HAAŠKI SUD Osuđeni za pokolj na Ovčari 1991.

Šljivančaninu povećana kazna na 17 godina, a Mrkšiću potvrđeno 20 godina

05.05.2009.
u 15:40
Pogledaj originalni članak

Godinu i pol dana nakon neshvatljivo blage presude “vukovarskoj trojci”, bivši major kontraobavještajne službe JNA, Veselin Šljivančanin, neće se još najmanje desetak godina vratiti slobodnom životu u Beogradu.

Žalbeno vijeće Haaškog suda, u svojoj konačnoj presudi ukinulo je de facto oslobađajuću presudu Šljivančaninu (pet godina zatvora, zamalo koliko je proveo u Haagu) i zaključilo da je bivši major KOS-a kriv za masakr 194 ratna zarobljenika Hrvata na Ovčari. Kažnjen je sa 17 godina zatvora.

Nerazumna presuda
– Prvostupanjska je presuda bila toliko nerazumna da je očito kako raspravni suci nisu valjano primijenili svoje ovlasti, tumači predsjedajući Žalbenog vijeća Suda Theodor Meron. Veteran i bivši predsjednik suda Meron, međutim, nije lako donio presudu.

Petočlano sudsko žalbeno vijeće odluku o povećanju kazne Šljivančaninu prihvatilo je tijesno, preglasavanjem 3:2, jer su suci Pocar i Vaz bili suzdržani.


Mrkšić, Radić i Šljivančanin u Haagu 2005. Foto: Reuters

Isto vijeće odbacilo je žalbe i prvosuđenog Mile Mrkšića, koji je tražio blažu kaznu, kao i tužiteljstva koje je tražilo 30 godina zatvora. Mrkšiću ostaje kazna od 20 godina zbog pomaganja u ubojstvu i zločinima na Ovčari.

Suci su zaključili da kazna od pet godina nije primjerena za Šljivančanina te da ne može vrijediti izgovor kako on nije odgovoran za likvidaciju zarobljenih Hrvata, zato što je povukao vojnu policiju s Ovčare po Mrkšićevoj naredbi.

Morao odbiti naredbu
Žalbeno vijeće smatra da je Šljivančanin morao odbiti Mrkšićevu naredbu jer je ona, prema Ženevskoj konvenciji, protuzakonita. Smatraju da je znao kako će, vrlo vjerojatno, kada odu vojni policajci, srpska paravojska masakrirati Hrvate.

Tribunal je prihvatio težu kaznu i zbog argumenta tužiteljstva da bi blaža bila apsurdna i ne bi služila odvraćanju. Ostaje činjenica da se, kad je posrijedi Haag, naredbodavci ubijanja Vukovaraca i grada – neće teretiti.


Srbija: Nezadovoljstvo presudom Šljivančaninu i Mrkšiću

Srbijansko nacionalno vijeće za suradnju s Haaškim sudom u utorak je izrazilo iznenađenje presudom žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kojom je Veselinu Šljivančaninu prvostupanjska kazna od pet godina zatvora produljena na 17 godina, dok je Mili Mrkšiću potvrđena kazna od 20 godina. (H)


Vukovar na nogama poslije presude

Informacija o haaškoj presudi Vukovarom se proširila gotovo isti trenutak. – Prema prvoj presudi, sadašnja je važan pomak iako ni jedna kazna mrtve ne može vratiti, ali ni zločince dovoljno kazniti za sve što su učinili – rekla je gradonačelnica Vukovara Zdenka Buljan. Nikola Toth Fenix, jedan od zapovjednika obrane Vukovara, pozdravio je povećanje kazne Šljivančaninu, ali smatra da ni jedna kazna osim doživotnog zatvora nije dovoljna za sve što su pojedinci učinili Vukovaru. (B. B.)

Pogledajte na vecernji.hr