NAKON ŠTO JE RAVNATELJ ZZJZ-A DR. TIHOMIR MAJIĆ ODUZEO ZAPOSLENIMA POLA ISPLAĆENE BOŽIĆNICE

Sindikat će prijaviti Zavod za javno zdravstvo inspekciji rada

Foto: Arhiva VL
Sindikat će prijaviti Zavod za javno zdravstvo inspekciji rada
14.01.2010.
u 12:07
Ravnatelj Majić bit će prijavljen jer je zaposlenima protupravno oduzeo od plaća po 625 kuna, odnosno polovicu iznosa koji je uplaćen kao božićnica.
Pogledaj originalni članak

Samostalni sindikat zdravstva podnijet će prijavu Državnom inspektoratu protiv ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” jer je zaposlenima protupravno umanjio plaće za 625 kuna. Inspekcija rada mogla bi, prema Zakonu o radu, kazniti Zavod sa 30.000 do 60.000 kuna zbog takvog zadiranja u džep radnika bez njihove suglasnosti, istaknula je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, na konferenciji za novinare. Tražit će i smjenu dr. Tihomira Majića.

– Svaki takav ravnatelj mora letjeti, kroz vrata ili kroz prozor. To je teški prekršaj Zakona o radu, a radnik koji počini teški prekršaj dobije otkaz, zar ne? – oštra je S. Avberšek.

Zavod je među 40 posto zdravstvenih ustanova koje su isplatile božićnicu prema kolektivnom ugovoru u iznosu od 1250 kuna, no zasad je jedini, prema sindikalnim saznanjima, koji je pola iznosa uzeo natrag od plaća nešto više od 200 zaposlenika koje su isplaćene u ponedjeljak.

Ravnatelj Majić kazao je Večernjem listu da je morao tako postupiti jer je Vlada donijela odluku da se u javnim službama mora isplatiti po 625 kuna božićnice, a da će se druga polovica isplatiti u ožujku, za što je novac, kaže, osiguran. Svaki pojedinac može tužiti sudu i dobio bi oduzeti novac, napominje sindikalka, ali tragedija je što se zakoni tako olako krše s najviših instancija.

Avberšek proziva i ministra zdravstva Darka Milinovića:

– Reforma zdravstva mu stoji, u sustav se uvlači nered! Neka počne raditi posao za koji se kleo! – poručuje S. Avberšek.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

PO
pozitivnomisljenje
12:25 14.01.2010.

a kako bi se drugacije tim glavonjama sljevai milioni na racune da se gradjanima ne krade?

MU
Mućanin
12:33 14.01.2010.

Pokažite tim glavonjama da su prošla vremena kad su radnike nekažnjeno i besramno mogli pokrasti pred nosom, to vam je prilika da povratite dio izgubljenog povjerenja u sindikate!!!

SP
Skole pl.
13:48 14.01.2010.

Kako ovaj Majić može biti ravnatelj bilo čega ako ne barata nekim osnovnim pojmovima. 1. Kolektivni ugovor je sveto pismo u pravnoj državi ako ga obje stranke nisu dogovorno stavile van snage. 2. Zakoni i pravilnici se ne primjenjuju retroaktivno, a novac je isplaćen prije nego je vlada donjela odluku. Točka 1. i točka2. su u ovom slučaju činjenice. Dali se u ovoj situaciji treba isplaćivati božićnica je sasvim druga tema. Ako Majić ovo ne razumije, ili je totalno neuk, ili se pravi tošo. Što god bilo od ovo dvoje, u normalnoj državi bi ga stajalo prije svega funkcije, a onda bi svoje postupke objašnjavao nadležnom sudu. Po prezentiranom poznavanju prava savjetovao bi mu da se ne brtani sam, nego da si uzme odvjetnika.