MOST

Slovenci odnijeli voćnjake i njive u Europsku uniju

02.05.2004.
u 00:00
Prisiljeni smo u Sloveniji kupovati sjeme i gnojivo, pa potrošimo više nego što vrijedi zasijani kukuruz, tuže se mještani
Pogledaj originalni članak

Više od godinu dana ne možemo do naših njiva, oranica i voćnjaka. Stoje zapuštene, a čekovi za plaćanje poreza Sloveniji redovito stižu. Samo zato što nam je prijateljska država Slovenija zatvorila jedini most preko kojega možemo doći do svoje zemlje - požalilo se Večernjem listu 16 obitelji iz sela Grdanjci nedaleko Bregane.

Naime, drveni "Filipačev most", preko potoka Bregana, koji su mještani Grdanjaca u nekoliko navrata sami popravljali, Slovenci su zatvorili početkom prošle godine, a u ljeto 2003. netko je s mosta skinuo dvije daske. Sa slovenske strane postavljena su i dva velika balvana koji priječe prolazak traktora.

- Mi nemamo pristup parcelama. Kad je most zatvoren, rečeno nam je da ćemo dobiti prilaz sa slovenske strane, no prošlo je već 16 mjeseci, a ceste nema - kaže Zagrepčanka Miroslava Rončević, kojoj je s one strane potoka ostao voćnjak i kamp-kućica.

Najviše problema imaju poljoprivrednici. Preko granice ne mogu prevesti ni gnojiva i sjemena koliko im treba. - Slovenci toleriraju samo 50 kilograma gnojiva, a meni treba četiri puta više. Lani sam jednom Slovencu platio 400 kuna da mi posije kukuruz. To nema smisla - kaže Mijo Grdović.

Problem je i s ljetinom. Za prelazak granice potrebno je desetak dozvola od kojih je najskuplja Pogranična dozvola za koju, tvrde seljaci, moraju izdvojiti 400 kuna po osobi. Stanovnici Grdanjaca, nakon godinu dana, polako se mire sa situacijom.- Kako do naših njiva? Najbolje nikako. A naša zemlja propadat će "s one strane Bregane" - zaključuju mještani.

NIKOLA SEVER ŠENI

Pogledajte na vecernji.hr