Običaji za slast

Sijeno i vatra daju i mesu poseban – već zaboravljen okus

Foto: Michael Palijan / VLM
\'Podravina-bilogora, 17.1.2011. Grubisno Polje Dlaka sa zivotinje je, kao nekada, uklonjena paljenjem a ne kako je danas uobicajeno vrucom vodom Michael Palijan / VLM \'
Foto: 'Michael Palijan / VLM'
'Podravina-bilogora, 17.1.2011. Grubisno Polje Domacini su se trudili pripraviti sto bolje kobasice. Michael Palijan / VLM '
Foto: 'Michael Palijan / VLM'
'Podravina-bilogora, 17.1.2011. Grubisno Polje Dlaka sa zivotinje je, kao nekada, uklonjena paljenjem a ne kako je danas uobicajeno vrucom vodom Michael Palijan / VLM '
18.01.2011.
u 15:09
Domaćini su prikazali gotovo izumrli običaj uklanjanja dlake spaljivanjem sijena te drukčiji način rezanja svinje koji se obavlja na stolu
Pogledaj originalni članak

"Bolje da propadne selo nego običaji" – geslo je pod kojim je Zajednica Mađara Grubišnoga Polja privukla više od stotinu i pedeset posjetitelja na njihovo etnoimanje u Grbavcu nedaleko od Grubišnog Polja.

Cijeli obred

Središnji događaj bio je prikaz tradicionalnog seoskoga kolinja, kakvo se danas gotovo više ne radi na seoskim imanjima. To se ponajprije odnosi na posao uklanjanja dlake sa životinje. Dok je već desetljećima uvriježeno "močenje" svinje u vreloj vodi kako bi se dlaka skinula strugalicama, domaćini su prikazali već gotovo izumro običaj uklanjanja dlake spaljivanjem sijenom. Kako su objasnili, takav način koži daje specifičan okus. I rezanje životinje je nešto drukčije te se za razliku od današnjega životinja reže na stolu, što je nešto sporiji način od onoga na "čengelama". Neizostavni dio manifestacije, započete jutarnjom kuhanom rakijom, priprema je brojnih delicija, među kojima je kao prve na meniju bila pržena svinjska jetra. Pripremljeni su zelje s mesom, krvavice, mesne te tzv. buhtove kobasice, kotlovina, pogačice od čvaraka, mađarske longole i krafne, a za večeru uza sve to i salenjaci. No, kako je objasnio Pavle Horvat, predsjednik zajednice, ovim se događajem želi zaboravu otrgnuti nekadašnje seosko kolinje, istodobno se želi potaknuti druženje.

Ne bojimo se ulaska u EU

– Činjenica je da se ljudi danas premalo druže pa su ovakvi događaji odlična prilika i za to – kaže P. Horvat.

Da je u pravu, dokaz je dupkom ispunjeno dvorište posjetiteljima koji su se, došavši iz brojnih susjednih gradova i općina, okupili oko bogatog stola. Zajednica se ne boji da bi ulaskom u EU događaj mogao biti zabranjen, nego ga planira uvrstiti kao dio tradicije u okviru turističke ponude. Druženje je bilo i prilika za razgledanje bogato uređenog etnoimanja zajednice, koje je u dvije godine postalo prava turistička destinacija i obvezna stanica posjetitelja Grubišnog Polja i okolice.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.