Smanjena toksičnost

Sirijsko kemijsko oružje prekrcat će se na Siciliji ili Sardiniji

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Sirijsko kemijsko oružje prekrcat će se na Siciliji ili Sardiniji
16.12.2013.
u 12:50
Prema planu koji su načinili Rusi i Amerikanci zajedno s organizacijom za uništenje kemijskog oružja oko 500 tona kemijskih tvari bit će najprije prebačeni u sirijsku luku Latakiju
Pogledaj originalni članak

Sirijsko kemijsko oružje prekrcat će se u Italiji, odnosno u nekoj vojnoj luci na Siciliji ili na Sardiniji. Talijansko ministarstvo vanjskih poslova obznanilo je kako će prekrcavanje kemijskih tvari iz Sirije biti sigurno, a ministrica Emma Bonino je izjavila kako će Italija provesti svoju obvezu prema programu. U talijanskoj luci kemijske tvari bit će prebačene na američki brod „Cape Ray“ na kojem će im biti smanjena njihova toksičnost.

Prema planu koji su načinili Rusi i Amerikanci zajedno s organizacijom za uništenje kemijskog oružja oko 500 tona kemijskih tvari bit će najprije prebačeni u sirijsku luku Latakiju. Riječ je o odvojenim tvarima koje ako se spoje postaju oružje. U Larnaki će oko 150 kontejnera s kemijskim tvarima biti prebačeno na norveške i danske brodove. Brodovi će tvari prebaciti u luku na Siciliji ili Sardiniji gdje će zatim biti prebačene na američki brod „Cape Ray“, koji se još nalazi u SAD-u na pripremama za operaciju uništenja sirijskog kemijskog oružja. Cijela operacija bi trebala trajati između 45 i 90 dana. Na američkom brodu će biti gotovo poništena toksičnost tvari, koje će zatim biti predane civilnoj tvrtki specijaliziranoj za uništenje kemijskih proizvoda.

>> 'Sirijsko kemijsko oružje neće se prekrcavati u Hrvatskoj'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IP
info_punkt
14:25 16.12.2013.

čisto sumnjam da je Talijane itko išta pitao o tome... Amerikanci imaju na Sardiniji svoju veliku remontnu bazu i ne moraju nikoga ništa pitati... uostalom, tko bi im normalan dao pristanak da to rade u srcu turističkog raja? ili?