računalna prijevara

Hrvatska izručila Ukrajinca Sergeja Litvinenka američkim vlastima

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
litvinenko
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
litvinenko
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
litvinenko
16.01.2014.
u 13:00
Okružni sud Nevade za njim je raspisao međunarodnu tjeralicu jer je bio jedan od članova zločinačke organizacije u kojoj je čak pedesetak optuženih za računalnu prijevaru "tešku" oko 50 milijuna eura.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je godinu i pol proveo u ekstradicijskom pritvoru u Hrvatskoj, američkim je vlastima prošlog tjedna izručen ukrajinski državljanin Sergej Litvinenko.

Okružni sud Nevade za njim je raspisao međunarodnu tjeralicu jer je bio jedan od članova zločinačke organizacije u kojoj je pedesetak optuženih za računalnu prijevaru "tešku" oko 50 milijuna eura. Litvinenko je uhićen u kolovozu 2012. godine u zračnoj luci u Splitu, u koju je stigao iz Ukrajine s originalnim putnim ispravama. Američki tajni agent Marcus Snipe na današnjoj je konferenciji za medije u Ravnateljstvu policije kazao da je dojava kako će Litvinenko iz Ukrajine doći u Hrvatsku proslijeđena, posredstvom Interpola, hrvatskoj policiji, što je rezultiralo uhićenjem hakera.

– Do sada je u raznim zemljama uhićena 21 osoba u ovom slučaju. Za Litvinenkom je na snazi bio uhidbeni nalog i dok je boravio u Ukrajini, ali nismo imali lokaciju gdje se nalazi – rekao je Snipe.

Mario Bertina, šef policijskog USKOK-a, kazao je da je Litvinenko uhićen odmah po dolasku u Hrvatsku, a kako je postupak njegova izručenja trajao tako dugo jer je Ukrajinac iskoristio sve pravne lijekove ne bi li izbjegao izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

Orlando Velasquez, djelatnik veleposlanstva SAD-a u RH, objasnio je da se zbog postojećih kaznenih postupaka protiv Litvinenka ne mogu iznositi detalji o načinu izvršenja prijevara.

>>Hrvatska policija uhitila hakera iz Ukrajine, U SAD-u ukrao 20 mil. $

>>Otkrili model kojim će prepoznati kada hakeri planiraju napade

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

ST
stefj
13:19 16.01.2014.

Eh, taj se nije uspio na vrijeme učlaniti u partiju...

DU
Deleted user
13:51 16.01.2014.

Šteta što nije udbaš sa sjekirom, odmah bi dobio Lex Litvinenko.

PR
prvacrta
14:08 16.01.2014.

Jbg ukrainac, da si imao partijsku knjižicu i ubijao hrvate pjevo bi "Daleka je amerika i zlato što sjaaaaa..." Ovako možeš zajedno s Bebekom: "Šta je meni ovo trebalo..."