ZLOČIN ILI GENOCID?

Skupština Srbije se deklaracijom ispričala za zločin u Srebrenici

Foto: Reuters/Pixsell
Skupština Srbije se deklaracijom ispričala za zločin u Srebrenici
31.03.2010.
u 07:29
Glasovalo je 127 zastupnika vladajuće koalicije, dok je protiv bio 21. Zastupnici Srpske radikalne stranke i Liberalno demokratske stranke nisu sudjelovali u glasovanju.
Pogledaj originalni članak

BEOGRAD - Skupština Srbije u prvim je minutama današnjeg dana, nakon 13 sati rasprave, usvojila deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici, javili su  elektronski mediji u Srbiji.

Za deklaraciju kojom osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u srpnju 1995. "na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde", glasovalo je 127 zastupnika vladajuće koalicije, dok je protiv bio 21, a jedan zastupnik nije glasovao. Zastupnici Srpske radikalne stranke i Liberalno demokratske stranke nisu sudjelovali u glasovanju.

Deklaraciju su podržali klubovi zastupnika Za evropsku Srbiju, G17 plus, Socijalistička partija Srbije - Jedinstvana Srbija, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i manjine. U deklaraciji Skupština Srbije poziva "sve nekadašnje sukobljene strane u Bosni i Hercegovini i drugim državama bivše Jugoslavije na nastavak procesa pomirenja i jačanja uvjeta za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni".

U dugoj raspravi desne stranke su zahtijevale, što je i usvojeno, da se u deklaraciji ne spominje riječ "genocid" prijeteći da inače neće glasati, a radikali su javno rekli da je za njih "Ratko Mladić heroj srpskog naroda" i time se zapravo odredili prema tragediji u Srebrenici.

"Skupština Srbije izražava očekivanje da će i najviši organi drugih država s teritorija bivše Jugoslavije na ovaj način osuditi zločine počinjene protiv pripadnika srpskog naroda, kao i da će uputiti ispriku i izraziti sućut obiteljima srpskih žrtava", navodi se u deklaraciji.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 92

VI
visio
07:48 31.03.2010.

i šta sad!? nikom ništa, srbija može u EU! 2012! dobro došli! dok ubojice šetaju među nama....

OB
-obrisani-
07:49 31.03.2010.

Sto je sa Vukovarom?

DA
daba
11:39 31.03.2010.

Bravo za Srbiju!!Svaka cast.