Alarmantno

Školske probleme već s 12 godina “liječe” drogom i alkoholom!

Školske probleme već s 12 godina “liječe” drogom i alkoholom!
05.05.2010.
u 16:20
Centar za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti proveo je anonimnu anketu među 3203 srednjoškolaca i dobiveni rezultati su jako zabrinjavajući.
Pogledaj originalni članak

Sedamnaest učenika u dobi od tek 15 godina ustvrdilo je kako je bar jednom konzumiralo kokain, dok ih je 13 reklo da su uzimali heroin. Rezultati su to ankete provedene lani među 3203 učenika prvih razreda srednjih škola u Osječko-baranjskoj županiji.

“Snifaju” i ljepilo

S drogama je eksperimentiralo 16 posto anketiranih, odnosno 498 njih.

– Najčešće je riječ o marihuani, uzimalo ju je 217 učenika. No, iznenadilo nas je što njih čak 94 “snifa” ljepilo, vjerojatno zato što ga može kupiti u svakoj trgovini – kaže dr. Marija Kribl, voditeljica osječkog Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti, koji je proveo anketu. Za drogom posežu već s 12 godina. Iako je uvriježeno mišljenje da se droga uglavnom prodaje po diskoklubovima i kafićima, ankete su pokazale kako se djeca nje dočepaju kod prijatelja, u školi, u parkovima, odnosno u krugu vršnjačkih skupina i na kućnim zabavama.

Rijetko koji 15-godišnjak, nije nikada pio alkohol. Za čašicom nije potegnulo tek njih 400-tinjak.

– Strašno je što njih čak 67 posto ne smatra alkohol drogom! Više od polovice ih misli da su cigarete psihoaktivno sredstvo, ali alkohol za njih nije droga i što se tu ima filozofirati – priča dr. M. Kribl. Za marihuanu, pak, djeca smatraju kako se oko nje previše “prašine diglo”, dok su svjesni opasnosti heroina i nazivaju ga zlom koje uništava mladost.

Polovica ih se kladi

Na drogu ih tjeraju, kažu učenici, znatiželja, želja da se naprave važnima, ali i depresija, nesigurnost te problemi u školi. – U porastu je broj mladih koji su depresivni, što je posljedica neprepoznavanja te bolesti. Takva djeca mogu drogu doživljavati kao lijek – ističe ona. Dok im u eksperimentiranju s psihoaktivnim sredstvima ne nedostaje mašte, učenici su pomalo bezidejni kada je riječ o slobodnom vremenu. – Isticali su kako nemaju dovoljno slobodnog vremena, što dijelom i jest posljedica odgojno-obrazovnog procesa, ali i njihove loše organizacije – smatra ona. Zabrinjava i to da je kladioničarske listiće ispunjavalo i kockalo se čak 50 posto učenika, iako zakonski u kladionice i kazna ne bi smjeli zakoračiti prije punoljetnosti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

QU
qube310
21:51 05.05.2010.

alkohol je droga? znači da se moji mama i tata drogiraju kad si popiju čašu vina iza ručka :)

WO
Wookie
07:31 06.05.2010.

Zašto ne stave dobnu granicu od 18 godina za kupovanje alkohola? A pa čekaj, pa mi to već imamo, samo što se nitko na to ne obazire! Je... zakone koji se ne provode!