Dan Europe obilježen u Kijevu i Strasbourgu

Scholz Rusiji: Prošlost neće trijumfirati nad budućnošću, a budućnost je EU

Foto: DPA/Pixsell
Chancellor Scholz visits EU Parliament
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
European Commission President von der Leyen and Ukraine's President Zelenskiy attend a meeting in Kyiv
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
European Commission President von der Leyen and Ukraine's President Zelenskiy shake hands after a joint press conference in Kyiv
Foto: DPA/Pixsell
Chancellor Scholz visits EU Parliament
09.05.2023.
u 18:46
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetila je danas Kijev peti put od početka ruske invazije 24. veljače 2022. Glavni grad Ukrajine nazvala je kucajućim srcem europskih vrijednosti jer se Ukrajinci bore za ideale Europe, slobodu, demokraciju i slobodu izražavanja
Pogledaj originalni članak

Dok je ruski predsjednik na vojnoj paradi u povodu Dana pobjede u Moskvi svoju ratnu agresiju na Ukrajinu nastojao izokrenuto predstaviti kao rat Zapada protiv Rusije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ugostio je u Kijevu predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, a njemački kancelar Olaf Scholz govorio je pred Europskim parlamentom u Strasbourgu, odakle je apelirao na nastavak europske podrške Ukrajini dokle god je to potrebno.

Ne ‘zakonu džungle’

– Neka nas ne zastraši takva demonstracija sile – rekao je Scholz, aludirajući na vojnu paradu u Moskvi na dan koji se slavi kao Dan pobjede nad nacizmom u II. svjetskom ratu, ali i kao Dan Europe, obljetnica Schumanove deklaracije koja je utrla put europskoj zajednici.

– Poruka ovog 9. svibnja nije ono što dolazi iz Moskve, nego naša poruka da prošlost neće trijumfirati nad budućnošću. A budućnost, naša budućnost, je Europska unija – dodao je Scholz. U Europskoj uniji – premda tek nakon što se ona reformira iznutra – njemački kancelar vidi u budućnosti i Ukrajinu jer, kako je rekao, prosperitetna i demokratska Ukrajina, koja je “u potpunosti usidrena u europski projekt”, predstavlja najjasnije moguće odbacivanje “imperijalističke, revizionističke i ilegalne” politike ruskog predsjednika Putina.

– Nitko od nas ne želi se vratiti natrag u doba kad je Europom vladao zakon džungle, kad su se manje zemlje morale klanjati većima, kad je sloboda bila privilegija nekolicine umjesto temeljno pravo svih – rekao je njemački kancelar pred europskim zastupnicima u Strasbourgu. U ostatku govora, snažno se zauzeo i za usvajanje reforme europske azilantske i migrantske politike, o kojoj se države članice godinama ne mogu dogovoriti, a što Scholz želi da bude usvojeno do sljedećih europskih izbora na proljeće.

’Borba za ideale Europe’

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetila je danas Kijev peti put od početka ruske invazije 24. veljače 2022. Glavni grad Ukrajine nazvala je kucajućim srcem europskih vrijednosti jer se Ukrajinci bore za ideale Europe, slobodu, demokraciju i slobodu izražavanja.

Sve je to Putinov režim uništio u Rusiji i sada pokušava uništiti u Ukrajini i drugdje u Europi, dodala je. Ukrajinski predsjednik Zelenski apelirao je na početak pristupnih pregovora s Ukrajinom, o čemu će se odlučivati u lipnju, i požalio se na nedavno uvedene restrikcije na slobodan protok ukrajinskih žitarica u EU. Von der Leyen je najavila usvajanje novog, 11. paketa europskih sankcija protiv Rusije.

VIDEO Snimka ukrajinskih vojnika u Bahmutu, bježe od Rusa koji su okupirali zgradu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

T2
Tomo_20
22:03 09.05.2023.

Scholz ne lupetaj tvoja njemacka je odavno potonula!!!

CM
Crni_moj
20:13 09.05.2023.

EU kao “Friedensprojekt“ je nažalost već pokopan. Kako će se stvari dalje odvijati teško je reći. A i sam Brüssel je postao preskup za posao koji obavljaju ako išta korisno i rade. Dovoljno bi bilo da se dvaput godišnje negdje sastanu dogovore zajednički budget a onda doma na posao.

DU
Deleted user
19:46 09.05.2023.

Grcka 419 milijardi defizcit, Francuska 7 triliona, Njemacka 6.46 triliona, Spanjolska 2.26 triliona, italija 2.51 triliona itd, da ne nabrajamo! Tko moze I hoce sve to da plati? Tko je posudio toliki novac mora biti jako bogat!