Priopćenje iz Ministarstva

'Sindikati nisu spremni važna pitanja rješavati dijalogom, već neodgovorno izazivaju tenzije'

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
'Sindikati nisu spremni važna pitanja rješavati dijalogom, već neodgovorno izazivaju tenzije'
08.12.2015.
u 19:50
Čelnici sedam sindikata javnih službi izvijestili su danas da se neće odazvati na sastanak s tehničkom Vladom o sporazumu o povećanju osnovice za plaće u javnim i državnim službama i poručili da rast plaća od šest posto očekuju već na plaćama za prosinac.
Pogledaj originalni članak

Vlada je izrazila žaljenje zbog odluke sedam sindikata javnih službi da se ne odazovu na sastanak o sporazumu o povećanju osnovice za plaće u javnim i državnim službama i ocijenila kako sindikalna strana nije sprema važna pitanja rješavati dijalogom, već neodgovorno izaziva nepotrebne tenzije, priopćeno je večeras iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Čelnici sedam sindikata javnih službi izvijestili su danas da se neće odazvati na sastanak s tehničkom Vladom o sporazumu o povećanju osnovice za plaće u javnim i državnim službama i poručili da rast plaća od šest posto očekuju već na plaćama za prosinac. U suprotnom najavljuju sudske tužbe jer su sigurni da su se stekli uvjeti za izvršenje sporazuma o povećanju plaća u javnim službama u slučaju rasta BDP-a. Vlada "želi iskazati žaljenje zbog takve odluke i postupanja većine sindikata u javnim službama, s obzirom da je Vlada Republike Hrvatske bila je uvjerenja da i sindikati, kao i Vlada, dijele zajedničko opredjeljenje kako se svi problemi trebaju rješavati zajedničkim dijalogom u duhu socijalnog partnerstva", navodi se u dopisu koje je Ministarstvo uputilo na adrese devet sindikata potpisnika Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama i njegovih dodataka. Ministarstvo ih obavještava da se, nakon spomenute odluke većine sindikata, sastanak  u vezi početka primjene Sporazuma, koji je trebao biti održan u utorak, otkazuje.  

Vladi je "neshvatljivo postupanje sindikata koji, putem medija, odbijaju dijalog sa socijalnim partnerom", a da o razlozima odbijanja dolaska na sastanak prije toga nisu obavijestili Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, ističe se u dopisu i napominje  kako su bili uvjereni da je ta tema "jednako važna i sindikatima, kao i svim zaposlenima u javnim službama." "Nakon što je većina sindikata u javnim službama odbila odazvati se pozivu na sastanak, Vlada Republike Hrvatske može samo zaključiti da sindikalna strana nije spremna važna i ozbiljna pitanja, kao što je primjena Sporazuma, rješavati dijalogom, već neodgovornim postupanjem uzrokuje nepotrebne tenzije u javnosti i među svim zaposlenima u javnim službama", ističe se u dopisu koji je potpisao ministar Mirando Mrsić.

Ističe se da je Vlada "duboko uvjerena da između socijalnih partnera mora postojati određena razina međusobnog uvažavanja, koja podrazumijeva odgovorno postupanje obiju strana u socijalnom dijalogu." "Samo takvim postupanjem možemo zajednički rješavati probleme, umjesto da ih nepotrebno uzrokujemo", zaključuje se u dopisu sindikatima, koji je upućen i medijima.

>> Sindikati javnih službi odbili sastanak s tehničkom vladom

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OS
osica
22:00 08.12.2015.

Mrsiću, kako to bi sad tehnička vlada pregovarala, a kad je bio štrajk prosvjetara niste mogli pregovarati jer ste se vadili da ne možete obveze preuzeti za novu vladu. Znači vlada be može, a tehnička može, čudna neka logika.

DH
dalibor.hren
08:07 09.12.2015.

Miraleme, o čemu bi ti razgovarao? Imate obavezu ljudima isplatiti zajamčeno i točka!

LA
LANA555
21:56 08.12.2015.

Sidikati se nom stop bune.a kaj sa pezicima ? Nih su zaboravili.