Zbog odlaska CMC-a

Sisačkoj poslovnoj zoni prijeti energetski kolaps

Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
Sisačkoj poslovnoj zoni prijeti energetski kolaps
19.11.2011.
u 14:30
Zbog struje, plina i vode upitan rad i u 27 tvrtki s oko 700 radnika
Pogledaj originalni članak

Ako se do 31. siječnja sljedeće godine ne pronađe rješenje za opskrbu "željezarskim" energentima 27 tvrtki na području Južne industrijske zone, posljedice odlaska CMC-a iz Siska mogle bi biti mnogo ozbiljnije nego što se čini. Uz tisuću radnika željezare, tako bi bez posla moglo ostati još 700 zaposlenih.

Sisačka je željezara dio energenata isporučivala brojnim tvrtkama, što su nakon privatizacije željezare nicale u susjedstvu. Najavom kako se CMC povlači, našle su se pred golemim problemom. Ako se ubrzo ne nađe (za)kupac za željezaru koji bi nastavio proizvodnju i distribuciju energenata, sve bi tvrtke mogle ostali bez struje, vode i plina, što znači da bi morale obustaviti proizvodnju.

Grad Sisak, kao osnivač poslovne zone, preuzeo je i obvezu infrastrukturnog opremanja novih pogona izgrađenih na gradskom zemljištu. Zbog toga je na poticaj gradonačelnika Dinka Pintarića gradska uprava preuzela dogovor o daljnjem korištenju energenata. Kako Grad nije vlasnik energetskih pogona i instalacija, problem je složeniji nego što se čini.

"Kako se ne bi ugrozila proizvodnja tvrtki u JIZ, gradonačelnik je u stalnom kontaktu s Upravom CMC-a i predstavnicima tvrtki, koji zajednički pokušavaju iznači zadovoljavajuće rješenje" stoji, uz ostalo, u priopćenju iz gradske uprave.

Prijedlog o modelu rješavanja problema sada se očekuje od CMC-a. U cilju normalnog nastavka rada svih tvrtki u industrijskoj zoni, koordinacija nastavlja rad.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

VR
VRBINA
22:29 19.11.2011.

Pintarić je napravio samo jednu poslovnu zonu I TO ZA TRGOVAČKE CENTRE na kojoj je pobrao lovu za zemljište. Suludo je bilo tu tzv. Južnu osloniti na tuđe, Željezarino (CMC). Trebalo je izgraditi infrastrukturu i danas ne bi bilo problema, a sigurno bi bilo i više tvrtki i više zaposlenih nego što je navedeno u članku. Nisam zloban, možda gradonačelnik do navedenog roka riješi ovaj problem. Pa, tko će kupovati u trgovačkim centrima, i oni će se početi gasiti nakon što građani izgube i ovo malo kupovne moće. Pametna Angela Merkel maloprije reče: U ovoj krizi sam naučila da se više ne može živjeti na kredit. A nezaposleni i da hoće ne mogu živjeti na kredit. Ostaje vidjeti što Pintarić učiniti, možda i uz pomoć nove vlade, no kada će se ona formirati, hm, teško, sve teže!.

ZA
zax
11:07 22.11.2011.

O Pintarićevoj sposobnosti se samo mogu basne napisati, ili bi o njoj trebalo pitati nekog iz lokalnog HSP-a koji ga je ionako ustoličio kao gradonačelnika (dobro je poznato da je on produžena ruka Veljka Novaka Zeca). I jadan i drugi sposobni su samo napuniti svoj džep preko grbače puka, a za kojeg ih boli ona stvar. Niti će išta gradonačelnik riješiti, niti može, a niti je sposoban. CMC je privatna firma i odlučila je otići iz Sisaka i HR, i prodati Željezaru... Misli li netko da to nemogu, nesmiju i neće napraviti? Misli li netko da je Željezara hrvatska firma? ŽS (tj. CMC Sisak) je američka firma koju su Amerikanci kupili i stopostotni su vlasnici, a sa svojim vlasništvom mogu raditi što god požele, pa i sravniti ga sa zemljom... Nesposobnjakovići u gradskoj vlasti u ovom slučaju ne pitaju se ništa, ali ništa ni ne poduzimaju po tom pitanju. Njih ionako boli kita za 1000 ljudi iz CMC-a koji ostaju bez posla, a što bi se brinuli još i za druge (tuđe) probleme...