkov.

18:02 - Slovenski premijer Robert Golob postigao je u ponedjeljak s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom dogovor o slanju 28 slovenskih tenkova M55S u Ukrajinu, za što će Slovenija od Berlina primiti 40 njemačkih transportnih vozila, priopćio je ured slovenskog premijera, a prenosi agencija STA.

Golob i Scholz dogovorili su se u telefonskom razgovoru u ponedjeljak da će Slovenija od Njemačke dobiti 35 vojnih kamiona 8x8 i osam teških cisterni 8x8.

Više o tome, pročitajte OVDJE

17:52 -  Sud u Luhansku koji kontroliraju Rusi izrekao je u ponedjeljak kaznu zatvora od 13 godina lokalnom zaposleniku OESS-a zbog navodne špijunaže za Ukrajinu, izvijestio je TASS, a prenose svjetske agencije. 

Ministarstvo državne sigurnosti Luhanska objavilo je u travnju da je uhitilo dvojicu pripadnika misije OESS-a u regiji, Dmitrija Šabanova i Maksima Petrova, optužujući ih za prenošenje informacija stranim tajnim službama.

"Suci potvrđuju da je Dmitrij Šabanov kriv i osuđuju ga na 13 godina zatvora", objavio je u ponedjeljak Vrhovni sud Luhanska, prenosi Ria-Novosti.

On je prikupljao "dokaze o kretanju vojne opreme i oružja i premještanju postrojbi" od kolovoza 2021. do travnja 2022., po sudu, prenosi dpa.

OESS je odmah odbacio te optužbe i zatražio puštanje svojeg zaposlenika.

15:51 - Dimitro Orlov, gradonačelnik okupiranog Enerhodara u oblasti Zaporižje rekao je da lokalno stanovništvo dojavljuje kako su Rusi granatirali jednu od obala akumulacijskog jezera Kakhovka, te industrijsku četvrt. Dodao je kako se šteta još procjenjuje, a zbog granatiranja je u dijelu naselja došlo je do problema u vodoopskrbi.

15:45 - Savjetnik mariupoljskog gradonačelnika Petro Andriuščenko izjavio je da su ruski okupatori povečali broj policijskih službenika koji patroliraju gradom i provode provjere osobnih iskaznica. Dodao je i kako su Rusi povećali opseg mobilizacijskih kampanja te da provode protupartizanske mjere. Prijavljena su i prva uhićenja lokalnog stanovništva.

15:40 - Ruska vojska u oblasti Herson zarobljena je između ukrajinskih snaga i rijeke Dnjepra, javljaju iz Ukrajine. Prema Nataliji Humenjuk, glasnogovornici Južnog operacijskog zapovjedništva ukrajinske vojske, Ukrajinci su Rusima ponudili da se predaju, no nije specificirala je li itko tu ponudu prihvatio.

14:26 - U ukrajinskom napadu na Donjeck, glavni grad istoimene proruske separatističke zone u istočnoj Ukrajini ubijeno je 13 civila, rekao je prokremaljski gradonačelnik Aleksej Kemzouline.

"Prema preliminarnim podacima u bombardiranju Trga Bakuskih komesara u donjeckom okrugu Kujbišev ubijeno je 13 civila", rekao je Kemzulin i dodao da se "broj ranjenih još uvijek utvrđuje".

"Devet granata kalibra 155 mm ispaljeno je iz sela Netajlove", kazao je, pozvavši stanovništvo da iz domova "izađe samo ako je to apsolutno neophodno".

Njegove izjave nije bilo moguće provjeriti iz neovisnih izvora, piše agencija Reuters. 

Rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak je potvrdilo da su dan ranije ruske vojne snage izvele nekoliko napada diljem zemlje. Ukrajinsko predsjedništvo je potvrdilo da je nakon ruskih napada u nedjelju "ubijeno 10 civila, a ranjeno ih je 22".

13:30 - Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvoreno je podupro agresiju Rusije na Ukrajinu uz konstataciju kako je ona bila nužna radi zaštite ukrajinskih Rusa, a istodobno je napravio usporedbu s bosanskim Srbima kazavši da oni ne mogu živjeti s muslimanima pa je je "prirodna" želja da budu ujedinjeni sa Srbijom.

"Naša težnja ka Srbiji je prirodna. Slična situacija je s Rusima u Ukrajini kojih je u toj zemlji 15 milijuna i kojima je vodstvo te zemlje zabranilo ruski jezik. Zato je specijalna operacija Rusije u Ukrajini opravdana zaštitom prava svog naroda. Tako i mi ovdje - s muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike", kazao je Dodik za rusku režimsku agenciju TASS kako ga citiraju mediji u BiH.

Dodik je ovo izjavio uoči odlaska u Moskvu, gdje će je za utorak najavljen njegov sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kazao je kako je Rusija ta koje se uvijek pridržavala normi međunarodnog prava te ustvrdio kako je Zapad taj koji te norme krši diljem svijeta pa tako i u Ukrajini. Kao dokaz tomu ponudio je usporedbu današnjih država Zapada s Trećim reichom.

"Mi dobro razumijemo da borba Zapada protiv pravoslavlja nikada nije prestala. Ta borba bila je lajtmotiv svih pohoda, i imala u suštini jedinstven cilj - zavladati bogatim zalihama prirodnih resursa koje ima Rusija. Iz tog razloga u Rusiju su došli i Napoleon i Hitler, a današnji Zapad također želi zavladati tim prostranstvima", Dodikova je tvrdnja.

13:28 - Kremlj je odbacio tvrdnje da su ruske snage počinile ratne zločine u ukrajinskoj oblasti Harkiv. 

Oko 450 tijela, za koje Ukrajina kaže da su većinom civili, pronađeno je u masovnim grobnicama u blizini Izjuma nakon što su se ruske snage povukle s tog područja koje su kontrolirale od početka invazije. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su istražitelji na mjestu zločina pronašli dokaze o mučenju, uključujući tijela sa zavezanim rukama. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak je rekao da je "to isti scenarij kao i u Buči“, mjestu kraj Kijeva gdje su također otkrivene masovne grobnice nakon ruskog povlačenja u ožujku. 

"To je laž i naravno da ćemo braniti istinu u toj priči“, kazao je. 

12:23 - U regiji Harkiv, Oružane snage Ukrajine prešle su rijeku Oskil, preuzimajući kontrolu nad obje njene obale, navodi Ukrinform. 

- Oružane snage Ukrajine prešle su Oskil. Od jučer Ukrajina također kontrolira lijevu obalu - objavio je Odjel za strateško komuniciranje Oružanih snaga Ukrajine na Telegramu te priložio i snimku. 

Rusi su od početka ovog mjeseca sprječavali Ukrajince u prelasku rijeke. 

Utvrđivanje položaja na dvije obale rijeke bio bi ključni strateški uspjeh Ukrajini jer olakšava kretanje vojske prema istoku i regiji Luhansk, piše agencija dpa.

11:21 - Njemački kupci ruskog prirodnog plina ponovno su rezervirali kapacitete cjevovoda Sjeverni tok 1, prvi puta od njegovog zatvaranja prije otprilike tri tjedna, pokazali su podaci njemačkog operatera.

Kupci su od osam do devet sati ujutro za današnji dan rezervirali kapacitete Sjevernog toka 1 za transport 3.652.554 kilovatsata (kwh/h) plina cjevovodom OPAL na istoku Njemačke, pokazuju podaci na internetskoj stranici njemačkog plinovoda.

Plinovodom NEL trebalo bi po rezervacijama u istom razdoblju biti transportirano 14.291.845 kwh/h plina, pokazuju podaci NEL-a. OPAL i NEL povezuju Sjeverni tok 1 s krajnjim korisnicima u Njemačkoj, napominje Reuters.

Njemački operateri plinovoda nisu odmah odgovorili na upit da komentiraju podatke. Sjeverni tok izjavio je za Reuters da ne može potvrditi da su njemački kupci zatražili isporuku plina Sjevernim tokom 1 u ponedjeljak.

Zahtjevi za isporuku nisu pokazatelj da plin stvarno prolazi plinovodom. Rezervacije su bile vidljive na internetskim stranicama njemačkih plinovoda, ali internetska stranica operatora Sjevernog toka 1 u ponedjeljak nije prikazivala rezervacije.

10:48 - Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom objavila je da su ruske snage pogodile nuklearnu elektranu Pivdenoukrajinsk u južnoj regiji Mikolajiv, ali njezini reaktori nisu oštećeni i rade normalno. Eksplozija se dogodila 300 metara od reaktora i oštetila je zgrade elektrane, navodi se u priopćenju Energoatoma. Napad je također oštetio obližnju hidroelektranu i dalekovode. 

>> OPŠIRNIJE

10:08 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako je "zatišje“ nakon uspješne protuofenzive u Harkivskoj oblasti priprema za oslobađanje i drugih dijelova Ukrajine pod ruskom okupacijom. 

"Možda se nekome čini da nakon niza pobjeda imamo određeno zatišje", rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju, tvrdeći da je riječ o "pripremi“ za osvajanje ključnih gradova poput Mariupolja, Melitopolja i Hersona u idućoj fazi protuofenzive. 

"Jer Ukrajina mora biti slobodna – u potpunosti“, kazao je ukrajinski predsjednik, ponovivši da Kijev neće osloboditi samo teritorije koje je kontrolirao prije ruske invazije, nego i dijelove Donbasa te poluotok Krim koji su pod ruskom okupacijom od 2014. godine.

Analiza koju je objavilo britansko ministarstvo obrane potvrdila je da Rusija od prošlog tjedna sve češće raketama gađa civilnu infrastrukturu. To uključuje i branu u industrijskom gradu Krivij Rihu, rodnom mjestu ukrajinskog predsjednika, iako prema britanskom ministarstvu to nije donijelo nikakvu vojnu prednost Rusima. Britanci upozoravaju kako će daljnje povlačenje ruske vojske dovesti do većeg broja takvih napada kako bi se potkopao moral Ukrajinaca. 

10:05 - Baltičke zemlje i Poljska zabranile su ulazak ruskim državljanima na njihov teritorij, prenosi agencija dpa. Sve četiri države odsad više ne dopuštaju ulazak ruskim državljanima s vizama za schengen radi turizma, posla, sporta ili kulture. 

Četiri države dopuštaju iznimke za one koji već imaju boravište u europskim zemljama, za političke disidente te iz humanitarnih razloga, piše dpa.  

Zajednička odluka četiri članica Europske unije reakcija je na rusku invaziju Ukrajine te dolazi nakon što su većinom suspendirale izdavanje viza i boravišta za Ruse. Ruski su državljani ipak smjeli ući na njihov teritorij ako su imali vize koje su izdale neke od preostalih članica schengena, što prestaje u ponedjeljak. 

Estonska premijerka Kaja Kallas pozvala je i druge države da se pridruže zabrani koja ostaje kontroverzna unutar šireg EU-a. 

"Moramo koristiti sve dostupne alate kako bi primorali Rusiju da zaustavi ovaj rat“, rekla je u subotu. 

10:03 - Rusija je počela koristiti iranske bespilotne letjelice, a njima nanosi ozbiljnu štetu ukrajinskim snagama. Riječ je, kako piše Wall Street Journal, o bespilotnim letjelicama Shahed-136 koje su prebojane u ruske boje i preimenovane u Geranium 2. One su se tijekom prošlog tjedna počele pojavljivati ​​iznad ukrajinskih položaja u sjeveroistočnoj regiji Harkiv.

>> OPŠIRNIJE

7:10 - Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Twitteru je objavio kako mađarski predsjednik Viktor Orban sanja o ruskom svijetu u Europi. 

- Orbán kaže da će se boriti za ukidanje sankcija protiv Rusije. Nazovimo stvari pravim imenom. Mađarska – Trojanski konj traži kolaps Europske unije na račun europskih poreznih obveznika. Orbán mrzi Ukrajinu i sanja o "ruskom svijetu" u Europi. Treba li EU financirati ta skretanja? - napisao je Podoljak. 

7:00 - Guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj izvijestio je da je približno 200 ruskih okupatora ubijeno kao rezultat prethodne eksplozije u Svatovu, mjestu koje je okupirala Rusija. 

Ukrajinska vojska jutros je objavila je da su ruske snage u 24 sata ispalile tri rakete te izvršili 22 zračna udara. Pogođena je infrastruktura u više od 30 naselja. Dodaju da su ukrajinske snage tijekom jučerašnjeg dana pogodile 14 ruskih objekata.

6:45 - Rat trenutno ne ide najbolje za Rusiju. Dakle, na svima nama je da održavamo visoka stanja pripravnosti,  rekao je američki general Mark Milley, predsjednik Združenog stožera, nakon posjeta vojnoj bazi u Poljskoj.

Milley je također rekao da to ne znači da misli kako su američke snage  koje su stacionirane u Europi pod povećanom prijetnjom.

VIDEO Ukrajinci sve više napreduju: Stigli na 50 kilometara od granice s Rusijom?

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KO
koraknaprijed
14:54 20.09.2022.

Svaki okupator je zakonski odobren cilj ,svake vojne taktike i svakog mogućeg oružja.

DU
Deleted user
11:53 20.09.2022.

Ne bih se cudio da u grobnicama, pored djece, nadju i zane i starce i ostale civile jer ih Ukrajinci grnatiraju vec vise od sest mjeseci ali to nikoga ne zanima. Postoje video zapisi ovog groblja i svedoci koji su bili prisutni tokom sahranjivanja. Istina ce kad tad izaci na vidjelo. Ovo neme nikakve veze sa genocidom ili ratnim zlocinom . INTERCEPTOR ja u pravu. Ukrajinci nisu htjeli pokupiti svoje mrtve pa su ih mjestani sahranili

DU
Deleted user
19:51 19.09.2022.

"Ruska vojska ... zarobljena između ukrajinskih snaga i rijeke Dnjepra, javljaju iz Ukrajine... Ukrajinci su Rusima ponudili da se predaju, no nije specificirala je li itko tu ponudu prihvatio" - NATO vojska zarobljena izmedju Ruskih snaga i Atlantskog oceana. Rusi im ponudili da se predaju, no za sada se nezna da li je itko ponudu prihvatio...