PONOVLJENI IZBORI Završeno glasovanje u dva dalmatinska grada i pet općina

SDP-ovi kandidati preoteli vlast HDZ-u u Šibeniku i Trogiru

14.06.2009.
u 20:24
Pogledaj originalni članak

Nestranački kandidat koalicije SDP-HNS dr. Ante Županović postao je novi gradonačelnik Šibenika.

U drugom je krugu za nekoliko postotnih poena pobijedio dosadašnju gradonačelnicu Nedu Klarić, kandidatkinju HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i DC-a. Nakon kompletiranja neslužbenih rezultata, prema kojima je Ante Županović dobio 9630 ili 51,48 posto glasova, a Neda Klarić 9081 ili 48,52 posto, aktualna gradonačelnica čestitala je svome nasljedniku i naglasila da će kao saborska zastupnica s njim surađivati u realizaciji svih projekata na dobrobit grada, a novi gradonačelnik obećao je da s njim dolazi za Šibenik novo doba, u kojem će stručnost zamijeniti stranačku podobnost.

I u Trogiru je vlast od sada u rukama SDP-a. Novi gradonačelnik je Damir Rilje. Treći put u šest tjedana na lokalne se izbore jučer izlazilo i u pet općina. U Donjem Lapcu, po neslužbenim podacima, novi je načelnik Dušan Šijan.

U Udbini, nakon žalbe Ustavnom sudu koju je podnio Slobodan Bjelobaba, kandidat SDSS-a za načelnika ličke općine Udbina, Ustavni sud je poništio drugi krug izbora i naložio da se glasovanje za načelnika održi i treći put.

Glasovanje je održano i, neslužbeno doznajemo, Ivan Pešut, kandidat HDZ-a, dobio je 665 glasova, a Bjelobaba 624. Nezavisni kandidat Zvonko Jutriša novi je načelnik općine Hum na Sutli, a HNS-ov kandidat Žarko Miholić novi je načelnik Zlatar Bistrice.

U Zlatar Bistrici u trećemu izbornom krugu, nakon što su u drugom krugu sa 521 glasom bili izjednačeni, kandidat HNS-a Žarko Miholić dobio je 738 glasova, odnosno 50,90 posto.

Aktualni načelnik općine Posedarje u Zadarskoj županiji, hadezeovac Ivica Juričević, na toj će funkciji biti i dalje.


Ponovljeni izbori u Donjem Lapcu: Načelnik je dr. Dušan Šijan, SDP

DONJI LAPAC - U drugom krugu glasovanja za donjolapačkog načelnika prema neslužbenim podacima pobijedio je dr. Dušan Šijan iz SDP-a koji je dobio 743 glasa. Kandidat SDSS-a i dosadašnji načelnik te najistočnije ličke općine Ilija Obradović dobio je 623 glasa.(M. Č.)

Pogledajte na vecernji.hr