KRIZA Međimurje graditeljstvo otpustilo 12 radnika zbog nesigurnih poslova u ovoj godini

Sindikat protiv smanjenja plaća za oko 400 radnika

16.02.2009.
u 17:07
Pogledaj originalni članak

Međimurski građevinari počeli su na svojoj koži osjećati posljedice gospodarske krize jer investitori odustaju od dogovorenih radova ili ih odgađaju.

Manje i manadžerima
Sezona još nije počela, čeka se da prođe zima, no usporedbe s istim razdobljem prošle godine pokazuju da će ovo biti jedna od najtežih godina.

U Međimurje graditeljstvu dvanaest radnika odrađuje otkazni rok jer investitori odustaju od već ugovorenih poslova.

- Investitori su odustali od poslova i zbog toga imamo višak radnika, kojima smo morali dati otkaz. Ne popravi li se situacija u idućih nekoliko mjeseci, bit će, na žalost, novih otpuštanja. Ostali radnici su raspoređeni na poslovima koji su u tijeku. Predložili smo i da se smanje plaće 10 posto svim zaposlenicima, kojih je oko 400, no Sindikat graditeljstva Hrvatske ne slaže se s tom mjerom, za koju smatram da je nužna - kaže direktor Goran Knežević, koji se danas sastao sa sindikalistima. Plaće bi, kaže, smanjio svima, i menadžerima.

Upozorava na problem nelikvidnosti. Trenutačno potražuju oko 40 milijuna kuna! U čakovečkoj Tegri, u kojoj radi 260 ljudi, imaju dogovorene poslove za osam mjeseci, no zapazili su da investitori odgađaju početak radova zbog financijskih problema.

- Drastično se pogoršava likvidnost. Dok mi moramo dobavljačima gorivo i bitumen plaćati u roku od mjesec, mjesec i pol dana, jer bi nam odmah sjeli na račun, mi novac moramo čekati u prosjeku 97 dana. Bojim se da polako idemo prema 120 i više dana čekanja - kaže predsjednik uprave Ivan Kolarić. Pravi razmjeri krize znat će se, veli, u ožujku, kad će se najbolje vidjeti odustaju li investitori doista od poslova. Treći scenarij je da idu u investicije, a onda ne bi na vrijeme plaćali.

- Nama su za plaće potrebna 2,2 milijuna kuna, imali posla ili ne imali. O otpuštanju radnika zasad ne razmišljamo jer smo prošle godine reorganizirali tvrtku, iz koje je dio radnika otišao u prijevremenu mirovinu, uz otpremnine i druge mjere - ističe Kolarić.

Problemi s bankama
No, potraje li kriza nekoliko mjeseci, u tvrtki ne znaju što će biti, zabrinuto dodaje Kolarić. Ne baš povoljne prognoze dodatno je pogoršalo to što banke zbog mjera HNB-a imaju problema s plasmanom kredita.


Radničko vijeće protiv otkaza

Međimurje graditeljstvo sprema program zbrinjavanja 12 ljudi, s otpremninama - potvrdio je i Franjo Veble, regionalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Kako kaže, sindikat i radničko vijeće ne slažu se s time. Razlog je smanjenju broja ljudi što su Međimurje graditeljstvu neki poslovi na čekanju te opća nelikvidnost. Uprava tvrtke predložila je i da se svima, proizvodnji i režiji, smanje plaće 10 posto, kaže Franjo Veble. (iv)

Pogledajte na vecernji.hr