Porezni dužnici

Šefica Porezne:Neće biti pošteđeni ni članovi obitelji dužnika

Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
'24.02.2012., Zagreb - Raspravom o amandmanima na proracun i glasovanjem o do sada raspravljenim tockama Sabor je nastavio redovitu sjednicu. Nada Cavlovic Smiljanec, sefica Porezne uprave. Photo: P
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'08.06.2012. , Zagreb - Premijer Zoran Milanovic odrzao je danas u Banskim dvorima konferenciju za medije povodom ostavke Mirele Holy Photo: Patrik Macek/Pixsell'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
'13.06.2012., Zagreb - Ministar financija Slavko Linic na poslovnom rucku americke gospodarske komore (AmCham) u hotelu Westin. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Autori luc, ba/VLM
31.07.2012.
u 18:56
– Bivša garnitura svojim prijateljima nije htjela naplaćivati poreze, oni su širili nedisciplinu – rekao je Linić
Pogledaj originalni članak

Danas nije objavljen stup srama, jer nije sramota biti dužan, ne radi se tu o utaji poreza. Tko je dužan platit će, komentirao je premijer Zoran Milanović u središnjem Dnevniku HRT-a današnju objavu liste dužnika Porezne uprave.

- Nisam niti pogledao taj popis, to je posao Porezne uprave. Ovdje se radi o uvođenju reda i povećanju svijesti, kazao je Milanović.

Na pitanje kako je moguće da tvrtke godinama nisu plaćale porez, a građanima se na račune sjeda zbog desetak kuna duga, Milanović je odgovorio kako je takva praksa bila pogrešna, neefikasna i stvara pogrešnu klimu, no kako smatra da to nije rađeno svjesno i sa lošom namjerom.

- Ovo što radimo sada je upravo iz razloga da se ne bi ponavljale situacije poput one kada je Ini oprošteno 2 milijarde kuna duga, a za građane takvog oprosta nije bilo. Točno je kako to nisu bile regularne i poželjne situacije, naglasio je premijer.

Linić: Dužnici su se do jučer grlili i pili s bivšim članovima Vlade

Bivša garnitura svojim prijateljima nije htjela naplaćivati poreze, oni su širili nedisciplinu, rekao je ministar financija Slavko Linić gostujući u RTL-u danas. Glavna tema bila je objava popisa poreznih dužnika.

– Sigurno je da ima i onih poduzetnika kojima država nije podmirila sve obveze. Međutim, svi su se oni do jučer grlili, ljubili, jeli i skitali se s bivšim članovima Vlade i po osam godina nisu naplatili svoja potraživanja. Najveći je broj građevinara koji svoj dug nikada nisu naplatili. Ali njih ni ne žalim pretjerano, jer bili su prijatelji i nisu vodili brigu o svojim tvrtkama – rekao je Linić koji je uvjeren da će popis dužnika polučiti rezultate jer nije ugodno biti prepoznat kao osoba koja ne plaća za obrazovanje i zdravstvo. Linić je najavio i skoro kreiranje popisa neplatiša koji će biti poznati javnosti.

Govoreći o gospodarskoj situaciji, Linić je rekao da će očekivani prihodi za 2012. godinu sigurno biti ostvareni.

– Ostvarenje rasta od 0,8% nije realno, ali neće imati utjecaja na državni proračun – rekao je ministar Linić, dodajući kako je sigurno da nas u 2013. godini čeka još teža situacija.

- Možemo sami provoditi uštede, što se i vidi u činjenici da nismo pretjerano popularni. A sve te deficite stvorio je HDZ i njihovi ministri - zaključio je Linić, koji smatra da Hrvatskoj MMF nije potreban.

Ravnateljica porezne uprave: Realno je da ćemo naplatiti 15 milijardi kuna

Gostujući pak u Dnevniku Nove TV, ravnateljica porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec kazala je kako je realno za očekivati da se od 30 milijardi kuna poreznog duga naplati polovica, odnosno oko 15 milijardi kuna.

- Na našoj listi prioriteta je oko 10 tisuća onih koji su osnovali cijele lance poduzeća i koristili ih kako bi izbjegli plaćanje poreznih obveza. Oni duguju oko 12 milijardi kuna i njih ćemo prve rješavati, istaknula je Čavlović Smiljanec i dodala kako Porezna uprava preko podataka i OIB-a može utvrditi ukoliko je netko imovinu prebacio na članove obitelji, te kako će se porezni dug naplatiti od njih.

Do kraja kolovoza bit će gotova prva porezna rješenja, a do konca godine poreznici planiraju rješiti navedenih 10 tisuća "prioritetnih" dužnika.

Na pitanje hoće li netko od poreznika koji su godinama selektivno naplaćivali porez i donosili rješenja biti kažnjen, Čavlović Smiljanec je kazala da neće jer nisu to radili svojom voljom već im je tako naredila politika.

- Dokaz da je politika svugdje imala svoje prste jest i činjenica da su među najvećim dužnicima tvrtke u vlasništvu države, naglasila je, i kazala kako su ovim potezom htjeli poslati poruku da ova vlast radi na uvođenju financijske discipline i da od sada svi moraju plaćati porez.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 224

Avatar oto1
oto1
20:26 31.07.2012.

31.07.2012. u 20:10h nekakav je napisao/la:neka kukurikavci razdijele one dužnike od 2000-e do 2003-, pa onda ostale, ove hdzove. baš me zanima, kad su to ti najveći dužnici počeli s neplaćanjem poreza... ................ evo najboljeg primjera, autor... nekakav... on je vec pronasao koko i kada su ti dugovi napravljeni, Hravatska moze biti naveliko srijetna da se konacno nadje ljudi, koji u kratkom vrijemenu pobiju svu istinu i pretvore je laz. I jos nesto: mi bi trebali puno puno vise -nekakav- jer nam se sigurno nebi dogadale katastrofe kao posljednjih godina.

GL
glavo
22:41 31.07.2012.

koja smo mi sprdacina od drzave ......LoLcina balkanci u punom smislu te rijeci. FUJ

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
19:43 31.07.2012.

sve su to odabrane -komunjare.hehehehehhehe