traže “oteto”

Sindikalci optužuju Mrsića da laže, on optužuje njih

Foto: Patrik Macek/Pixsell
sindikati (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
sindikati (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
sindikati (1)
29.05.2013.
u 16:32
Sindikati žele dogovor da će im jednog dana, kad se BDP do određene mjere oporavi, a to može biti za nekoliko godina, opet početi davati božićnice i regrese te podići oduzetih 3% koeficijenta za plaće.
Pogledaj originalni članak

“Ministre Mrsiću lažete! Nismo tražili povrat 1,7 milijardi kuna! Svjedoci: ministri Linić i Bauk!”. Natpis je to na golemom transparentu kojeg su na Markovu trgu u rano poslijepodne razvili čelnici sindikata državnih i javnih službi, ogorčeni ministrovim izjavama nakon zajedničkog sastanka u utorak.

Mrsić, naime, tvrdi da sindikati traže povrat 1,7 milijardi kuna, što bi značilo otpuštanje 17.000 ljudi.

– To je tendenciozna zloupotreba podataka. Uopće to nismo tražili – rekla je Ljubica Pilić iz sindikata kulturnjaka.

Sindikati, objašnjava, ne traže da im se izbroji 1,7 mlrd. kuna u apsolutnom iznosu, koliko iznosi ušteda koju je Vlada polučila dogovornim odricanjem od božićnica i regresa te zakonskim oduzimanjem 3% koeficijenta za plaće. Žele dogovor da će im jednog dana, kad se BDP do određene mjere oporavi, a to može biti za nekoliko godina, opet početi davati božićnice i regrese te podići rečenih 3%, što će se zasigurno i dogoditi u situaciji dobrih gospodarskih kretanja.

– Ministri Bauk i Linić kazali su da je to prihvatljivo, a Mrsićeva interpretacija, bezočna je konstrukcija – kaže Lj. Pilić.

Ministar Mrsić pak kaže da su sindikalni zahtjevi jasni - da traže “oteto”, iako im, veli, Vlada nije ništa otela.

– Lako je optužiti ministra da laže, ali mi smo spremni potpisati sporazum po kojem ćemo, kad rast BDP-a dođe do određene razine, sjesti i razgovarati o poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u državnim i javnim službama. I ministri Bauk i Linić s tom su se formulacijom složili, da ćemo pregovarati i o deset posto povećanja koeficijenta ako nam BDP bude rastao. Ne želimo kao bivša Vlada potpisati neprovediv sporazum. Takav sporazum imamo, vrijedi do 2016. godine, produžili su ga u vrijeme Vlade Jadranke Kosor, i po njemu će plaće rasti šest posto ukoliko BDP dva tromjesečja zaredom bude rastao više od dva posto. Neprovediv je, i zato smo odgađali njegovu primjenu, evo, već sedmi, jubilarni put. Ne želimo nametati obveze nekim budućim vladama, ni odgođeni sindikalizam – objašnjava Mrsić.

>>Sindikati: Idemo u štrajk 5. lipnja; Mrsić: Neće biti blokade sustava

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.