PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA

Sjetnim pjesmama o ljubavi, tuđini i Slavoniji Maja Epp raznježila bečku publiku

Foto: Snježana Herek
Foto: Snježana Herek
Foto: Snježana Herek
Foto: Snježana Herek
Foto: Snježana Herek
Foto: Snježana Herek
Foto: Snježana Herek
Foto: Snježana Herek
26.10.2024.
u 09:11
“Zbirka nije velika. Radi se o 40 pjesama. Od onih ljubavnih i misaonih do onih žalopojki i pjesama o mojoj Slavoniji”, rekla je Maja Epp za Večernji list.
Pogledaj originalni članak

“Između dva života”, naziv je Zbirke pjesama Maje Epp,  hrvatske pjesnikinje s bečkom adresom, koju je prije nekoliko dana predstavila u Hrvatskom centru u Beču, pred brojnom publikom. U publici su, između ostalih, bili i opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu RH u Beču Sanja Javor, kao i referentica za obrazovanje i kulturu Katarina Dorkin Križ.

Sve nazočne uvodno je pozdravila Jelena Tyran, djelatnica Hrvatskog centra u Beču, koji je zdušno pomogao organizatoru da upriliči promociju u njegovom prostoru. Organizator promocije bila je Udruga za kulturu “Riječ - boja - ton” iz Beča, na čelu s agilnom predsjednicom Jadrankom Klabučar Gros, koja je predstavila publici autoricu Zbirke pjesama. Recenziju za Zbirku napisala je hrvatsko-makedonska pjesnikinja Ljerka Toth Naumova.

“Zbirka nije velika. Radi se o 40 pjesama. Od onih ljubavnih i misaonih do onih žalopojki i pjesama o mojoj Slavoniji”, rekla je Maja Epp za Večernji list.

“Očito živim dva života, jedan onaj misaoni koji kroz stihove prenosim na ljude, i onaj drugi obični, koji živim zajedno sa svima oko mene”, napomenula je pjesnikinja, koja je inače po struci medicinska sestra, te je mnogima u Slavoniji pomagala u Domovinskom ratu.

“Sve to što sam doživjela i preživjela u Domovinskom ratu nekako sam preradila u sebi,  pišući pjesme. Papir najbolje znade koji su sve to osjećaji”, dodala je Epp.

Kako je sama kazala, bez Slavonije ne može dugo, pa često putuje iz Beča u rodni zavičaj.

“To je ta nostalgija za domovinom. Sve nas iseljenike muči ista bolest”, konstatirala je autorica Zbirke pjesama, koja sudjeluje na gotovo svim većim okupljanjima i promocija iseljeničke lirike u Austriji, Hrvatskoj i drugim europskim zemljama.

U ljeti je bila, kako nam je rekla, na Pagu, nedavno u Skopju, pa Rešetarima i Zagrebu, gdje će ponovno 8. studenoga na pjesnički skup “Posavina Vukovaru”.

“I u  udruzi  sam Hrvatska iseljenička lirika New York, koja okuplja hrvatske pjesnike iz preko 50 država svijeta”, ponosno kaže Maja, koju mnogi bečki Hrvati poznaju i kao, u međuvremenu bivšu, predsjednicu i pjevačicu Zbora “Otvorena srca” u Beču.

“Glazba i stihovi su ono što mi liječi dušu”, tvrdi Epp, koja je svojim pjesmama raznježila bečku publiku.

“Ono što je pjesnikinji Maji Epp važno i što se isprepliće u njezinim pjesama su mir, sloboda, ljubav i povezanost sa svim ljudima dobre volje i namjera, na svijetu”, rekla je Jadranka Klabučar Gros, predstavivši autoricu Zbirke “Između dva života”, koja je publici pročitala nekoliko svojih pjesama. 

Posebno dojmljiva je bila ona pod naslovom “Tuđa zemlja”, ali i one o njenoj Slavoniji i slavonskoj ravnici.

Majinu pesmu “Između dva života” pročitao je Josip Čenić, kantautor i vođa glazbenog sastava “Dubrovački kavaljeri” iz Beča, koji su sjajnim izvođenjem popularnih hrvatskih pjesama, ali i Čenićevih autorskih hitova,  dali glazbeni okvir promociji Zbirke i oduševili publiku. I to toliko, da je zajedno zapjevala s “kavaljerima”, kojima se je na kraju pridružio i glazbenik  Mišo Bijuklić.

Na kraju je Maji, na njenoj novoj Zbirci pjesama čestitala i Bettina Lehner iz zbora “Otvorena srca”. Sve u svemu jedna prekrasna pjesničko - glazbena večer, koja je završila domjenkom i hrvatskim specijalitetima iz radionice Maje Epp.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.