Kolumna

Slanjem vojnika u Siriju Iran je stigao na izraelsku granicu

Foto: Ilustracija: Reuters/Pixsell
Slanjem vojnika u Siriju Iran je stigao na izraelsku granicu
14.09.2015.
u 14:00
SAD je preko Izraela poslao jasnu poruku kako neće mirno gledati rusko i iransko osvajanje Bliskog istoka
Pogledaj originalni članak

Iako je SAD izrazio zabrinutost kada se prije desetak dana pojavila vijest da je Rusija poslala svoju vojsku u Siriju kako bi pomogla Assadovu režimu u borbi protiv ISIL-a i drugih terorističkih skupina, vijest o dolasku iranske vojske u Siriju ih je šokirala.

Već se dulje vrijeme zna da pripadnici iranske revolucionarne garde pomažu u borbama sirijskoj vojsci, no dolazak regularne iranske vojske koja se pridružila ruskim snagama u Siriji Amerikancima nije prihvatljiv. Jasnu poruku i Rusima i Irancima SAD je poslao preko svog najvećeg saveznika Izraela da SAD neće stajati prekriženih ruku i gledati kako ruska i iranska vojska osvajaju Bliski istok. Naime, izraelski zrakoplovi bombardirali su položaje sirijske vojske i boraca libanonskog Hezbollaha u blizini grada Zabadanija, 45 kilometara od Damaska, u kojem se već dva mjeseca vode žestoke borbe s ISIL-om.

Iran se odlučio pridružiti Rusiji nakon tajnog dogovora između ruskog predsjednika Putina i generala Qasima Sulejmania, zapovjednika elitnih iranskih snaga Quds, koji je zadužen za vojne operacije u Iraku i Siriji. Prema tom dogovoru u Siriju bi trebalo stići i oko 10 tisuća šijitskih dobrovoljaca iz Iraka, Libanona, Afganistana, Pakistana i Indije. S druge strane, Rusi će u Siriju poslati vojnike koji su bili stacionirani na Bliskom istoku te brigade koje su stacionirane na Krimu te bi trebali pružiti podršku sirijskoj režimskoj vojsci u borbi protiv ISIL-a.

Izrael, koji je zabrinut zbog ulaska iranskih i ruskih vojnika u Siriju, tvrdi kako to neće dovesti do rješenja sirijske krize, već će samo produžiti borbe jer se ISIL neće predati. Izraelci su uvjereni da njihova država nikada nije bila ugrožena kao sada jer Hezbollah je već odavno u Siriji i stekao je veliko iskustvo u ratovanju koje bi mogao koristiti u budućem ratovanju protiv Izraela, dok je najveći izraelski neprijatelj Iran došao do izraelskih granica poslavši svoje vojnike u Siriju. I dok je SAD zabrinut zbog prisutnosti ruske i iranske vojne sile u Siriji, analitičari se pitaju koja će sad biti strategija Izraela, kad će se i kako uključiti u rat.

>> NATO zabrinut zbog ruskog upliva u Siriji – dva njihova aviona sletjela u Latakiju

>> 'Moskva Siriji šalje napredni protuzračni raketni sustav SA-22'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

Avatar superhik74
superhik74
15:28 14.09.2015.

Ne, Iran je stigao na Sirijsku granicu prema vlastitom okupiranom teritoriju (Golanska visoravan) kojeg od 1967 Izraelski aparthejd drzi okupiranim a aneksiju je proglasio 1981 (koju je UN u rezoluciji 497 jednoglasno proglasila ilegalnom I pravno nistavnom) I divnog li "cuda", ha, ha, ha, ha..."demokratski zapad" ne samo da im nije uveo sankcije nego ih pomaze s milijardama dolara svake godine. Usporedimo li to s halabukom koja se digla oko Krima vidimo svu dvolicnost tzv. zapada.

DU
Deleted user
14:50 14.09.2015.

Evo pravi stvoritelji isla pokazali su lice.amerika i izrael su roditelji toga monstruma koji destabilizira cijelu Evropu. Nadam se da rusi neče odustati od nauma da pomognu Siriji i pretvore u prah Isil i njihove pomagače.ne mrzim Izrael ali to što rade od šezdesetih godina prošlog stolječa uz pomoč Ujka nije civilizirano na prefinjen način čine genocid nad palestinom i njenim narodom. pa zar ništa nisu naučili nakon zadnjeg svijetskog.

AB
Abcd..
16:41 14.09.2015.

Iranska, uz rusku vojsku je pozvana u Siriju za razliku od nekih drugih. Drzite se Iranci, Hrvati su uz vas