Iako je jedna od isplativijih voćarskih kultura, elementarne nepogode, ekstenzivan uzgoj i premala ulaganja, zapušteni voćnjaci koje je prije nekoliko godina poharala i šarka..., samo su neki od razloga što je domaća industrija sve gladnija kvalitetne domaće šljive.
U Hrvatskoj je danas oko 6000 hektara šljivika, nekoliko milijuna stabala bistrice, kalifornijske plave, čačanke, cerićanke, motičanke, turkinje, valpovke... No svega je nekoliko stotina hektara pod plantažnim uzgojem pa se događa da tek svake treće imamo dovoljno šljiva za pekmez, kompot, rakiju, a konzumna je kategorija još upitnija...
>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili u našem e-izdanju
U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:
>>Rimac: U Ženevi ću pokazati novi auto na novoj platformi
>>Nakon majmuna moguće je klonirati i čovjeka
>>Hrvatska među najboljima po naplati PDV-a u Europskoj uniji
>>Sud u Strasbourgu: Predsjednica je imala pravo slikati glasački listić
>>Čilić: Mogu pobijediti Federera. Pavić nastavio impresivan niz u paru
To srpsko nebi bolan pio....Skenderbeg je zakon!A sto hrvat voli krast od drugih za krepat....