SLATKA TRADICIJA

Seka i Braco osvojili regiju: 1,4 milijarde prodanih čokolada!

Foto: 'Dusko Mirkovic/PIXSELL'
'Pozega-16.12.2010. Omoc cokolade Braci i Seka Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL'
Foto: 'Dusko Mirkovic/PIXSELL'
'Pozega-16.12.2010. Stari omot Seka cokolade Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL'
čokolada
19.12.2010.
u 13:00
Najpoznatiji hrvatski seka i braco nisu Kerumi, već čokoladni brend koji se prodaje od Kanade i Jordana
Pogledaj originalni članak

Iako u stvarnom životu mnoge seke imaju svoga bracu i obrnuto, među kojima su i neki vrlo poznati, kao npr. braco i seka Kerum, ipak najpoznatija hrvatska  Seka i Braco čije ime je znano i u prekooceanskim zemljama stiže iz najslađe tvornice, iz požeškog Zvečeva. Najstariji čokoladni brend ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji upravo je čokolada Seka i Braco. Postala je dio identiteta i kolektivnog sjećanja brojnih generacija. Međutim, kada je 1950. počela proizvodnja prve čokolade u Zvečevu ona se zvala samo – Mliječna čokolada. Kako je na njoj bio lik slatke nasmiješene djevojčice, sami kupci počeli su je nazivati Seka.

– Sjećam se, imala sam negdje 5-6 godina kada me mama poslala u obližnju seosku trgovinu kupiti neke kućne potrepštine. Na polici je iza trgovačkog pulta stajala velika čokolada od pola kilograma na kojoj je bio lik djevojčice. Trgovac je takve čokoladu prodavao na rebra jer si gotovo nitko nije mogao kupiti cijelu. Među ostalim, mama mi je rekla da kupim tri rebra čokolade, jedno rebro za mene, a ostala dva za moje dvije mlađe sestre. Vjerojatno je to bilo pred Uskrs jer čokoladu smo si tada mogli priuštiti samo za velike katoličke blagdane, Božić i Uskrs. Prvu cijelu čokoladu od 100 g dobila sam 1961. kada sam završila u bolnici u Lovranu na operaciji kralježnice, a donijela mi ju je teta Milka koja je imala više novca od moje obitelji. Tada sam dobila i Seku i Bracu – prisjeća se mr. Marica Ploužek, voditelj razvoja proizvoda u požeškom Zvečevu i tvorac mnogih sadašnjih zvečevačkih čokolada. Rodila se iste godina kada je i počela proizvodnja prve čokolade u Požegi. Kada je imala sedam godina, 1957., u Zvečevu su odlučili da svojoj prvoj čokoladi daju ime Seka jer se to ime već uvriježilo među kupcima. Odluku o tome donio je tadašnji tehnički direktor Zlatko Šimunović. Iduće godine Seka je dobila i Bracu. Likovi na omotu bili su iz mašte, nacrtani rukom.

Najkvalitetniji sastojci

S brojem godina rasla je i njihova gramatura pa je Seka od 50 grama uskoro dobila i onu od 100, 200, 300 i 500 grama koju su zvali i "polovina" jer je imala pola kilograma. Na mliječnoj čokoladi s usitnjenim lješnjacima te mljevenim keksima lik Seke i Brace pojavljuje se zajedno.

– Prvi recept za čokoladu napravio je tadašnji komercijalni direktor Zvonko Vuković. U to vrijeme u proizvodnji čokolade bilo je puno ručnog rada, a ručno se i pakirala. Linija na kojoj se tada proizvodila čokolada otišla je u povijest. Za razliku od današnje čokolade Seka koja se radi od kondenziranog mlijeka, svježeg vrhnja i dijela mlijeka u prahu tadašnja se radila samo od mlijeka u prahu te nije bila tako kvalitetna kao današnja. Za ovu kao i ostale naše čokolade koristimo najkvalitetniji kakao sa zapadne obale Afrike. Mnogo smo uložili i u obradu kakao zrna kako bismo dobili što finije čestice koje imaju 16 mikrona i koju daju veću topljivost čokoladi. Za razliku od nekih drugih čokoladnih tvrtki koji koriste gotovu kakao masu, mi još uvijek sami prerađujemo kakao. U današnjoj Seki i Braci velik je i mliječni udio od 20 posto. Na taj način povećana joj je prehrambena i nutricionistička vrijednost. Stalno se prati tehnološki napredak u svijetu, a o tome govori podatak da smo nekada za osam sati proizveli tisuću kilograma čokolade, a danas to napravimo za sat vremena – kaže mr. Ploužek.

Izvozi se i u Jordan

Upravo povećanje kvalitete, "oblačenje" u retrodizajn i tradicija, ono je što je ovoj čokoladi u posljednjih nekoliko godina osiguralo vraćanje zvjezdanijeg statusa na čokoladnom tržištu.

– U prvih 11 mjeseci 2010. prodali smo 28 posto više Seke i Brace nego lani. Prodaja raste na svim pa i na našem tržištu. Inače, ove čokolade najviše prodamo u BiH pa onda u Hrvatskoj. Izvozimo je u brojne zemlje Europe, čak i u zemlju čokolade Švicarsku, SAD, Australiju, Kanadu, Jordan i drugdje. Od 1957. do sada prodali smo milijardu i 400 milijuna komada Seke i Brace u različitim gramaturama. Udio proizvodnje ove čokolade u odnosu na naše druge čokolade je 15 posto – ističe Krunoslav Alvir, izvršni direktor Zvečeva.

Ova čokolada bila je dio identiteta i brojnih generacija na prostoru bivše države. I tijekom rata zvečevačka se čokolada prodavala i u BiH i Crnoj Gori. U Novom Sadu svjetleća reklama Braco i Seka preživjela je sve ratne godine te se danas u velikim količinama prodaje i na srpskom tržištu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

RO
rondomilk
16:24 19.12.2010.

Dobra vam ova reklama,koliko je Zvečevo to platilo?? Jesu platili mljekarima mlijeko? Navedena čokolada je ok ak nema druge na polici recimo Goga ili Dado,glasam za Gogu. Samo ni čokolade više nisu što su bile pokvarile su se otvaranjem tržište. Zato danas prelazim na bombonjere em su ukusnije em jeftinije od čokolade kao takve.

OB
-obrisani-
13:09 19.12.2010.

Dio djetinjstva. Cestitke Zvecevu i \"Seki i Braci\".

OK
okus
08:01 11.03.2015.

Mikado je ZAKON ima je i u Svicarskoj. Obozavaju je. Kad je donesem na posao PLANE.