Policija na HRT-u

Silvija Luks: Prije par mjeseci javno sam zvala policiju, USKOK...

Foto: Davor Višnjić/Pixsell
HRT (1)
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
HRT (1)
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
HRT (1)
06.07.2012.
u 17:32
Pod istragom su i Leko, Owens i Houška, Madirazza i Maja Cenić
Pogledaj originalni članak

Točno 20 minuta nakon što su zastupnici u Saboru danas izglasali novi Zakon o HRT-u, u zgradu Hrvatske radiotelevizije ušli su istražitelji u pratnji policajaca. Kako doznajemo, cilj njihova posjeta bila je pravna služba, a krajnja meta zaposlenici koji su, sumnja se, sklapali za televiziju nepovoljne ugovore s vanjskim produkcijskim kućama te s odvjetničkim društvima koja provode ovrhe za HRT. – Pravna služba bila je potpuno ispremetana, registratori su ležali unaokolo, pa pretpostavljamo da su tragali za sklopljenim ugovorima. Priča se da su došli na poziv Silvije Luks – otkriva naš izvor s HRT-a.

Pranje novca građana

Predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac potvrdio nam je da je na televiziju tijekom dana ušla policija, po nalogu Županijskog državnog odvjetništva, koje je uistinu djelovalo po anonimnoj prijavi. Međutim, nije želio potvrditi je li riječ o prijavi S.Luks. Naime, predsjednica Nadzornog odbora HRT-a dugo je upozoravala na kršenje zakona i uzrupaciju javnog vlasništva na HRT-u, riječima da će “novac pretplatnika biti opran preko odvjetničkih ureda i vanjskih produkcija”. - To su gluposti, tu nema ništa sporno jer odvjetnička društva rade po uplati ovršenika, a ne od novca tv pretplatnika - bilo je jedino što je o Silviji Luks želio reći.

- Ništa spektakularno, došli su zbog nekoliko stvari, tražili dokumentaciju još od 2006. i to smo im dali - kazao je Popovac.

Za komentar smo zamolili i Silviju Luks. - Ja sam još prije nekoliko mjeseci upozoravala na odljev silnog novca građana u odvjetničke urede i privatne produkcije te javno pozvala nadležne službe: krim policiju, USKOK, Državno odvjetništvo. Međutim, anonimne prijave nisam slala - tvrdi Silvija Luks.

Inače, HRT je angažirao čak 24 odvjetnička društva, od toga pet radi samo na ovrhama.

- Ta mi je tema već dosadna - kaže odvjetnik Marijan Hanžeković.

Ugovor njegovog te odvjetničkih društava Leko i partneri, Owens i Houška, Madirazza i parneri i odvjetnice Maje Cenić (sestre Dijane Čuljak) bili su jedan od razloga zbog kojih je policija jučer posjetila HRT.

Za javnost ugovora

- S televizijom sam sklopio ugovor još 2002. a HRT mi nikada nije isplatio ni lipe. Jer, kada se ovrha zajedno s odvjetničkim troškovima naplati od dužnika, taj novac ide na račun HRT-a koji pak tada obavještavaju naše društvo o uplati pa im mi šaljemo specifikaciju troškova i račun, pa još nekoliko mjeseci čekamo da nam oni uplate taj novac - rekao je Hanžeković. Takav način poslovanja, dodaje, naveden je u ugovoru:

- Ne razumijem što je tu štetno. Moj ugovor su do sada pregledale sve moguće službe, pa i policija. Ja sam za to da ugovori budu javni - rekao je Hanžeković.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 67

Avatar cannabinoid
cannabinoid
18:17 06.07.2012.

napokon!!!!!!! ova vijest mi je nekako uljepsala dan.

Avatar žič
žič
18:26 06.07.2012.

tu ,,katedralu duha,,treba razj.....,

ĆA
ćaćaća
18:15 06.07.2012.

hrt se češlja da bi ga se oblatilo i pripremilo za predaju partiji na upravljanje..