Migranti ili propaganda

Slovenija ograđuje Hrvatsku s još 40 kilometara ograde

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Slovenija ograđuje Hrvatsku s još 40 kilometara ograde
07.04.2020.
u 12:10
Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula: Slovenski je potez čista suprotnost europskoj solidarnosti
Pogledaj originalni članak

Slovenija postavlja još 40 kilometara ograde na granicu s Hrvatskom. Dužina ograde tako će do kraja godine doseći 236 kilometara.

Razlog postavljanja ograde je, kažu iz slovenske policije, sprječavanje nezakonitih prijelaza migranata.

Slovenske vlasti ne žele otkriti kojim će se područjem protezati nova ograda, a koja će ostati bez tehničkih prepreka, jer je taj podatak klasificiran kao tajan.

- Ne možemo odgovoriti na to pitanje jer je riječ o operativnom podatku policije. Objava bi štetila djelovanju - kažu iz policije.

Prošlog su vikenda već postavili ogradu koja je išla posred sela Mlini u blizini Buzeta i tad su s druge strane ostale neke hrvatske kuće, doduše nenaseljene. Stanovnici tog mjesta kazali su da migrante nisu vidjeli godinama.

Iz istarske policije tada su kazali da će mjerodavne službe obaviti izmjere kako bi se utvrdilo jesu li vrata uopće na graničnoj crti. Uz to, neke kuće koje su sada ostale na slovenskoj strani zapravo katastarski pripadaju Hrvatskoj.

Do sada je na granici Slovenija postavila 196 kilometara ograde, od toga 116 kilometara žilet- žice s i 80 kilometara metalnih panela.

Na slovensko dizanje ograde reagirao je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP, S&D) i najoštrije osudio slovenske planove.

- U vrijeme kada institucije EU postupno razvijaju mehanizme podrške državama članicama suočenim s ozbiljnim posljedicama pandemije koronavirusa i predlažu mehanizme bolje prekogranične komunikacije i transporta, ova odluka nove slovenske Vlade šalje posve drugačiju političku poruku svom susjedstvu.

Daljnja sekuritizacija granice prema Hrvatskoj vjerojatno znači i pripremu za opsežniju militarizaciju te granice. Rješavanje problema nezakonitih migracija treba tražiti suradnjom drugih tijela za nadzor granica. 

Slovenski je potez čista suprotnost europskoj solidarnosti u borbi protiv korona virusa. Od 2015. upozoravam kako je Hrvatska žicom odvojena od ostatka EU. Najoštrije osuđujem slovenske planove o podizanju novih kilometara ograde - poručio je Picula.

 

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

BS
@bserver
14:12 07.04.2020.

u VL netko ima ozbiljan problem

BS
@bserver
14:14 07.04.2020.

cenzura nacionalnog osjećaja i ponosa bez presedana, sramotno!

BS
@bserver
13:52 07.04.2020.

U