ljetna prognoza

Evo kakvo nas ljeto očekuje!

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
kupanje, plaža
20.05.2015.
u 22:09
Ljetno razdoblje bit će osjetno toplije od prosjeka uz velik manjak oborina
Pogledaj originalni članak

Za razliku od prošlogodišnjeg, ove nas godine čeka pravo toplo ljeto. Naime, ljetna prognoza je i više nego dobra za sve one koji planiraju duge godišnje odmore, ljeto će biti iznadprosječno toplo, ali i sušno tako da se ne morate bojati da će vam kiša pokvariti zasluženi odmor.

Kako piše portal vrijeme.net, ljetno razdoblje bit će osjetno toplije od prosjeka uz velik manjak oborina.

– Promatrajući oborinski režim za mjesece lipanj, srpanj i kolovoz primjetan je veliki manjak oborina, osobito u sjevernim i istočnim predjelima Hrvatske. Pri tome će najveći manjak kiše biti u Podravini i Baranji i to ponajviše u lipnju, ali i u drugim ljetnim mjesecima – kažu prognostičari.

Za očekivati je, dodaju, da će u tim područjima manjak oborina biti veći od 50 posto u odnosu na višegodišnji klimatološki prosjek te će dovesti do suše (vrlo sušno, ponegdje i ekstremno sušno). I u ostalim predjelima Hrvatske za očekivati je manjak oborina u ljetnim mjesecima, no on će biti izraženiji jedino u pojedinim obalnim područjima Jadrana.

Cijelo ljetno razdoblje bit će osjetno toplije od prosjeka, odnosno srednje temperature bit će 3 do 4 stupnja Celzija iznad klimatoloških očekivanja za cijelo ljeto.

– I u toj natprosječnoj toplini ljeta ipak će se izdvojiti mjesec srpanj koji će biti još malo topliji, osobito u području Međimurja i Varaždina te istočne Slavonije gdje će srednje mjesečne temperature biti i do 5 stupnjeva iznad klimatoloških očekivanja pa će time srpanj u tim područjima biti ekstremno topao – piše portal vrijeme.net

U biometeorološkom smislu ovo će ljeto s naglaskom na mjesec srpanj biti prilično teško za sve meteoropate i kronične bolesnike. A s obzirom na najavljenu sušu, ispaštat će i poljoprivrednici.

>> Kakvo nas ljeto čeka? Pročitajte prognozu Zorana Vakule

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

Avatar ivo587
ivo587
23:23 20.05.2015.

Vi ne znate kakvo vrijeme će sutra bit, a kamoli cijelo ljeto.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
23:43 20.05.2015.

tak ste rekli i prošlo ljeto,padala kiša na moru skoro svaki dan izmedu 7 i 8 mjeseca

Avatar CroaticusϮ
CroaticusϮ
00:05 21.05.2015.

Očekuje naš kao svake godine toploooooooooooooo