OČUVANJE SCHENGENA

Slovenija vraća izbjeglice bez dokumenata

Foto: DPA/PIXSELL
Slovenija vraća izbjeglice bez dokumenata
06.01.2016.
u 23:30
Problem nastaje na vanjskim granicama Europske unije
Pogledaj originalni članak

Slovenija će ubuduće od Hrvatske prilikom najave svakog vlaka za Dobovu tražiti popis migranata koje transportira i osobne podatke o njima, a ako to ne dobije, neće ih primati, najavio je državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic. Uvođenje kontrola je, pojasnio je Šefić, privremene naravi, no državni tajnik upozorio je da je Slovenija spremna uvesti dodatne mjere kontrole na svojoj granici s Hrvatskom. 

Jednostrana odluka

Da je Slovenija uvela dodatni nadzor identiteta migranata, potvrdio je i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, no demantirao je navode da su među migrantima otkriveni osumnjičenici za terorizam. 

Najavu Slovenije o uvođenju dodatne kontrole za migrante, koji stižu vlakovima iz prihvatnog centra u Slavonskom Brodu, komentirao je i ministar unutarnjih poslaova na odlasku Ranko Ostojić rekavši kako se takve odluke ne mogu donositi jednostrano.

– Mi i dalje inzistiramo na usuglašenom djelovanju svih zemalja na ovoj migrantskoj ruti. Opet smo imali jednostranu, nedogovorenu odluku – rekao je Ostojić te najavio da će se danas održati sastanak šefova policija Italije, Austrije i Slovenije kako bi raspravili o ovoj temi. Iako je talijanski list Corriere della Sera najavio dodatnu kontrolu na granici između Slovenije i Italije pozivajući se na izvor iz vlade, talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano demantirao je te informacije. 

Kontrolirani ulazak

– Italija ne namjerava ponovno uvesti kontrolu putnika na granici sa Slovenijom –izjavio je Alfano i naglasio da Italija nema namjeru suspendirati Schengen.

Objasnio je da policija nadzire granicu sa Slovenijom, ali nije ukinut schengenski sporazum, odnosno ne zaustavljaju se putnici na prijelazima. 

Očuvanje schengenskog sustava bila je tema kriznog sastanka kojeg su jučer u Bruxellesu na poziv povjerenika za unutarnje poslove Dimitrisa Avramopoulosa održali predstavnici Švedske, Danske i Njemačke.

Sastanak je sazvan nakon što je Danska uvela kontrole na granici s Njemačkom kao odgovor na odluku švedskih vlasti da kontroliraju ulazak izbjeglica preko mosta između Danske i Švedske. Svi su se složili da schengenski sustav treba sačuvati te kako privremene mjere treba ograničiti na onoliko koliko je to nužno. 

Njemački državni tajnik istaknuo je da problem nastaje na vanjskim granicama, posebice na grčko-turskoj te da je potrebno naći europsko rješenje jer će u suprotnome zemlje članice poduzimati nacionalne mjere. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

DU
Deleted user
03:08 07.01.2016.

Red se mora znati! Mogu oni,zasto ne bi i mi?

Avatar Pavel ic
Pavel ic
03:03 07.01.2016.

neka vraca koja bu.ala ih pusti bez papira u hrvatsku

Avatar Marko232
Marko232
23:38 06.01.2016.

Predlažem da Grčka kontrolira tko ima dokumente pa ne budu morali ostali.