Nakon izručenja

Škare Ožbolt i Jandroković: Apsurdne su izjave da kapetan Dragan neće imati pošteno suđenje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Škare Ožbolt i Jandroković: Apsurdne su izjave da kapetan Dragan neće imati pošteno suđenje
09.07.2015.
u 14:51
Jandroković je siguran da će proces pokazati što se točno događalo za vrijeme Domovinskog rata
Pogledaj originalni članak

Apsurdne su sumnje srbijanskih vlasti da kapetan Dragan Vasiljković u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje, ocjena je HDZ-ova Gordana Jandrokovića i predsjednice DC-a Vesne Škare Ožbolt.

– Vrlo sam zadovoljan što je došlo do izručenja Dragana Vasiljkovića, on je jedan od simbola velikosrpske politike i agresije na Hrvatsku i drago mi je da će se naći pred hrvatskim sudom. Važno je to zbog žrtava, ali i zbog povijesne istine i povezanosti koje je Srbija u ono vrijeme imala sa svim što se zbivalo u Hrvatskoj. Optužbe koje dolaze sa srpske strane su apsurdne – kaže Gordan Jandroković te podsjeća da je Hrvatska članica EU, pa je kao takva prošla vrlo zahtjevne pregovore.

– Naše institucije dobile su izvrsne ocjene, a i sama odluka Australije da izruči australskog državljanina pokazuje da vjeruje hrvatskim institucijama. Optužbe koje dolaze od strane Srbije samo štete i njihovu međunarodnom ugledu, njihovoj poziciji i konačno je došlo vrijeme da prihvate svoju odgovornost da prihvate povijesnu istinu da se suoče s realnošću i, ako zasta žele naprijed, da se prime ozbiljno posla da transformiraju svoje društvo i da se reformiraju po uzoru na one države koje su danas u EU – odgovara Jandroković na srbijanske optužbe.

Siguran je da će proces pokazati što se točno događalo za vrijeme Domovinskog rata.

– Koliko znamo, Dragan Vasiljković bio je izravno povezan sa Službom državne sigurnosti i ona ga je regrutirala i po njihovoj naredbi je stigao u Hrvatsku, tako da je ta nervoza koja dolazi iz Beograda vjerojatno povezana i s odgovornošću koja će se vjerojatno u ovom postupku dokazati i onima koji su tada sjedili u Beogradu – uvjeren je Jandroković.

Vesna Škare Ožbolt ne zna otkud sumnje srbijanske strane u nepošteno suđenje kapetanu Draganu.

– Činjenica je da je Hrvatska do sada kao zemlja imala najviše suđenja za ratne zločine u odnosu na zemlje u okruženju i apsolutno ima najviše standarde, pravosudne kriterije, iskustva i pravosudne pravde za suđenje za ratni zločin. Ja sam očekivala od tog gospodina ministra da ipak ima malo veće i pravednije kriterije, da vjeruje istini i pravdi, da radi na normalizaciji odnosa jer ovakve izjave apsolutno štete normalizaciji hrvatsko-srpskih odnosa i stvaraju jednu vrstu nepovjerenja u hrvatski pravosudni sustav i vrijeđaju Hrvatsku – komentira Škare Ožbolt koja vjeruje da Srbija ima nekoliko problema vezano za pravosuđe.

– Ima zakon koji se praktički postavio kao nadzakon za suđenje za ratne zločine i pri tome zloupotrebljava instituciju Državnog tužiteljstva i pravosuđa za provedbu nekih svojih političkih ciljeva drugim sredstvima, a to je da pokušava izjednačiti krivnju i odgovornost te pokušava pretvoriti situaciju agresije u nešto što se zvalo građanski rat – naglasila je Vesna Škare Ožbolt.

>> Kapetan Dragan kombijem putuje u Split. Miljenić: Imat će pošteno suđenje

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar juricamesko
juricamesko
15:01 09.07.2015.

koga briga sto Srbi misle. neka samo kapetan Dragan bude pocetak. privedimo sve srpske zloconce i smjestimo ih u Lepoglavu. da su Izraelci trazili suglasnosi nikada ne bi osudili niti polovicu ratnih zlocinaca. mi ih privedimo i na osnovu dokaza osudimo a Vucic i Vulin neka laju.

IV
Ivan50
15:55 09.07.2015.

Dan zalosti u Srbiji danas.Alo ,,komsije,,nema vas nigdje.Nije bilo Putlera da stavi veto na izrucenje.

Avatar bokolo
bokolo
16:45 09.07.2015.

Neka mu sude kao I Stepincu