Etički kodeks

SDLSN: Ne treba nam odobrenje za privatne nastupe u medijima

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
SDLSN: Ne treba nam odobrenje za privatne nastupe u medijima
08.06.2011.
u 16:34
U Etičkom kodeksu piše da službenik ne treba odobrenje za javne nastupe u kojima ne predstavlja državno tijelo i koji nisu tematski povezani s državnom službom
Pogledaj originalni članak

Trebaju li zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova za svaki nastup u medijima tražiti dozvolu od svojih pretpostavljenih jer bi u suprotnom mogu biti kažnjeni, pitanje je od kojeg ne odustaje Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika. Nakon što je MVPEI početkom godine donio naputak kojim baš tako propisuje svaki javni nastup, a Ministarstvo uprave prosudilo da je naputak u skladu s Etičkim kodeksom državnih službenika – ograđujući se od suprotnog tumačenja koji je Sindikatu prethodno dostavio tadašnji državni tajnik Edmond Miletić, na snagu je stupio novi Etički kodeks.

U njemu piše da službenik ne treba odobrenje za javne nastupe u kojima ne predstavlja državno tijelo i koji nisu tematski povezani s državnom službom. Sindikat stoga ponovno traži od Ministarstva uprave da preispita rečeni naputak, a u međuvremenu je stajalište sindikata potvrdio ured pučkog pravobranitelja.
– Budući da se posebnim etičkim kodeksom ne mogu propisivati pravila koja su u suprotnosti s Etičkim kodeksom državnih službenika, pribavljanje suglasnosti za privatne nastupe u medijima državnih službenika i namještenika, kao i propisivanje sankcija na način određen navedenim naputkom protivno je ovom Etičkom kodeksu državnih službenika i Zakonu o državnim službenicima – piše u dopisu Branka Tinodija, zamjenica pučkog pravobranitelja.

– Činjenica da je na notornu nezakonitost i neusklađenost naputka MVPEI morao upozoriti pučki pravobranitelj, a ne Ministarstvo uprave govori o nedjelotvornosti sustava nadzora službeničkih propisa u državnim tijelima. Ako je nešto nezakonito, onda to treba ispraviti, a ne zataškati – kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.