SUĐENJE DAMIRU KELEMINČIĆU (65)

Sin ubijene: Izmišljotina je da je moja majka bila u vezi, a optuženi ju je napao kada je htjela uvesti plin

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Početak suđenja Damiru Klemenčiću za ubojstvo staro 13 godina
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Početak suđenja Damiru Klemenčiću za ubojstvo staro 13 godina
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Početak suđenja Damiru Klemenčiću za ubojstvo staro 13 godina
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Početak suđenja Damiru Klemenčiću za ubojstvo staro 13 godina
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Početak suđenja Damiru Klemenčiću za ubojstvo staro 13 godina
02.10.2024.
u 18:05
Suđenje mu je počelo u lipnju, a tereti ga se da je  2011., ubio svoju susjedu Slavojku Senišin, njezino tijelo bacio u bunar, pričekao da prođe nekoliko godina od prijave nestanka do proglašenja smrti, krivotvorio ugovor o kupoprodaji stana, te u njega smjestio svog sina, koji je tamo mirno živio sve do očevog uhićenja u rujnu 2022. Na početku suđenja je zanijekao krivnju.
Pogledaj originalni članak

- Nema šanse da bi moja mama prodala stan Keleminčiću i da mi to ne bi rekla. Znam da nisu bili u dobrim odnosima. Uostalom, zašto bi išla javnom bilježniku u Split  kada ih u Zagrebu ima na svakom koraku. Mislite li da bi ostala živjeti u stanu šest godina da ga je njemu prodala 2005.? -  pitao je Vladimir Šadek (61), dok je sjedio na klupi za svjedoke zagrebačkog Županijskog suda.

A tamo se našao jer se sudi optuženom za ubojstvo  njegove majke Slavojke Senišin (76), u jednom od zasigurno najmorbidnijih zločina koji se zadnjih godina pojavio na našim sudovima. Jer za to ubojstvo optužen je Damir Keleminčić (65) kojeg se tereti za teško ubojstvo susjede.  Suđenje mu je počelo u lipnju, a tereti ga se da je  2011., ubio svoju susjedu Slavojku Senišin, njezino tijelo bacio u bunar, pričekao da prođe nekoliko godina od prijave nestanka do proglašenja smrti, krivotvorio ugovor o kupoprodaji stana, te u njega smjestio svog sina, koji je tamo mirno živio sve do očevog uhićenja u rujnu 2022. Na početku suđenja je zanijekao krivnju. 

Prema optužnici, odiozno djelo počinio je  između 12. listopada  i  5. studenog 2011.. Bio je  susjed Slavojke Senišin te je, tvrdi tužiteljstvo, želio ući u posjed stana koji je bio u  njezinom vlasništvu te vlasništvu njezina sina. Riječ je o stanu velikom 72 metra kvadratna, a Keleminčić se tereti da je iskoristio činjenicu što je žrtva živjela sama i što mu nije mogla pružiti otpor. Prišao joj je  s leđa, zadavio je žicom, koju joj je dvostruko omotao oko žrtvina vrata. Zatim je vukao i stezao krajeve žice dok je nije udavio, nakon čega joj je zapešća vezao selotejpom, a njezinom mrtvo tijelo zamotao u tepih i prevezao u Prečno. Tamo je imao vikendicu s dvorištem i gospodarskim objektima. Tijelo je bacio u bunar, a bunar zatrpao građevinskim materijalom, ciglom, dijelovima betona... Naknadno  je površinsko okno bunara premjestio  ispred kuće, kao bi prikrio mjesto gdje je bacio tijelo. Keleminčić je ispravno smatrao  da će biti prijavljen nestanak Slavojke Senišin, a prijavio ga je njezin sin 5. studenog 2011. Kako potraga za njom nije urodila plodom, Keleminčić je strpljivo čekao  da prođe zakonski rok od pet godina  od nečijeg nestanka  za proglašenje te osobe mrtvom. Potom je 20. rujna 2016. na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu podnio zahtjev za promjenom upisa  nekretnine. Sa sobom je imao ugovor u kojem sebe neistinito naveo kao kupca stana Slavojke Senišin. U ugovoru koji nikada nije sklopljen pisalo je  da je kupoprodaja stana obavljena 7. lipnja 2005., a čak je bio ovjeren i kod javnog bilježnika!? Keleminčić je bio čak toliko bezobziran da sud požuruje uknjižbu, koja je i provedena 16. siječnja 2017., nakon čega je on provalio u stan, promijenio bravu  i u njega uselio svog sina. A sin je u njemu živo dok nije otkriveno što mu je otac učinio. 

VEZANI ČLANCI

teško ubojstvo iz koristoljublja

FOTO Žicom zadavio susjedu zbog stana pa njezino tijelo skrio u bunar: Nakon 13 godina počelo suđenje

Prema optužnici, Damir Keleminčić, danas 65-godišnjak, u želji da se domogne njezina stana, ubio je svoju susjedu Slavojku Senišin (76), a potom njezino tijelo bacio u bunar. Pričekao je da prođe nekoliko godina od prijave nestanka do proglašenja smrti, krivotvorio ugovor o kupoprodaji stana te u njega smjestio svog sina, koji je tamo mirno živio sve do očeva uhićenja.

Tijelo žrtve nađeno je u rujnu 2022. u spomenutom bunaru na dubini  od sedam metara i identificirano je preko DNK. Ruke su joj bile vezane na leđima samoljepljivom trakom, dok joj je oko glave više puta bila omotana PVC vrećica, dok joj je oko vrata bila omotana plastificirana žica dugačka 175 centimetara. Kada je policija ponovo pokrenula istragu nestanka nesretne  žene, prije no što je Keleminčić uhićen, on je jedno  vrijeme bio tajno praćen i prisluškivan. Pa su tajno snimljeni razgovori koje je vodio u rujnu 2022. s raznim osobama dok su psi za detekciju mrtvih tijela njuškali po njegovom imanju u Prečnom.

- Dođeš na večeru? - pita ga prijateljica u jednom od tih razgovora.

- Ne mogu jer se radi o nestanku one žene - odgovara on

-Koje žene? - pita ga sugovornica.

- One koje je živjela u mojoj kući ili živi te za koju se ne zna gdje je  - odgovara on.

Kako policijska potraga traje, tako je Keleminčić u sve većoj panici pa 21. rujna 2022. zove svog oca.

- U Prečnom sam. Kopaju bagerima. Vjerojatno budu našali Slavojku... Oprosti za  sve... Branio sam se od nje, a ovo ti pričam tako da znaš - kaže on ocu.

- Kaj si je ti maknul? - pita ga otac.

- Da, samo ne smiješ to, nemoj nikome reći, oni kopaju cijelo dvorište... - odgovara Keleminčić.

- A budu li je našli? - pita ga otac.

- Vjerojatno budu, bila je to samoobrana... samo ti to mogu reći i vjerojatno tako brzo neću doći kući - kaže Keleminčić, očito svjestan  da je njegovo odiozno djelo  razotkriveno nakon 11 godina.

Uhićen je isti dan kada je vodio taj razgovor i od tada je u istražnom zatvoru.

U međuvremenu mu na zagrebačkom Županijskom sudu traje suđenje na kojem je svjedočio sin ubijene žene koji je 2011. i prijavio  njezin nestanak. Opisao je što je tome prethodilo

- Bila je subota, 5. studenog,  kada me nazvala njezina susjeda Dragica. Bila je zabrinuta jer mamu nije vidjela nekoliko dana, nije joj se javljala na telefon, a nije vidjela ni svjetlo iz njezina stana. Pomislio sam da joj se nešto možda dogodilo, pa sam otišao  do njezina stana. Bio sam zabrinut kako ću ući ako joj je pozlilo i ostao joj je ključ u bravi, no uspio sam otključati vrata jer sam imao svoj ključ, koji mi je dala nakon što je promijenila bravu. U stanu ništa nije nedostajalo osim njezine torbice, u kojoj je imala novčanik s dokumentima -  kazao je svjedok.

Pojasnio je da se u stanu zadržao neko vrijeme jer je mislio da će majka naići, a kao je nije bilo, otišao je. Vratio se sutradan, no nje nije bilo. A ni torbice. 

- Keleminčića nisam sreo, no sreo sam njegovu partnericu. Pitao sam je zna li gdje mi je mama i je li ju vidjela. Odgovorila mi je da je otišla u bolnicu na neku terapiju. Znao sam da to nije istina jer bi mi mama rekla da je trebala ići u bolnicu. Nakon toga sam otišao u policiju i prijavio njezin nestanak - kazao je Vladimir Šadek. 

Dodao je i da do 2020., kada su ga policajci kontaktirali u vezi Keleminčića, nije imao pojma da stan više ne glasi na njegovu majku. Nije imao pojma ni da je Keleminčić promijenio  bravu i vrata, ušao u posjed te u stan uselio svog sina

- Policajci su mi rekli da istražuju Keleminčića vezano uz nešto i da im je neobično  što na adresi na kojoj je prijavljen imaju prijavljen i nestanak osobe.  Pitali su mogu li ih odvesti do njezina stana i pustiti unutra. Došli smo do stana i ja sam odmah primijetio da to nisu ista protuprovalna vrata koja je moja majka postavila nedugo prije nestanka. Naravno da je moj ključ bio beskoristan jer je on, očito, promijenio i bravu i vrata -  kazao je svjedok. 

VEZANI ČLANCI

Prije toga, kazao je, u stanu gdje mu je majka stanovala, a čiji je suvlasnik, bio je 2016. Govoreći o odnosu njegove majke i Keleminčića, rekao je da nisu bili u dobrim odnosima, te je naveo da je Keleminčić čak znao biti agresivan prema njoj.

- Kad je htjela uvesti plin, 1998. ili 2000., fizički je spriječio radnike da uvedu plin te je prepilio plinske cijevi. Ona ga je pokušala spriječiti, a on ju je fizički odgurnuo - tvrdio je svjedok.

Dodao je da je njegova majka zbog toga tužila Keleminčića za smetanje posjeda i to dva puta, jednom zbog plina, a drugi puta zbog struje.

- Okrivljeni je u svom izlaganju na početku suđenja rekao kako je Vaša mama bila u vezi s nekim muškarcem M. J. i da je s njim išla na njegovu vikendicu u Prečno. Je li Vam to poznato? - pitala je svjedoka predsjednica sudskog vijeća.

- Mislim da je to obična izmišljotina - ustvrdio je svjedok.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.