UŽIVO: RAT U EUROPI

Raste broj poginulih u ruskom raketiranju. Ukrajinci uspješno izveli operaciju na Krimu

Foto: State Emergency Service of Ukrai
Aftermath of a Russian missile attack in Romny
Foto: State Emergency Service of Ukrai
Aftermath of a Russian missile attack in Romny
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
Aftermath of recent shelling in Donetsk
Foto: State Emergency Service of Ukrai
Aftermath of a Russian missile attack in Romny
Foto: Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS
FILE PHOTO: Ukrainian servicemen fire small MLRS toward Russian troops near a front line in Zaporizhzhia region
Foto: SPUTNIK/REUTERS
FILE PHOTO: Russian President Putin visits the headquarters of the Southern Military District in Rostov-on-Don
Foto: Ostorozhno Novosti/via REUTERS
23.08.2023.
u 17:44
"Zgrada u izgradnji u središtu Moskve je lakše oštećena", javila je agencija TASS, pozivajući se na hitne službe.
Pogledaj originalni članak

Ruski bombarder velikog dometa, korišten za lansiranje krstarećih raketa na ukrajinske ciljeve, "vrlo vjerojatno" je uništen u napadu na ruski vojni aerodrom, objavilo je britansko ministarstvo obrane, a Moskva je rekla da je ruski vojni zrakoplov uništio ukrajinsko izviđačko plovilo u Crnom moru. Danska je započela s obukom osam ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim zrakoplovima F-16 u sklopu svoje obveze o donaciji zrakoplova Ukrajini

Tijek događaja:

17:35 - Broj poginulih u raketiranju škole u gradu Romnyju u Sumskoj oblasti je porastao, izvijestile su ukrajinske službe. Do napada je došlo u jutarnjim satima, a zasad je poznato kako su poginuli ravnatelj, zamjenik ravnatelja, knjižnjičar te tajnik škole. Osim toga, zbog eksplozije je ranjeno i četvero mještana. U vrijeme napada u zgradi se nalazilo 19 osoba, no čelnik distrikta Denis Vaščenko izvijestio je kako je sklonište preživjelo raketiranje. 

13:19 - Ukrajinska vojska tvrdi da je uništila ruski raketni sustav na Krimu. Sky News prenosi riječi savjetnika iz Mariupolja koji tvrdi da je pogođen prijenosni sustav 'Bastion', a prema obavještajnoj službi, uništen je i raketni kompleks. Fotografije s mjesta događaja kod sela Olenivka u redakciji su potvrđene kao autentične.

- Napad je uništio ruski S-400 Trijumf dugo i srednje dometni sustav raketa za obranu od zračnih napada. Kao rezultat eksplozije, instalacija, rakete i osoblje potpuno su uništeni, navodi Ukrajina.

11:31 - Rusija je noću na srijedu napala bespilotnim letjelicama ključno područje za izvoz žitarica južno od ukrajinske regije Odesa i rijeke Dunav uzrokujući požare u spremištima, objavile su ukrajinske vojne i lokalne vlasti i ustvrdile da su uništile 11 ruskih dronova. "Neprijatelj je pogodio skladišta žitarica i kompleks za proizvodnju i pretovar u Podunavlju. Požar je izbio u skladištima i brzo je lokaliziran. Vatrogasci nastavljaju s radom", objavila je ukrajinska vojska na Telegramu.

Vojska je objavila fotografije zapaljenog žita i teško oštećenog spremišta. "Nažalost, (...) požar je izbio u kompleksu za proizvodnju i pretovar. Šteta uključuje i spremišta", rekao je guverner regije Odesa Oleh Kiper na Telegramu. Napad je trajao tri sata, rekao je.

Ukrajinske zračne snage rekle su da su srušile 11 od 20 dronova koje je Rusija lansirala noću na srijedu.  Preko ukrajinskih luka na Dunavu izvozila se četvrtina ukupne količine žita prije nego što se u srpnju Rusija jednostrano povukla iz sporazuma o sigurnom izvozu žitarica koji je bio sklopljen uz pomoć UN-a. Luke na Dunavu od tada su postale glavna prometnica za izvoz ukrajinskog žita .

Cijena žita na svjetskom tržištu porasla je ranije u kolovozu kada je Rusija napala Izmail, glavnu ukrajinsku luku na Dunavu blizu granice s Rumunjskom te luku Reni.

11:28 - Moskovske zračne luke ponovno su otvorene pošto je privremeno bio obustavljen promet u srijedu rano ujutro zbog pokušaja napada dronovima na glavni grad, objavilo je rusko civilno zrakoplovstvo. Rusko ministarstvo obrane reklo je u srijedu rano da je protuzračna obrana srušila tri drona koja su pokušala izvesti napade na Moskvu.

Područje glavnoga grada Rusije već je šesti dan zaredom na meti napada, rekao je gradonačelnik ruskog glavnog grada u srijedu rano ujutro. "Noćas je protuzračna obrana srušila dron u Možajskom okrugu, u Moskovskoj oblasti. Drugi dron je pogodio zgradu u izgradnji u središtu Moskve", objavio je Sergej Sobjanjin na Telegramu.

Po prvim informacijama, u napadu nema žrtava.

Zračni promet u moskovskim međunarodnim lukama Domodjedovu, Šeremetjevu i Vnukovu prekinut je, javila je agencija TASS, pozivajući se na nadležne službe. Treći dron lakše je oštetio zgradu u izgradnji, prema navodima agencije TASS. Na noćnim snimkama objavljenim na društvenim mrežama koje AFP nije mogao provjeriti, blizu nebodera se dizao dim.

POVEZANI ČLANCI:

Ruski teritorij je sada gotovo svakodnevno na meti napada dronovima. U utorak rano ujutro dvije bespilotne letjelice srušene su iznad Moskovske oblasti, u Krasnogorsku, sjeverozapadno od glavnog grada, gdje su popucala stakla na zgradi, izvijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja. Tijekom ljeta su pogođeni dronovi iznad poslovne četvrti u Moskvi, a u svibnju su srušena dva drona blizu Kremlja.

Ruski dužnosnici opetovano upozoravaju da bi vojni dronovi nad Moskvom, koja s okolnim područjem ima gotovo 22 milijuna stanovnika, mogli dovesti do veće katastrofe. Broj napada dronovima duboko unutar Rusije se povećao otkako su dvije bespilotne letjelice uništene nad Kremljom početkom svibnja. Nije jasno kakav će učinak ti napadi imati na stav ruske javnosti o ratu.

Ukrajina još nije komentirala jutrošnje napade no ona rijetko preuzima izravnu odgovornost za napade na ruski teritoriji ili područja pod kontrolom Rusije, napominje agencija Reuters. Sjedinjene Države ne potiču i ne pomažu napade na ruskom tlu, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta pošto su ruske vlasti objavile da su srušile dronove kojima se u srijedu rano ujutro pokušalo napasti Moskvu. Ukrajina je ta koja treba odlučiti kako će se braniti od ruske invazije koja je počela u veljači prošle godine, rekao je glasnogovornik, dodajući da Rusija može prekinuti rat u bilo kojem trenutku, ako se povuče iz Ukrajine. 

Ankete pokazuju da je podrška za rusku vojnu operaciju u Ukrajini i dalje visoka, oko 75 posto, no upitno je koliko su takva istraživanja u Rusiji precizna.

11:25 - Rusija je imenovala novog privremenog glavnog zapovjednika zračno-svemirskih snaga umjesto Sergeja Surovikina, zvanog "general Armagedon", koji je nestao iz javnosti nakon pobune Wagnerovih plaćenika protiv državnog vrha, izvijestila je u srijedu državna novinska agencija RIA.

Tijekom pobune od 23. do 24. lipnja, Surovikin, zapovjednik ruskih napada na Ukrajini, pojavio se u videosnimci bez insignija i činio se napet te je pozvao šefa Wagnera Jevgenija Prigožina da odustane od marša na Moskvu. Nakon pobune, koja je okončana pregovorima i dogovorom, neki ruski i drugi mediji objavili su da se protiv  Surovikina, kojeg je Prigožin često javno hvalio uoči pobune, vodi istraga zbog mogućeg sudioništva u pobuni te da je u kućnom pritvoru.

Ruski medij RBC i telegram kanal Rybar blizak ministarstvu obrane, objavili su u utorak da je Surovikin smijenjen s mjesta zapovjednika ruskih zračnih snaga. U srijedu je RIA citirala neimenovani izvor koji je rekao: "Bivši načelnik ruskih zračnih i svemirskih snaga Sergej Surovikin sada je razriješen dužnosti". Prema istom izvoru Surovikinov dosadašnji zamjenik Viktor Afzalov "privremeno vrši dužnost vrhovnog zapovjednika ratnog zrakoplovstva".

VIDEO Umirovljeni general na ruskoj televiziji: 'Prigožina treba strijeljati'

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvještaj koji nije službeno potvrđen.

Surovikin je stekao nadimak "general Armagedon" tijekom ruske vojne intervencije u Siriji zbog brutalne taktike koju je ondje primijenio. U listopadu 2022.  postavljen je na čelo ruskih vojnih operacija u Ukrajini, no u siječnju je ta uloga dodijeljena generalu Valeriju Gerasimovu, načelniku Glavnog stožera, a Surovikin je postavljen za Gerasimovljeva zamjenika.

Afzalov je prethodno bio zamjenik Surovikina i bio je načelnik stožera Zračno-svemirskih snaga najmanje četiri godine, prema britanskoj vojnoj obavještajnoj službi.Tijekom Surovikinove odsutnosti iz javnosti, Afzalov je prošlog mjeseca prikazan na televiziji kako podnosi brifing Gerasimovu.

6:50 - Ruska protuzračna obrana srušila je dva drona u Moskvi i u okolici, području koje je već šesti dan zaredom na meti napada, rekao je gradonačelnik ruskog glavnog grada u srijedu rano ujutro. "Noćas je protuzračna obrana srušila dron u Možajskom okrugu, u Moskovskoj oblasti. Drugi dron je pogodio zgradu u izgradnji u središtu Moskve", objavio je Sergej Sobjanjin na Telegramu.

Po prvim informacijama, u napadu nema žrtava. Ruska novinska agencija RIA Novosti javila je ranije da se u poslovnoj četvrti Moskve čula "eksplozija". "Zgrada u izgradnji u središtu Moskve je lakše oštećena", javila je agencija TASS, pozivajući se na hitne službe.

Na noćnim snimkama objavljenim na društvenim mrežama koje AFP nije mogao provjeriti, blizu nebodera se dizao dim. Zračni promet u moskovskim međunarodnim lukama Domodjedovu, Šeremetjevu i Vnukovu prekinut je, javlja također TASS, pozivajući se na nadležne službe.

Ruski teritorij je sada gotovo svakodnevno na meti napada dronovima. U utorak rano ujutro dvije bespilotne letjelice srušene su iznad Moskovske oblasti, u Krasnogorsku, sjeverozapadno od glavnog grada, gdje su popucala stakla na zgradi, izvijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja.

Tijekom ljeta su pogođeni dronovi iznad poslovne četvrti u Moskvi, a u svibnju su srušena dva drona blizu Kremlja.

Troje mrtvih u ruskom granatiranju na istoku Ukrajine

Tri osobe su poginule, a dvije su ranjene u utorak navečer u ruskom granatiranju dvaju sela blizu Limana, na istoku Ukrajine, rekao je čelnik vojne vlasti Donjecke oblasti Pavlo Kiriljenko. Ruske snage su "večeras gađale sela u okolici Limana: tri osobe su poginule, jedna je ranjena u selu Torske, a druga u selu Zakitne", napisao je Kiriljenko na Telegramu.

"Po prvim podatcima, okupatori su gađali sela topništvom", objavio je pak ured tužitelja Donjecke oblasti na Facebooku. Prvo je u 18.50 sati (17.50 sati po srednjoeuropskom vremenu) napadnuto Torske, a pola sata poslije Zakitne.

VEZANI ČLANCI

U Torskom su poginuli dvije žene i muškarac u dobi od 63 do 88 godina, dok su vani sjedili na klupi, dodao je tužiteljev ured, a jedna osoba iz istog sela ranjena je u prsa, rame i kuk. Isti izvor navodi da je 26-godišnji muškarac zadobio frakturu lubanje i potres mozga u Zakitnom. Osim toga, četiri civila su ranjena u minobacačkoj paljbi, a dva drona s eksplozivom oštetila su stambenu zgradu u Seredini-Budi, u Sumskoj oblasti, na sjeveroistoku Ukrajine, objavila je oblasna vojna uprava na Facebooku.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 74

BA
bavovna
11:52 23.08.2023.

drugovi u moskvi nešto su nervozni dok dronovi eksplodiraju oko njih? trodnevna operacija osvajanja Ukrajine traje već preko 500 dana, a svaki dan rašisti gube nove teritorije koje su donedavno držali pod okupacijom. no nije sve tako crno za ruse, bit će uskoro još crnje!

DA
dalmatiner
11:53 23.08.2023.

London će Kijevu dodijeliti 192 milijuna funti (više od 225 milijuna eura) za kupnju nuklearnog goriva za nuklearne elektrane, rekao je britanski ministar energetike Grant Shapps. "Želimo pomoći Ukrajini da izbjegne kupnju nuklearnog goriva od Rusije", rekao je za Reuters. kapa dolje Englezima

PE
perun
11:54 23.08.2023.

Svaki hotel, odmaralište i gostionica na okupiranom Krimu moraju prijaviti okupacijskim dužnosnicima imaju li rezervne generatore i koliko rezervnog goriva ima u prostorijama najkasnije do podneva 23. kolovoza. Krim se suočava s brzo rastućom nestašicom goriva zbog problema s opskrbnim linijama koje svakodnevno uništavaju ukr.dalekometni projektili.