Mišo Krstičević nova je zvijezda SDP-a

SDP i Most domoljubne su stranke. HDZ je to najmanje

SDP i Most domoljubne su stranke. HDZ je to najmanje
10.07.2017.
u 07:05
Sličnost s Božom Petrovom? Mostov forte je čisti populizam, a ja nisam za taj model, poručuje Mišo Krstičević
Pogledaj originalni članak

Nova zvijezda SDP-a, “najkul” gradonačelnik u Dalmaciji... samo su neki od epiteta kojima kite mladog Mišu Krstičevića, novog SDP-ova gradonačelnika Ploča. Nakon osam godina upravo je Krstičević smijenio HDZ-ova Krešimira Vejića i postao prvi čovjek grada na jugu Hrvatske, a potom napravio i potez koji u politici nije svakidašnji.

Neplaćeni godišnji

Prvo je odbio uzeti gradonačelničku plaću jer namjerava živjeti od plaće koju prima u KBC-u Split, gdje je na specijalizaciji za ortopeda, a potom je, svjestan da ne može neko vrijeme raditi oba posla i da se u startu mora maksimalno posvetiti poslu gradonačelnika, uzeo neplaćeni godišnji odmor u bolnici. Pa će nekoliko idućih mjeseci živjeti od ušteđevine i pomoći roditelja s kojima živi jer nije pristao uzeti volontersku naknadu od Grada koja po zakonu iznosi 50 posto gradonačelničke plaće.

– Nije to populizam. Želio sam tom jednom gestom pokazati da je meni bitnije bilo što vezano za grad. Nisam se kandidirao zato što volim biti gradonačelnik. Ali želim nešto napraviti za Ploče. Da ljudima ne bude prva pomisao na Ploče kao na lučki, sivi grad pun ugljena već lučki, ali zeleni grad – kaže Krstičević.

Stanje u gradu je, dodaje, vrlo teško. Naslijedio je proračunski manjak od desetak milijuna kuna, što je oko trećina proračuna, a strah ga je da minus nije i veći. Angažirao je jednu revizorsku kuću da napravi detaljnu analizu, a potom će, kada bude znao pravo stanje stvari, izići sa svojim timom i jasnim planom razvoja grada. Ideja mu je sjesti i s gradonačelnicima susjednih Opuzena i Metkovića i postići zajednički dogovor o tome koji će grad imati primat u poljoprivrednoj proizvodnji, koji u preradi, a koji u transportu poljoprivrednih proizvoda.

Mnogi u mladom Pločaninu na prvu vide i mnogo sličnosti s bivšim gradonačelnikom Metkovića i bivšim šefom Sabora Božom Petrovom. Obojica su liječnici, mladi su postali gradonačelnici, a i Petrov je, slično kao i Krstičević, mandat započeo uštedama na plaćama. – Možda su se te neke stvari i poklopile, ali Mostov forte je čisti populizam, a ja nisam za taj model. Nisam za to da stežemo pojas da bismo vraćali kredite, a da se pri tome ništa ne razvija – kaže Krstičević. Petrova je, kaže, upoznao prije pretprošlih parlamentarnih izbora i sjeća se, kaže, kako su tada imali dosta slična razmišljanja o ekonomiji, stanju u državi...

– To je bilo tada. Sve što je radio poslije nema veze sa mnom – kaže. Krstičević je bez dlake na jeziku i kada se razgovara o stanju u stranci, ali i bivšem pa i aktualnom šefu SDP-a Zoranu Milanoviću i Davoru Bernardiću. Za Milanovića tako kaže da je najkvalitetniji hrvatski političar kada su teme vanjska politika i nacionalna pitanja, ali da “pada” kada je tema obični mali čovjek i njegove potrebe jer ga on i ne zanima. Posebno mu zamjera vođenje, odnosno nevođenje kadrovske politike u stranci deset godina.

– Ako nemaš ljude, pa što onda imaš? Zato smo i došli u stanje u koje smo došli jer smo marginalizirali niz kvalitetnih ljudi u stranci – kaže Krstičević.

Varoufakis i Che Guevara

Za Davora Bernardića pak kaže da je osoba koja jedina može garantirati da će se promjene u stranci dogoditi i da mu je to jedina prednost. Ako ne napravi nužne promjene, ako tu podbaci, a do sada je propustio niz prilika, neće biti ništa ni od njegove karijere, a, što je važnije, ni od stranke.

– Jedina nada je u promjenama u SDP-u. Mi trenutačno nemamo program niti znamo gdje smo ideološki, a priča treba biti jednostavna. U središtu svega stavi čovjeka, na osnovi njegovih potreba sve ostalo radi i uklopi to u sustav koji podržava država, a ne pojedinac – kaže Krstičević koji je inače i daljnji rođak s potpredsjednikom SDP-a i bivšim ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem. Iz istog su, kaže, sela – Peračkog Blata, ali upoznali su se tek kada je Krstičević postao šef SDP-a Ploča.

Za sebe kaže da je pravi ljevičar. Zato i ne čudi što na Facebook-profilu kao naslovnu fotografiju ima fotografiju sebe i bivšeg grčkog ministra financija Janisa Varoufakisa, a mobitel je zaštitio maskom s likom revolucionara Che Guevare. U obitelji mu, kaže, baš nitko nije bio u politici niti je ikada bio član političke stranke. On sam učlanio se u SDP kada je Zoran Milanović izbacio iz SDP-a Milana Bandića. I prije je simpatizirao SDP, ali taj ga je potez, dodaje, definitivno privukao. Kaže da je i izraziti domoljub i jako mu smeta što HDZ monopolizira domoljublje kao nešto svoje.

– SDP i Most su domoljubne stranke. HDZ najmanje – kaže. I prije nego što je postao gradonačelnik, Krstičević je Pločanima bio poznat. Sin je bivšeg Hajdukova igrača i trenera Miše Krstičevića koji je igrao i za reprezentaciju bivše države. I sam Krstičević “junior” igrao je do 27. godine nogomet u gradskom trećeligašu, a odustao je nakon druge ozljede.     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 99

DU
Deleted user
07:36 10.07.2017.

Sdp domoljubna stranka? I vi u večernjem svakom dajete prostor da laprda.

SP
Spezispezi
08:19 10.07.2017.

Domoljublje vam svi priznaju, veliki ste čak ekstremni domoljubi ali predmet vaše ljubavi je propala Jugoslavija. Vi ste jugoslavenski nacionalisti, ekstremna jugo desnica, a Tito vam je najveći idol, dok svi ostali svjetski komunistički revolucionari i ubojice samo maska iza koje se krijete.

DU
Deleted user
08:09 10.07.2017.

Preselite ga u zagrebacki zoo, ima tu svakojakih cudnovatih kljunasa, dobro ce se snac... i tu moze laprdat da ga nitko nece ozbiljno dozivljavat