škola fra Andrije Kačića Miošića

Školi za ministre isto je pobijedi li SDP ili HDZ

Foto: Grgo Jelavić(PIXSELL
02.10.2015., Hotel Sheraton, Srebreno, Zupa dubrovacka - Lalovac i Grčić Na prigodnoj svecanosti u Srebrenom u Zupi dubrovackoj, svecano je otvoren novoizgradjeni luksuzni Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel. Boris Lalovac , Branko Grcic. Photo: Grgo .J
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL
25.10.2015., Zagreb - U kazalistu Vidra odrzana je premijera predstave Miris lovine. Vera Zima. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic /PIXSELL
20.10.2015., Zagreb - Tomislav Coric, docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik HDZ-ova Odbora za financije. Photo: Zeljko Lukunic /PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
10.06.2015., Zagreb - Promocija Guardian Yolo narukvica. Matija Vuica. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
15.12.2014., Ploce - Ivan Pavlovic, predsjednik Uprave Luke Ploce na svecanom otvorenju radova na izgradnji terminala za ukapljeni naftni plin (UNP) u Luci Ploce. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/ PIXSELL
03.11.1996., Zagreb - Glumica Matija Prskalo. photo: Davor Visnjic/ PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.06.2014., Zagreb - Ministar zdravlja Rajko Ostojic dolazi u Banske dvore. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
26.05.2015., Zagreb - Niko Pavlovic, ravnatelj kazalista Komedija. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Pixsell
30.10.2015., Srednja skola Fra Andrije Kacica Miosica, Ploce - Srednja skola u Plocama u koju su isli sadasnji ministar financija Boris Lalovac i Tomislav Coric koji se spominje kao buduci ministar u slucaju pobjede HDZ-a na predstojecim parlamentarnim iz
Foto: Pixsell
28.04.2015., Ratna luka Lora, Split - Stjepan Giljević, posada broda Andrija Mohorovicic ide u humanitarnu misiju spasavanja africkih imigranta
05.11.2015.
u 08:00
Na školi je putokaz za sreću, ljubav i uspjeh, a ravnateljica kaže: bit će još uspješnih
Pogledaj originalni članak

Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića u Pločama škola je za ministre. U njezinim su klupama znanje stjecali Boris Lalovac, sadašnji ministar financija, te Tomislav Ćorić, HDZ-ov ekonomski strateg i izgledni budući ministar financija bude li Domoljubna koalicija izborni pobjednik.

– Jako smo ponosni na svoje učenike i svoju školu – kaže nam Ina Žderić, ravnateljica škole.

Ministri i smisao za lijepo

Diplomatski hvali oba svoja bivša učenika.

– Predavala sam samo Tomi i dobro ga se sjećam, ali za obojicu znam da su bili odlični učenici, vrijedni, omiljeni, svestrani. Svi profesori u školi za njih imaju samo riječi hvale – lista ravnateljica Žderić školski imenik i pokazuje izvrsne ocjene.

Lalovac je 1995. maturirao s odličnim uspjehom, a zanimljivo, tema maturalnog rada bila mu je "Inflacija". Tri godine poslije, 1998., Ćorić je, pak, kao "suhi odlikaš" bio oslobođen polaganja mature. Lalovac je tri godine stariji od Ćorića i njih se dvojica, iako su se poznavali, nisu družili ni bili u istoj ekipi. Međutim, Lalovčev brat Miloš, danas liječnik u dubrovačkoj bolnici, išao je s Ćorićem u razred.

Ivica Kaleb obojici je ekonomskih eksperata, Lalovcu i Ćoriću, predavao povijest umjetnosti i na pitanje imaju li umjetničku žicu odgovara potvrdno.

– Kako da ne! Kako ćeš danas biti ministar financija ako nemaš smisla za umjetnost?! – smije se Kaleb. – Bez šale, povijest umjetnosti jedan je rafiniran predmet iako se ne ubraja u red glavnih. Ali smisao za umjetnost, koji su obojica pokazivali, dosta govori o čovjeku, bez obzira na to čime će se poslije u životu baviti. To je jedna plemenita osobina – kaže Kaleb.

Za Borisa Lalovca, kojem je predavao, kaže da je bio miran, povučen i jako vrijedan te izvrstan košarkaš, a za Tomislava Ćorića tvrdi da je svestran, svi su mu predmeti jednako dobro išli i bio je jedan od najboljih njihovih učenika.

– Ja sam Tomu vodila i na ekskurziju u Zagreb. U naš autobus upali su huligani, učenici su polijegali po podu, a ja sam stala pred njih i rekla: "Ja sam dinamovka, nećete valja nas napadati." Tomo je došao za mnom i rekao: "I ja sam dinamovac isto." Pustili su nas, a on je ispao heroj pred razredom – ispričala nam je anegdotu ravnateljica Žderić.

– Iz naše škole otišli su puni znanja i samopouzdanja. Nisu slučajno na ulazu naši učenici na zidu nacrtali putokaz za sreću, ljubav i uspjeh. Sreću i ljubav dobivaju u školi, a onda odlaze u uspjeh. To je zaista tako. Imamo mnogo uspješnih bivših učenika. Naša škola iznjedrila je mnogo vrsnih liječnika, umjetnika, ali i još ministara, nije Lalovac jedini – kaže ravnateljica.

Naime, u ovoj je školi znanje stjecao Ivan Pavlović, nekad ministar pomorstva, prometa i veza, a sada predsjednik uprave Luke Ploče, te Rajko Ostojić, prvi ministar zdravlja u još aktualnoj vladi. Njihovi stari školski dnevnici kriju ocjene još mnogih uspješnih ljudi u Hrvatskoj.

Današnje generacije

Njihovi su bivši učenici Zoran Curić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, ali i Niko Pavlović, ravnatelj zagrebačkog kazališta Komedija. U SŠ "Fra Andrija Kačić Miošić" išao je i Stjepan Giljević, zapovjednik broda HRM-a "Andrija Mohorovičić" koji je upravo sada u misiji spašavanja izbjeglica na moru između Grčke i Turske, kao i glumice Vera Zima i Matija Prskalo te modna kreatorica i pjevačica Matija Vujica.

Ali i današnje generacije pokazuju izvanredan potencijal. Još jedan njihov svestrani učenik Ivan Miošić proljetos je bio najbolji u Hrvatskoj na državnoj maturi iz fizike i filozofije, a i sve ostale predmete položio je s odličnim. Sada je student na PMF-u u Zagrebu.

– Imamo mi još izvanredne djece. Bit će još naših ministara, ravnatelja i vrsnih stručnjaka u svom poslu! – uvjereni su djelatnici "škole za ministre".

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.