Inicijativa R20

Schwarzenegger želi 'sexy' pristup zaštiti okoliša

Foto: Snjezana Herek
Schwarzenegger želi 'sexy' pristup zaštiti okoliša
31.01.2013.
u 16:57
– Ne pomaže zatvarati oči pred problemima. Nama je potrebno ekološko gospodarstvo i Triple-A-Rating – rekao je Faymann, napomenuvši da je Austrija protivnik nuklearki.
Pogledaj originalni članak

BEČ – „Implementacije održive energije budućnosti“, naziv je prve konferencije Inicijative R20 – Regions of Climate Action, otvorene u četvrtak u Beču, u nazočnosti njenog inicijatora Arnolda Schwarzeneggera, američke filmske zvijezde i bivšeg kalifornijskog guvernera, austrijskog porijekla.

Dvodnevnu konferenciju, čiji je cilj iznalaženje praktičnih rješenja o globalnim izazovima na području zaštite okoliša i klime, otvorio je austrijski savezni kancelar Werner Faymann u nazočnosti predsjednika Europske komisije Manuela Barrosa. Skupu je nazočila i europske povjerenica za zaštitu klime Connie Hedegaard.

„Ne pomaže zatvarati oči pred problemima. Nama je potrebno ekološko gospodarstvo i Triple-A-Rating“, rekao je Faymann, napomenuvši da je Austrija protivnik nuklearki. Predsjednik EK Barroso povukao je paralele između Inicijative R20 i Europske unije, istaknuvši važnost zajedništva među članicama. Vezano uz zaštitu klime, ustvrdio je kako povezivanje rasta gospodarstva i zaštite okoliša nije suprotnost nego bi naprotiv moglo biti „ izlaz iz krize“.

„Mi ne smijemo biti dio problema, nego dio rješenja. Zajedno možemo zaustaviti razaranje okoliša“, rekao je Schwarzenegger, založivši se za „sexy“ pristup zaštiti klime. Kao uspješni recept naveo je tri imperativa: izaći iz ideološkog kuta gledanja na probleme, ne čekati na međunarodni Sporazum o zaštiti klime te ljudima reći kako sami mogu doprinijeti promjeni klime, suzbijajući im osjećaj nemoći.

Iznijevši čitav niz pohvala Austriji kao zemlji „junakinji zelenog-pokreta“ i kancelaru Faymannu („Real Action Hero“), Schwarzenegger je rekao da je prvu konferenciju želio organizirati u svojoj domovini, kojom se ponosi. Američka zvijezda je na konferenciji, u nazočnosti visokih svjetskih političkih i gospodarskih dužnosnika i poslovnih ljudi, posebice moćnih financijaša i regionalnih donositelja odluka te znanstvenika, predstavila trajne energetske modele za budućnost, napomenuvši kako je dosta pričanja i da je došlo vrijeme za „to act“.

Schwarzenegger je u Nacionalnoj knjižnici u Beču sa studentima također vodio raspravu o zaštiti okoliša i klime te važnosti zajedničke međunarodne suradnje na tim važnim globalnim izazovima budućnosti. Austrijske nevladine organizacije oštro su kritizirale organizatora R20 konferencije, koji je na bečki skup pozvao gospodarstvenike, političare i znanstvenike, zaobišavši predstavnike civilnog društva (NGOs.) koji se bave tom tematikom. Austrijski Greenpeace kritizirao je i visoke cijene sudjelovanja na konferenciji, koje su prema izvješću austrijskog radija i TV-a iznosile po sudioniku „od 600 eura na više“.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.