TUČNJAVA U SUDNICI

"Sisački monstrum" u sudnici nokautirao sestričnu

24.09.2002.
u 00:00
* "Kujo, platit ćeš mi za ovo!", kazao je Srđan Mlađan, skočio između dvojice pravosudnih policajaca i šakom u lice udario svjedokinju * Brat ubijenog policajca Milenka Vranjkovića Kinga udario je nogom Mlađana u bradu, pa je izveden iz sudnice
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - "Kujo, platit ćeš mi za ovo!". Izrekavši to Srđan Mlađan skočio je sa stolice između dvojice pravosudnih policajaca prema sestrični Dragani Bodlović, koja je sjedila dva metra od njega okrenuta leđima. Udarac šakom u desnu stranu lica Dragane Bodlović, udarac po glavi, naguravanje... sve ono što je slijedilo i što je prethodilo zbivanjima u sudnici opravdalo je epitet "sisačkog monstruma", koji godinama nosi sada 21-godišnji trostruki ubojica.

Bilo je oko 12.40 kad je počela godinama neviđena scena u zagrebačkom Županijskom sudu. Krhka djevojka pala je sa stolice za svjedoke kao pokošena. Raščupane kose ležala je na tlu pred stolom za kojim su sjedile Anamaria Lončarić, zastupnica optužbe i odvjetnička vježbenica, zastupnica obitelji ubijenog policajca Milenka Vranjkovića. Skočili su i pravosudni policajci, među kojima je sjedio Mlađan. Ščepali su ga, spriječili nove udarce i pali s njim na tlo, nasuprot tužiteljskog, pred stol za kojim je sjedio njegov branitelj odvjetnik Silvije Degen.

Dok su se s Mlađanom koji je potrbuške ležao na parketu sudnice hrvali kako bi mu stavili lisice, iz drugog reda, preko prvog reda stolica priskočio im je visoki mršavi muškarac u crnom. Uz psovku, zamahnuo je i iz voleja desnom nogom pogodio Mlađana u bradu.

Smirio sam se, ne pružam otpor

Šok u sudnici. U prostoriju je uletio i pravosudni policajac koji je stražario pred sudnicom. Dvojica policajaca, a za jednog smo čuli da je instruktor borilačkih vještina, uspjeli su Mlađanu na ruke staviti lisice. Policajac koji je ušao u sudnicu zadržavao je Josipa Vranjkovića, koji je suđenje promatrao iz publike.

- Smirio sam se! Ne pružam otpor! - rekao je Mlađan dok su ga policajci podigli i poveli iz sudnice. Hodnikom su iz prizemlja dotrčali i njihovi kolege i preuzeli Mlađana.

Izišavši na hodnik, na stubama prije drugog kata jedan od trojice pravosudnih policajaca vukao je za kosu Josipa Vranjkovića i udarao ga kad za to, kako nam se činilo, više nije bilo razloga. Prestao je kad mu je kolega rekao "Prestani!", a i Vranjković "Smirio sam se!".

Vratio sam se u sudnicu. Uplakanoj djevojci zapisničarka je donijela čašu vode. Bila je u šoku i molila da više ne svjedoči. Na podu sudnice ostala je naramenica pravosudnog policajca, a stolica za svjedoke kraj klupe tužitelja i naslon za svjedoke, stajali su ukoso prema stolu vijeća.

Prije nasrtaja, sestrična je svjedočila o tomu kako je Mlađanu pružila prenoćište dva dana u stanu u Köllerovoj (gdje je i zatočio jednu obitelj).

Njezin dečko vidio je siluetu s pištoljem i nakon toga je ona nazvala policiju:

- Zašto ste nazvali policiju? - pitao ju je odvjetnik S. Degen.

- Čula sam krik.

- Jeste li rekli policiji tko je u stanu? - bilo je pitanje upućeno svjedokinji.

- Da - odgovorila je.

Na to ju je Srđan Mlađan upitao:

- Zašto si to rekla?

Djevojka se okrenula, slegnuvši ramenima:

- Kako zašto?

- Je li ti žao što si to rekla? - upitao je Mlađan povišenim tonom.

Osjetim li prijetnju, bit ćete kažnjeni

- Zabranjujem to pitanje. I osjetim li bilo kakvu prijetnju ovoj svjedokinji i bilo kojem drugom svjedoku bit ćete kažnjeni - žustrim glasom upozorila ga je sutkinja Lana Petö-Kujundžić.

Trenutak kasnije Mlađan je s prijetećih riječi prešao na djelo. Podsjećamo, još dok je bio u policijskom okruženju i držao zatočene taoce mučila ga je misao tko ga je "cinkao" i kako će mu netko platiti za to. Kad se sve stišalo pozvana je policija, a kad se atmosfera malo ohladila mnogima je kroz glavu prošla pomisao: Što bi tek bilo da se Mlađan domogao pištolja. Mogu li tako opasnog optuženika čuvati samo dvojica policajaca?

Sutkinja Lana Peteo-Kujundžić i pismeno je i usmeno u razgovoru s Ivanom Damjanovićem, upraviteljem Okružnog zatvora, upozorila na potrebu pojačanih mjera sigurnosti. Dobila je odgovor da će mjere sigurnosti biti pojačane. Kako smo čuli, i zakon je nejasan u pogledu vezivanja optuženika u sudnici.

Nakon jučerašnjeg incidenta više je nego očito kako se u hrvatskim sudnicama čini nedovoljno za zaštitu svih, od sudaca, stranaka, javnosti, od agresije i težih incidenata. Hoće li netko postaviti pitanje što je s pravom zaštite od agresije optuženika kao što je Mlađan. U zapadnoeuropskim sudnicama takve "likove", pa i neke puno blaže prijestupnike uvode vezane lancima oko ruku i nogu, u sudnici su u kavezima. I nitko ih ne proziva zbog ljudskih prava. A jučerašnji incident gotovo je visio u zraku. I prethodnih dana Mlađan se incidentno vladao u sudnici.

D. Miljuš

Pogledajte na vecernji.hr