VRIJEDNO PRIZNANJE

Slavnu preporuku Michelina slavonskoj hrani prvi donio Ilok

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Berba grožđa
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Čobanac
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Gurmanski specijaliteti restorana hotela Dunav
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Hotel Dunav
06.04.2018.
u 12:00
U projektu Okusi Srijema i Slavonije okupili su se restorani koji osim tradicionalne hrane nude i starinski pribor za jelo.
Pogledaj originalni članak

Plodna slavonska polja već stoljećima su prava tvornica hrane. Velika većina jela koje danas jedemo, ali i raznih pića koja pijemo dolazi upravo iz Slavonije i s njenih zelenih polja. Samim tim tijekom stoljeća razvija se i prepoznatljiva slavonska kuhinja koja obiluje najrazličitijim okusima i mirisima. Naše majke, bake i prabake desetljećima su čuvale recepte za te delicije koji nisu zaboravljeni ni u modernim vremenima i sve bržem tempu života. Unatoč tome sve do prije nekoliko godina tradicionalna gastro i eno ponuda bila je zbog neobjašnjivih razloga ostavljena po strani. Svjesni ovoga neiskorištenoga potencijala, turistički djelatnici zadnjih nekoliko godina odlučili su promijeniti stvari i upravo tradicionalnu slavonsku gastro i eno ponudu ponuditi domaćim i inozemnim turistima kao novi jedinstven turistički proizvod. Niz je tu starih i nadaleko poznatih jela, juha, suhomesnatih proizvoda, slastica, ali i vina, rakija, likera…

Vukovarsko-srijemska županija zaista ima što ponuditi turistima kada je riječ o tradicionalnim jelima i pićima. Cilj nam je taj veliki i neiskorišteni potencijal iskoristiti na pravi način. Svjesni smo da treba vremena, ali prvi pomaci već se vide, kao i rezultati toga rada – kaže direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak.

 

Pet vrsta mesa

Tako su prije nekoliko godina pokrenuli projekt Okusi Srijema i Slavonije koji okuplja neke od restorana i hotela na području županije. U njima se gostima nude tradicionalna jela i pića poput vina i rakija. Kada gost zatraži takvu hranu, ona mu se, radi punog ugođaja i vraćanja u prošlost, služi u tanjurima i s priborom za jelo kakvi su se nekada koristili.

– Kako bi gost shvatio cijelu priču, neophodno je da mu se ispriča puna priča jer gastro i eno doživljaj nisu samo pun želudac nego je to doživljaj za sva čula. Upravo na tome i radimo jer svako od tih jela ima svoju priču. Uz to ta jela mogu se kušati samo ovdje, a i ta priča može se samo ovdje čuti – objašnjava Bušić Srpak.

Podsjeća i na činjenicu da Iločki podrumi imaju najveći broj nagrada za svoja vina. O njihovoj kvaliteti govori i činjenica da se upravo iločki traminac služio na krunidbi kraljice Elizabete. I tu je napravljen veliki iskorak pa je tijekom godina izgrađen niz kušaonica vina i rakija. Sve to prepoznali su i neki od turističkih djelatnika pa su u svoje jelovnike uvrstili i tradicionalna jela i pića. Među njima je i izletište Gondola u vukovarskom prigradskom naselju Sotin gdje je moguće u svako vrijeme kušati neka od tradicionalnih jela. Neki od recepata stari su i više od sto godina.

– Godinama sam prije rata skupljala te recepte i oni mi predstavljaju pravo bogatstvo. Neki od njih stari su i više od sto godina. Na dan kada smo zbog rata morali napustiti svoje domove upravo bilježnica u koju sam ih zapisivala bila je ono najvrednije što sam ponijela sa sobom. Danas upravo te recepte koristim u pripremi tradicionalnih slavonskih jela – kaže vlasnica Gondole Luca Štrobilius.

Najčešće pripremaju šokački odrezak, srijemski čobanac u kojem je pet vrsta mesa, razne juhe, ali i srijemske i slavonske kolače od kojih su mnogi zaboravljeni.

– To su neki sasvim drugi okusi i mirisi koji se ne mogu dobiti kada pripremate, primjerice, miješano meso. Priprema takvih jela traje dulje, ali se ona ni po čemu ne mogu mjeriti s ovim današnjim – ističe Štrobilius.

 

Pogodili cijenu i kvalitetu

Da je kuhinja Vukovarsko-srijemske županije cijenjena i daleko izvan granica županije, pa i Hrvatske, govori i činjenica da je hotel Dunav iz Iloka dobio Michelinovu preporuku za najbolji omjer kvalitete i cijene.

– Sve nas je to razveselilo, ali predstavlja i obvezu za još kvalitetniji rad. Potvrda je to i našeg višegodišnjeg napornog rada, a preporuka dodatno dobiva na važnosti kada se zna da smo mi jedini iz Slavonije dobili Michelinovu preporuku. Prema toj preporuci naš hotel nudi najbolji omjer kvalitete hrane i cijene – kaže direktorica hotela Željka Kovčalija.

I u hotelu Dunav pripremaju se razna tradicionalna jela koja se također poslužuju u starinskim servisima. Ipak, najviše se traže specijaliteti od ribe koji su također za ovo podneblje tradicionalni, poput njihova nadaleko poznatog fiša (rade ga i bez kosti), ali i raznih vrsta pečene ribe i drugih ribljih specijaliteta.

– Najviše nam znači kad se turisti vraćaju. Usmena reklama je najsporija, ali je daleko najkvalitetnija – zaključuje Kovčalija.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.