Sabor o racionalizaciji mreže sudova

Škare Ožbolt: 'Kada dođete na Općinski sud u Splitu to je k'o da ste ušli u prognaničko naselje'

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Vesna Škare Ožbolt
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Orsat Miljenić
15.10.2014.
u 15:01
- Imamo 45 sudaca na 100 tisuća stanovnika, a prosjek Vijeća Europe je 21. Organizacijski sustav koji u prosjeku ima dvostruko više zaposlenika nego paralelni sustavi, košta više nego oni, a ne daje rezultate – primjetio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić
Pogledaj originalni članak

Uslugu koja je ispod prosjeka, mi plaćamo iznad prosjeka, ustvrdio je danas ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavljajući pred gotovo praznom sabornicom izmjene Zakona o područjima i sjedištima sudova. Cilj ovog zakona je racionalizacija mreže sudova i specijalizacija, a nova organizacija otvara mogućnost specijalizacije, veće mobilnosti i ravnomjernije radne opterećenosti sudaca, te ujednačavanje sudske prakse. Tako se broj općinskih sudova smanjuje sa 67 na 24, a prekršajnih sa 63 na 22, a to dovodi i do smanjenja broja rukovodećeg osoblja, što vodi do ušteda i boljeg rada pravosuđa, pojasnio je ministar.

- Imamo 45 sudaca na 100 tisuća stanovnika, a prosjek Vijeća Europe je 21. Organizacijski sustav koji u prosjeku ima dvostruko više zaposlenika nego paralelni sustavi, košta više nego oni, a ne daje rezultate – primjetio je Miljenić.

Dio saborskih zastupnika izrazio je nezadovoljstvo zbog gašenja sudova po određenim gradovima, pa im je SDP-ov Peđa Grbin objasnio da treba prestati tako razmišljati jer se pokazalo da svi podržavaju racionalizaciju i specijalizaciju dok ne zahvati njihov grad i županiju.

- Mi smatramo da ovaj prijedlog vodi samo do ukidanja dugoročno određenih sudova, te da nisu na djelu poboljšanja nego samo dizanja ruku od nečega što postoji već tradicijski i dugo u Hrvatskoj. Govorit ću o Istri. To nije prvi put da se pokušaju ukinuti, a podcrtat ću, znam da ćete mi odgovoriti da ništa se ne ukida ali se ukida, da će se pokušati ukinuti sudovi koji zapravo vode postupke dvojezično. To se radi o sudovima u Bujama i o sudu u Rovinju. Puno puta sam se protiv toga borio – kazao je manjinski zastupnik Furio Radin. Složio se s njime i HSS-ov Branko Hrg.

- Kad nešto negdje traje više od 100 godina i proživi sve sustave onda u svakom slučaju ne može se pljeskati kad se nakon toliko vremena nešto takvo ukida. I to je tako, to je činjenica. Vi ovdje govorite o matematici, govorite o brojkama a mislim da bi prvenstveno trebali govoriti o građanima, da bi trebali govoriti o ljudima – primjetio je Hrg te dodao da je spajanje domova zdravlja, ureda Agencije za plaćanje u poljoprivredi ili poreznih uprava pokazalo da sustav ne funkcionira.

- Čude me neki koji misle da sud mora biti odmah pored vlastitog kafića tek tako nek' se nađe, ne vodeći računa o tome koliko to košta i što to uopće za stranku znači ako joj je sud i preko puta ulice, ako čeka 10 godina, ako joj je i 100 kilometara, ali zna da će biti za mjesec dana riješeno – komentirala je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

Predsjednicu DC-a Vesnu Škare Ožbolt zanimalo je zašto se neki sudovi previše opreterećuju.

- Zagreb je apsolutno najopterećeniji sud u zemlji, odnosno općinsko-građanski sud u Zagrebu. Iza toga ide splitski sud. E sad, ako u Zagrebu razbijamo sud na dva suda, onda se postavlja pitanje zašto smo sve utrpali u splitski sud koji je po ažurnosti odmah iza zagrebačkog suda? A da o nekim prostornim uvjetima ni ne govorim, koji su kada dođete na Općinski sud u Splitu to k'o da ste ušli u prognaničko naselje, tako izgleda otprilike – primjetila je Škare Ožbolt koja je izrazila žaljenje što prije ove rasprave nisu čuli izvješće predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina o stanju sudstva.

Laburist Dragutin Lesar osvrnuo se na suce koji rastežu s predmetima.

- Tim sucima bi trebalo provesti stručnu lustraciju i izbaciti ih iz pravosuđa. Sve dok to ne napravimo, dok iz pravosuđa ne odu silom propisa i mjera oni koji ne zavređuju nositi častan naziv suca, mi puno nećemo moći napraviti. To ja zovem stručna lustracija pravosuđa – predlaže Lesar, a njegov bivši stranački kolega, danas nezavisni Branko Vukšić je dodao da suci ne žele reforme , što potvrđuje sve što se događa u pravosuđu.

- Naše pravosuđe je u lošem stanju i nedoraslo je poslu, krivac je sustav, a sustav omogućuje upravo Hrvatski sabor – tvrdi Vukšić.

HNS-ova Vesna Sabolić rekla je da bez obzira na početne otpore unutar sustava i u nekim lokalnim sredinama pa i u sabornici, njena stranka vjeruje da ovaj zakon neće izazvati veće prijepore jer se već utvrdilo da je malo tko zadovoljan trenutnim stanjem sudova. Dok je ona izlagala u ime kluba, njena stranačka kolegica Sonja König premjestila se u prvi red sabornice da bi je mobitelom snimila za govornicom. 

>> Zastupnici žele vidjeti pismo koje je Josipović poslao Leki

>> Jandroković: Izborni zakon može se mijenjati i bez HDZ-a. Ovo je pokušaj skretanja pozornosti s problema

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar vh1
vh1
15:42 15.10.2014.

Za naše suce je guranje prsta u anus = rukovanju. Jedan EU parlamentarac, koji je bio protiv ulaska Hrvatske u EU, kao argument je dao objašnjenje, da je Hrvatsko sudstvo najnesposobnije i najkorumpiranije pravosudno smeće u Europi.

Avatar Nexus
Nexus
15:41 15.10.2014.

Hey Vesna Ljubavi, gdje si svo ovo vrijeme. Jel i tebe mozda ovi pisarcici bojkotiraju?

HR
hrxxx111
19:03 15.10.2014.

dok se slucajevi koji se mogu rijesiti u 30 min rijesavaju godinama nase ce sudstvo biti u banani. Susjed sadio travu, proslo je vec 2g od kad su ga uhvatili a on je na sudu bio jednom i sad ceka. Covjek zgrazio zeninog ljubavnika, sad je na slobodi, vodi firmu i ceka presudu.... sve se to moglo rijesiti na brzinu. Odrezi mu kaznu i dovidenja