o spornom zakonu

Šeks o Milanovićevoj 'prijetnji' Srbiji: Davno je to trebao izgovoriti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Šeks o Milanovićevoj 'prijetnji' Srbiji: Davno je to trebao izgovoriti
05.02.2015.
u 15:08
Od nas se očekuje da budemo partner Republici Srbiji da uđe u EU, a u isto vrijeme se dopušta da Srbija svoju jurisdikciju nameće građanima RH, upozorio je Josip Salapić
Pogledaj originalni članak

Nakon što je premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade pozvao Srbiju da povuče zakon kojim je proglasila svoju nadležnost za suđenja za sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije, HDZ-ov Vladimir Šeks je rekao da taj apel nije dovoljan.

– Taj zakon je protivan povelji UN-a i Srbija si je tim zakonom iz 2003. prisvojila pravo Haškog suda. Ona je postala pravosudni žandar jugoistočne Europe za područje bivše Jugoslavije. Europarlamentarci su u EP-u podnijeli amandmane na izvješće Srbije o pristupnim pregovorima kojima su tražili da se donese odluka po kojoj se Srbija obvezuje da povuče taj zakon iz svoje prakse – kaže Šeks te podsjeća kako se Srbija još nije odrekla tog zakona, dapače, nakon izricanja presude u Haagu ministar pravde Srbije je rekao da će Srbija i dalje djelovati po tom zakonu, procesuirati sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije, bez obzira čiji su državljani žrtve.

– Danas Zoran Milanović konačno izgovara rečenicu koju je davno trebao izgovoriti da će Hrvatska uvjetovati put Srbije prema EU povlačenjem tog zakona. No s druge strane, krajnje je kontradiktorna današnja odluka Vlade, odnosno mišljenje koje je Vlada dala na prijedlog skupine 57 zastupnika koji su tražili da Sabor obveže Vladu da kod pristupnih pregovora sa Srbijom djeluje u okviru poglavlja 23. i da Srbija povuče taj zakon iz procedure. Taj zakon, kojim je Srbija sebi preuzela ulogu mini-pravosudnoga žandara, mini haškog sudišta doista je instrument koji se mora izbiti Srbiji iz prakse i mora je se prisiliti i natjerati i staviti jasno do znanja da Hrvatska treba zakočiti bilo kakvo daljnje sudjelovanje u pretpristupnim pregovorima i potpori Srbiji dok ne povuče taj zakon – objašnjava Šeks, koji te, kako kaže, kontradiktorne poruke premijera vidi kao "potpuni gubitak političkog kompasa Vlade i Zorana Milanovića." Zbog primjene tog srbijanskog zakona u zatvoru je i Veljko Marić, podsjetimo. 

– Izgleda da je Vlada sve poduzela, a da nije ništa napravila jer gospodin Marić i dalje je u zatvoru druge države. Pomalo je neozbiljno od premijera da kaže da oporba ništa ne radi, a kad šaljemo prijedloge u Vladu, to se sve odbija. Naš je stav da je Vlada mogla učiniti više, da ne možemo dopustiti da druga država koja pretendira biti članica EU donosi zakone koji imaju jurisdikciju prema drugoj susjednoj državi, dakle ulazi u unutarnja pitanja druge države, članice EU – ocijenio je HDSSB-ov Josip Salapić te dodaje kako je taj potez protivan ne samo unutarnjem pravu Hrvatske nego i međunarodnom pravu.

– Vlada je trebala oštrije reagirati. Od nas se očekuje da budemo partner Republici Srbiji da uđe u EU, a u isto vrijeme se dopušta da Srbija svoju jurisdikciju nameće građanima RH, našim državljanima. Vidjeli smo i presudu Međunarodnog suda pravde gdje je rečeno da Srbija nije odgovorna za zločine koje je počinila "bivša država" SFRJ, a u isto vrijeme u procesu sukcesije traži se i oduzima hrvatska imovina, Srbija se proglašava sljednikom, a donosi jedan zakon koji je ne samo protivan konvencijama i međunarodnom pravu, nego je apsolutno nedopustivo da Srbija ima jurisdikciju nad državljanima RH tako da se proglasila nadležnom za suđenja ratnim zločinima po procjeni politike, a ne po procjeni pravde – nastavlja Salapić koji zato pozdravlja odluku Vlade da od Srbije traži da povuče sporni zakon, ali ne razumije odbijanje prijedloga 57 saborskih zastupnika.

Zato Salapić preporučuje da se premijer sastane s predsjednikom vlade Srbije i predsjednikom države kako bi se taj problem riješio na državničkoj razini.

– Riječ je o vrlo osjetljivom pitanju, o temeljnim pravima građana RH. Nije Milanović premijer SDP-a nego je premijer svih građana Hrvatske, tako se treba i ponašati kao državnik i kao odgovoran političar. To bi mu trebao biti prvi potez – sastanak premijera u Beogradu ili Zagrebu. Treba zaštititi ljude koji nedužni trpe u zatvorima susjedne države. Trebalo se barem dopustiti da se Marić izruči Hrvatskoj jer je on državljanin naše zemlje i treba se Vlada brinuti za sve koji se nađu u ovakvoj situaciji, a ne da imamo samo rekla-kazala odluke da je Vlada učinila sve, a nije učinila ništa. To se ne smije dopustiti i zato smo i potpisali inicijativu koja je došla ovdje u Sabor – zaključio je Salapić.

>>Karamarko: Dokazano je da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku i pokušala stvoriti "veliku Srbiju"

>>Zašto smo tužili Srbiju za genocid, a ne za nešto drugo lakše dokazivo?

>>'Svatko treba proganjati svoje zločince, želim čiste račune'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 100

DU
Deleted user
15:19 05.02.2015.

A gdje je Šeks bio dvadeset godina, spavao zimski san?

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
15:14 05.02.2015.

Je trebao je to davno izgovoriti, ali nisu izbori bili blizu ...

OX
oxymoron
15:25 05.02.2015.

U Hrvatskoj bi svaka godina trebala biti izborna.