KOLIKO STE GODINA IMALI?

Sjećate li se 1999.? Prošlo je već 25 godina, a mi smo se prisjetili što je sve obilježilo tu posebnu godinu

Foto: Arhiva Večernjeg lista
A1 Hrvatska
Foto: Arhiva Večernjeg lista
A1 Hrvatska
11.07.2024.
u 08:00
Četvrt stoljeća prošlo je za čas, a u kvizu provjerite koliko se dobro sjećate 1999. godine
Pogledaj originalni članak

Ah, ta 1999. godina! Iako se nekima čini kao da je prošla cijela vječnost, mnogi od nas se sjećaju tog vremena kao da je bilo jučer. Bila je to godina u kojoj smo još uvijek slušali pjesme koje i danas obožavamo poput Santaninog hita Smooth, Scar Tissue od Peppersa ili Blue (znamo da ste nastavili pjevati Da ba dee da ba di) od Eiffel 65. Igrali smo se s originalnim Tamagotchijima, raspravljali jesu li Ross i Rachel bili “on a break” ili ne, a Matrix nam je samo potvrdio kultni status Keanu Reevesa.

Te 1999. godine Goran Ivanišević ozlijedio je rame i nismo znali hoće li ikada više zaigrati na travnjacima Wimbledona, Barbara Jelić, danas Ružić, proglašena je najboljom odbojkašicom svijeta nakon što su odbojkašice osvojile europsko srebro, naši vaterpolisti su nas također obradovali europskim srebrom, a Dinamo je osvojio bod u ligi prvaka protiv velikog Manchester Uniteda i to na njihovom stadionu.

Bio je to period prepun promjena i uzbuđenja, a jedna od najvećih vijesti te godine bila je dolazak nove mobilne mreže - Vipnet, koja je kasnije postala A1 Hrvatska. Kada je Vipnet, prvi privatni mobilni operater, otvorio svoja vrata u Hrvatskoj 1999. godine, donio je revoluciju u svijet telekomunikacija. Sjećate li se prvih mobitela i Vip.Me prepaid paketa? Nije bilo teenagera koji ga nije htio za rođendan, a paketi su bili toliko popularni da je Vipnet u samo godinu dana zauzeo preko 40 % GSM tržišta u Hrvatskoj. I tko bi zaboravio prve telefone koje smo imali i obožavali, Siemens C25 i S25, preklopni Ericsson T28 i T10, Nokiu 8210 ili 8110, popularnu bananu iz Matrixa kao Neo.

Foto: Arhiva Večernjeg lista
Sjećate li se ove reklame za najpopularnije prepaid pakete?

SMS je promijenio način na koji komuniciramo, baterije su trajale duže od tjedan dana, a pod velikim odmorima i pauzama na poslu ukucavali smo melodije kako bi imali personalizirani ringtone kad nas netko zove, jer “moderne” polifone melodije i preuzimanje sadržaja nisu bili dostupni još par godina.
 

 

Dok smo u Hrvatskoj uživali u svim tim novitetima. 1999. godina donijela je mnogo toga i na globalnoj sceni. Millennium bug bio je nešto o čemu smo svi pričali, broj internet korisnika u svijetu se procjenjivao na astronomskih 150 milijuna, Napster je pokrenuo revoluciju u načinu na koji slušamo glazbu, a svijet je polako, ali sigurno, koračao prema novom tisućljeću s puno nade i očekivanja.

Kako su godine prolazile, Vipnet je nastavio uvoditi inovacije i prilagođavati se potrebama svojih korisnika. Sjećate li se kada je 2003. godine uvedena mogućnost slanja MMS poruka? Napokon smo mogli dijeliti fotografije s prijateljima i obitelji na način koji prije nismo mogli ni zamisliti. Tada je to bila prava revolucija, a danas je slanje fotografija putem WhatsAppa ili Instagrama postalo svakodnevna rutina.

No, što je ostalo isto tijekom svih tih godina? Bez obzira na sve promjene i inovacije, jedno je sigurno, danas A1 Hrvatska, a nekada Vipnet, uvijek je bio tu za svoje korisnike. Bilo da se radi o telefonskim pozivima, SMS porukama, mobilnom internetu ili najnovijim tehnološkim inovacijama, A1 Hrvatska je uvijek bio lider na tržištu.

Pogledamo li unatrag, 25 godina čini se kao dug period, ali sve te promjene i inovacije čine ga nevjerojatno uzbudljivim. Tko zna kakve nas sve tehnološke čarolije još čekaju za 25 godina, kako ćemo komunicirati 2049. godine? Jedno je sigurno, uz A1 Hrvatska sigurno ćemo imati pouzdanu i sigurnu uslugu.

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr