Slavonski Brod: Od slastica do izvornog zlatoveza

24.11.2008.
u 16:49
Pogledaj originalni članak

Tradicionalni Katarinski sajam obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, koji se održava već 13. put u Slavonskom Brodu, potvrdio je ugled jedne od najznačajnijih tradicijskih manifestacija u Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj.

Posjetitelji ih već znaju
U grijanom šatoru na 2000 četvornih metara u povijesnoj Tvrđavi štandove je zakupilo čak 160 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, pa su se posjetitelji već nakon službenog otvorenja uvjerili u raznolikost ponude.

Kako je Katarinski sajam tradicijska priredba ovog kraja, razumljivo je što su veću pozornost privukli štandovi starih zanata i obrta, od slastica do drvotokarija i nadaleko poznatog stupničkog zlatoveza. A mnogi obrtnici brodskim su posjetiteljima već i poznati.

– Ovdje smo treću godinu, proizvoda poput naših u trgovinama sve je manje, a kućanstvu uvijek trebaju – kaže Antun Petričević iz Batrine, nudeći kuhače za 10-20 i ribeže za kupus od 45 do 60 kuna te druge predmete od drveta. Pozornost privlači i prodajno mjesto Udruge Plemenitaši uz Ivaneca kod Varaždina, koja predstavlja starinski način izrade tepiha.

– Lani je naš štand proglašen najljepšim i rado smo došli i ove godine – kaže Blaženka Benkus, članica Plemenitaša, čiji se tepisi mogu kupiti i po 55 kuna.

Za najmlađe vlakić
Prvi put na sajmu održava se prodajna izložba starinskih predmeta, odnosno antikviteta - od porculanskog pribora za jelo do umjetničkih slika. Najveću pozornost plijenili su predmeti poput Biblije na mađarskom jeziku iz 1861. godine koja stoji 50 kuna, zidni sat iz 1920. za 800 kuna, secesijski luster iz 1910. godine za 15.000 kuna...

Osim odraslih, uživali su i najmlađi za koje su organizatori osigurali vlakić, a djeca iz vrtića priredit će Mali Katarinski sajam.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr