MAGNITUDA 4,0 PREMA RICHTERU

Seizmolog o podrhtavanju na sjeveru Hrvatske: 'Potres se može dogoditi bilo gdje u Hrvatskoj'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Seizmolog Tomislav Fiket
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Seizmolog Tomislav Fiket
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Seizmolog Tomislav Fiket
13.08.2024.
u 11:54
"Potres te magnitude se sigurno osjeti i nije ugodan", komentirao je seizmolog Tomislav Fiket
Pogledaj originalni članak

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jutros u 8.43 sati prilično jak potres 17 kilometara sjeverno od Križevaca, točnije u okolici Apatovca. Magnituda potresa iznosila je 4,0 prema Richteru, a procijenjeni intenzitet V stupnjeva EMS. Potres se osjetio na širem području sjeverne Hrvatske, ističe Seizmološka služba. Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) prvo je javio da je magnituda potresa 4,6 po Richteru, a zatim je procjena smanjena na 4,0 pa na 3,9.

"Potres te magnitude se sigurno osjeti i nije ugodan. To je podrhtavanje kod kojeg može eventualno nastati manje oštećenje. Međutim, ono što ja mogu reći da malo utješim građane je da na tom području u katalogu potresa nemamo jačih potresa", komentirao je za HTV seizmolog Tomislav Fiket te dodao: "Ne očekujemo da bi ovo područje imalo jači potres. Naravno potresi se nažalost ne mogu predviđati, pa tako nije isključeno da se dogodi i jači potres".

Potres bi mogao imati naknadna podrhtavanja, no slabijeg intenziteta. "Ne treba strahovati od nove seizmičke aktivnosti u ostatku Hrvatske, ali treba biti svjestan da se potres može dogoditi bilo gdje u Hrvatskoj i treba graditi tako da nam potres ne nanese štetu, to je realitet života na ovim prostorima gdje su potresi svakodnevica", zaključio je.

 

VIDEO Pogledajte trenutak potresa

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
14:06 13.08.2024.

Naši seizmolozi su korisni kao kotači na brodu