REFERENDUM U ITALIJI

Silvio Berlusconi: Ovo je zbogom nuklearnoj energiji

Silvio Berlusconi: Ovo je zbogom nuklearnoj energiji
13.06.2011.
u 15:14
Na birališta je izašlo više od 55% od 47 milijuna upisanih birača, što znači da je postignut kvorum i da će zakoni biti ukinuti
Pogledaj originalni članak

RIM – Talijani su ponovno rekli „ne“ nuklearnoj energiji, ali su i protiv privatizacije upravljanja vodnim bogatstvom.

– Ovo je zbogom nuklearnoj energiji – izjavio je premijer Silvio Berlusconi na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom s kojim su danas u Rimu potpisani novi izraelsko-talijanski ugovori među kojima i jedan o razvitku obnovljivih energija.

Postignut je kvorum na referendumu održanom u nedjelju i ponedjeljak, na koji je bilo pozvano više od 47 milijuna Talijana da se izjasne o četiri zakona vezana za izgradnju nuklearnih elektrana, privatizaciju vode (dva pitanja su o vodi) i o ukidanju zakona o opravdanoj spriječenosti dolaska na procese za premijera i ministre. Da bi referendum bio valjan, na birališta mora izaći 50% plus jedan upisani birač. Dakle kvorum je postignut jer se na birališta odazvalo više od 55% upisanih birača i gotovo je sigurna pobjeda predlagača referenduma za ukidanje zakona o nuklearnoj energiji, o privatizaciji vode i opravdanom izostanku sa sudskih procesa. Jer, na birališta su uglavnom izašli oni koji su za ukidanje zakona. Referendumi u Italiji su abrogativni, odnosno na njima se eventualno ukida neki zakon.

Referendumska pitanja broj jedan i dva odnose se na zakone kojima poduzeća za upravljanje vodovodima moraju do 40% vlasništva dati privatnicima te da vodovodno poduzeće može imati zajamčeni profit. Talijane se pita jesu li za ukidanje tih zakona.

Treće se pitanje odnosi na nuklearnu energiju. Referendumom se sada treba ukinuti zakon kojim se predviđa izgradnja nuklearki. Inače, Italija je već 1987. na referendumu odbacila nuklearnu energiju i zatvorene su četiri nuklearke, ali vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija pokrenula je inicijative i već je potpisala ugovore za gradnju četiri nuklearke.

Četvrto pitanje odnosi se na zakon kojim se omogućava premijeru i ministrima nedolazak na sudske procese ako su zauzeti. Kazneni zakon predviđa odgađanje procesa za opravdani izostanak, ali je Berlusconijeva vlada donijela dodatni zakon kojim se zapravo premijeru i ministrima omogućava da se uopće, dok su na funkcijama, ne pojave na sudu. Birače se pita jesu li za ukidanje zakona kojim su članovi vlade drugačije tretirani na sudu. Odgovor je: ukinite posebni zakon za Berlusconija.

Pošto je Berlusconiju stalo do zakona o opravdanom nedolasku na procese, kao i do izgradnje nuklearki, kazao je da neće izaći na biralište, čime je pozvao i druge da odustanu od glasovanja kako se ne bi dostigao kvorum i konzultacija bi propala te bi ostali na snazi zakoni koje se htjelo ukinuti.

Masovni izlazak na birališta još je jedan udarac Berlusconiju, koji će 22. lipnja u parlamentu govoriti o stanju u vladi. Taj referendum je, u određenom smislu, bio i glasovanje protiv Berlusconija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar bakunjin
bakunjin
11:04 14.06.2011.

Upfff, to malo preostale demokracije stvarno može zakomplicirat život onima koji vladaju u ime i za ime drugoga. Bedara!