Šef međimurskog SDP-a

'Ne znam bosanske zakone, zato nisam prijavio 74.000 eura'

Foto: Dnevnik 3 screenshot
'Ne znam bosanske zakone, zato nisam prijavio 74.000 eura'
18.12.2013.
u 11:27
Mladen Novak otkrio je da je carinskoj upravi trebao dokazati vlasništvo nad zaplijenjenim novcem što je i učinio dostavljanjem potrebnih ugovora. Sada čeka da se stvari riješe, a optužen je za carinski prekršaj te će morati platiti kaznu do 600 kuna.
Pogledaj originalni članak

Čelnik međimurskog SDP-a Mladen Novak gostovao je sinoć u Dnevniku 3 HTV-a gdje je pokušao dati odgovor na pitanje zašto je prekršio Zakon o deviznom poslovanju dok je prelazio granicu u Gradiški (BiH) i nije prijavio gotovo 73.000 eura.

Grijeh iz neznanja

– Pa, zašto sam? Iz neznanja, očito. Sto puta sam prelazio granicu i nikad me na izlasku iz zemlje nisu pitali što imam, nego kad sam ulazio u Hrvatsku. I tako i sada. Sad je izlišno govoriti da bih na našoj granici prijavio što imam, ali evo, situacija je takva – kazao je Novak i dodao da nije poznavao bosanske zakone te kako je zaplijenjeni novac njegov.

Otkrio je da je carinskoj upravi trebao dokazati vlasništvo nad zaplijenjenim novcem što je i učinio dostavljanjem potrebnih ugovora. Sada čeka da se stvari riješe, a optužen je za carinski prekršaj te će morati platiti kaznu do 600 kuna. Kada to učini, novac će mu biti vraćen.

Na pitanje voditelja bi li trebao podnijeti ostavku, s obzirom na to da je on ipak osoba na istaknutim političkim pozicijama, Novak je odgovorio: ''Istaknute jesu i naravno da postoji neka šteta. Ja ću sa stranačkim kolegama razgovarati o tome što učiniti. Prihvaćam odgovornost, ali je li to prekršaj za ostavku? Razgovarat ću s kolegama i sam donijeti odluku... Zašto bi mi netko morao reći što učiniti.''

Isto potvrdio i jutros

O kršenju zakona Novak je progovorio i jutros na konferenciji za novinare u Čakovcu.

- Riječ je o mojoj nespretnosti. Naime, od prijatelja iz Bosne i Hercegovine posudio sam novac za potrebe tekuće likvidnosti. U poslovanju sam nekoliko puta došao u manje probleme s likvidnošću i uvijek sam ih rješavao pozajmicama. Ovo je prva i vjerojatno posljednja pozajmica u BiH - dodao je međimurski SDP-ovac te istaknuo da o pozajmici ima sklopljen ugovor.

Poslao ponudu za kupnju županijskog zemljišta

Novak je kao predsjednik Skupštine Međimurske županije sazvao sjednicu na kojoj je jedna od točki ponuda njegove tvrtke C LAB za kupnju zemljišta u poslovnom parku u županijskom vlasništvu. Za 7254 četvorna metra ponudio je 186.400 eura u deset rata. Njegova je ponuda jedina stigla na natječaj.

- Već ranije zatražio sam provjeru je li ta kupovina zakonita što se tiče sukoba interesa, i dobio odgovor da nema nikakvih zapreka. No, svjestan sam da će ta kupoprodaja izazvati oprečne reakcije, pa sam je odlučio još jednom razmotriti - najavio je Novak, koji na tom zemljištu planira graditi IT tvrtku i zaposliti 20 visokoobrazovanih radnika.

>>U Međimurju izgubio Milanovićev kandidat

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

VV
Vrazje Vjestice
10:10 18.12.2013.

blento,ali bi morao znati hrvatski zakon, po kojem toliko noca NE SMIJEŠ unijeti u rh, dakle, sve da su te iz bosne i pustili, ne bi smio s tim u hrvatsku. stvarno su nam političari idioti.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
10:27 18.12.2013.

Ovdje se može raditi samo o dvije stvari: 1. Ili su poslovi ispod stola pa se lova ne prijavljuje na granici (za ostavku uz kaznenu odgovornost) ili 2. On kao "poduzetnik" nema pojma da se velike svote novca trebaju prijaviti na granici?!? (ostavka zbog nepoznavanja elementarnih stvari koje bi trebao znati i jedan prosječni pripravnik, a kamoli "poduzetnik" pred penziju!

FR
friz
10:21 18.12.2013.

da,inače kada čovijek nekamo krene,stavi u đep 73 000 eura tek tako kao da je nekakav sitniš i eto,"zaboravi" da je na granici EU i BiH,pa ne prijavi.Ma možeš to ti pričati maloj djeci,pa ti možda povjeruju.Očito je da je bila nekakva skrivena namjera,da se prenese novac za neku nelegalnu svrhu.Obzirom da su časni pošteni drugovi na vlasti,stvar će se brzo zataškati,ovaj će dobiti malo špotancije od svojih nadređenih,a novinari će prestati više čačkat po tome.