Robert Golob

Slovenski menadžer koji želi postati premijer povezan s kontroverznim pregovorima o hidroelektrani na Neretvi

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Robert Golob
Foto: 'Boris Scitar/Vecernji list'
'20.06..2013.Ljubljana-Robert Golob,predsjednik uprave GEN-Ija.slovenskog distributera struje Photo: Boris Scitar/Vecernji list'
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Robert Golob
11.04.2022.
u 18:20
Iz službenih dokumenata možemo vidjeti i da je tvrtka podigla kredit od gotovo šest milijuna eura za financiranje hidroenergetskog projekta u BiH. Pritom se opravdano možemo zapitati kakva je bila uloga Roberta Goloba i koji su mu ciljevi bili na bosanskohercegovačkom tržištu
Pogledaj originalni članak

Kandidat za premijera na predstojećim slovenskim izborima, Robert Golob, ima, dugu karijeru u energetici. Bio je prvi državni tajnik u Drnovšekovoj vladi od svibnja 1999. do lipnja 2000., a od 2006. do prije nekoliko mjeseci bio je prvi u tvrtki Gen-I. Prednjačio je trgovinom nuklearnom energijom iz Krškog. U njegovom dugom razdoblju na čelu ove tvrtke, međutim, nalaze se i  različiti “izleti” u inozemstvo, prenosi Siol.

Jedna od takvih priča je proteklih dana došla do izražaja u medijima, iako se događa prije gotovo 15 godina. Priču je 22. ožujka 2009. pokrenuo bosanski Dnevni avaz, koji je objavio snimke tajnog posla za dobivanje koncesije za izgradnju hidroelektrana na Neretvi. Na snimci su Nihad Spahalić, tadašnji direktor Intrade energije, i Safet Oručević, bivši saborski zastupnik i gradonačelnik Mostara i predstavnik austrijskih kompanija zainteresiranih za ove poslove. Spahalić i tvrtka Intrade energija tada su bili u plejadi Golobovih energetskih tvrtki iz Slovenije. Činjenica je da je Dnevni avaz objavio jednu bosanskohercegovačku aferu. Narednih dana Oslobođenje i Global sumirali su priopćenja za javnost u BiH.

Prisutnost Slovenije "remetilački element"

Tada je tvrtka Intrade energija bila u većinskom vlasništvu slovenske tvrtke IG investicijski inženiring, koja je u stopostotnom vlasništvu bila tvrtka Istrabenz Gorenje (Iges). Obje slovenske tvrtke tada je vodio Robert Golob. U središtu priče bila je izgradnja hidroelektrana na Neretvi, što je zanimalo i bosanskohercegovačku tvrtku sa slovenskim vlasnikom. Očekivalo se da će se za izgradnju ove elektrane prijaviti i nekoliko austrijskih tvrtki. Na ovo mjesto treba staviti spomenuti razgovor Spahalića i Oručevića, koji su bosanskohercegovački mediji zaokružili već 2009. godine. Na snimci se, među ostalim, vidi kako Spahalić sugovorniku objašnjava da je poslovnog partnera Roberta Goloba nagovorio da prihvati 15 posto.

Ti se postoci odnose na vlasništvo u bosanskohercegovačkoj tvrtki koje bi, prema Spahalićevim riječima, trebalo smanjiti (slovenski investitor je tada imao većinu) kako bi Intrade energija dobila posao s hidroelektranama. Smanjenje udjela Slovenije smatra se nužnim zbog pritiska javnosti i medija koji su bili vrlo skeptični da će strani investitor ući na energetsko tržište. Spahalić je tada navodno uz pomoć bosanskohercegovačkih dužnosnika pokušao dobiti koncesiju za hidroelektranu za svoju tvrtku u slovenskom vlasništvu (o tome su tada pisali bosanski mediji). No, smatra da bi prisutnost Slovenije u tom poslu mogla biti remetilački element.

To bi trebao biti i ključ za razumijevanje njegovih riječi kojima je Goloba htio nagovoriti da prihvati (samo) 15 posto i tako smanji slovenski udio u tvrtki Intrade energija. Koncesije bi mogle donijeti vrlo unosan posao. Navodno vrijede (čak su i mediji tada pisali o tome) i do 300 milijuna eura. Spahalić je prije toga već spominjao mogućnost prodaje stečenih koncesija drugim zainteresiranima. Spahalić se, prema pisanju Dnevnog avaza, oslanjao i na neke članove Predsjedništva BiH da bi dobili sporne ustupke. Posebno je istaknut Haris Silajdžić, koji je bio i predsjedavajući Predsjedništva 2008. i 2010. godine.

Tako su bosanskohercegovački mediji objavljivanjem videa razgovora Spahalića i Oruševića razotkrili dogovore oko energetskih poslova mimo logike natječaja i uz pomoć političkih kumova. Golub je spomenut u ovoj igrici. Osim što ga Spahalić spominje u videu, donedavni prvi čovjek Gen-I-a tada je bio direktor matičnih tvrtki u čijem je vlasništvu bila Spahalićeva Intrade energija. I ne samo to. Spahalić je u Bosni stalno pokušavao prikriti pravo vlasništvo nad tvrtkom koju je vodio. Predstavio se kao vlasnik Intrade energije. Bosanskohercegovački mediji naknadno su otkrili slovensko vlasništvo. Većinski vlasnik Intrade energije bio je IG investicijski inženiring, a predsjednik Uprave je Robert Golob. Bila je to tvrtka koja je poslovala gotovo isključivo na Balkanu, nakon tvrtke Intrade energija.

Danas Petrol

Iz službenih dokumenata možemo vidjeti i da je tvrtka podigla kredit od gotovo šest milijuna eura za financiranje hidroenergetskog projekta u BiH. Pritom se opravdano možemo zapitati kakva je bila uloga Roberta Goloba i koji su mu ciljevi bili na bosanskohercegovačkom tržištu. Naime, bosanskohercegovački mediji su objavljivanjem nekoliko spomenutih snimaka otkrili da je Intrade energija vodila vrlo kontroverzne pregovore za dobivanje koncesija.

U ovoj priči vrijedi spomenuti tvrtku koja je bila stopostotni vlasnik IG Investment Engineeringa. To je bila tvrtka Istrabenz Gorenje (IGES), koja je oduvijek bila važan čimbenik unutar Golobova energetskog carstva. Osnovan je kao zajedničko ulaganje dviju tvrtki, Gorenja i Istrabenza. Umjesto Gorenja u vlasničku strukturu tada je ušao Petrol, koji je kasnije preuzeo cijeli udio u Igesu. Kao što smo već primijetili, Iges je bio ključni igrač u krugu Roberta Goloba, jer je imao značajan udio u Gen-I. Prodao je svoj udio 2016. Gen-Elu, koji je i danas partner Gen-I. Zaključimo ovaj zapis s tvrtkom Intrade Energy. Ipak, ova tvrtka je i dalje u slovenskim rukama. Njezin izravni vlasnik, tvrtka IG investicijski inženiring, pripojena je najvećoj slovenskoj naftnoj tvrtki Petrol.

Time je Intrade Energija postala podružnica Petrola. U siječnju 2020. godine tvrtka je preimenovana u Petrol Power d. o. o. Tvrtka se nastavlja baviti proizvodnjom i distribucijom električne energije. Posljednji dostupni podaci o njenom poslovanju su iz 2020. U to vrijeme Intrade energija je imala promet veći od 600.000 eura. Poslovanje je zabilježilo gubitak od 175.000 €, koji je u cijelosti prebačen na Petrol. Druga važna činjenica je da je kapital tvrtke krajem 2019. godine bio u negativnim vodama. Kapitalni deficit iznosio je 1,7 milijuna eura.

JOZO PAVKOVIĆ

Gašenje BiH: Na državnoj televiziji vidi se baš sve o državi Hrvata, Srba i Bošnjaka

Državna televizija, kao još jedan projekt međunarodne zajednice u BiH, pokazala se nefunkcionalnom. Nju je, po nalogu visokog predstavnika, prije dva desetljeća osmislio Britanac John Shearer. Kopirajući BBC, ustrojio je javni servis s državnom i dvjema entitetskim televizijama. Bez hrvatskog kanala. Baš kao u Daytonu, bez hrvatskog entiteta. Jednako kao daytonsku BiH, i televiziju britanskog stručnjaka, kao takvu, nitko neće. I zbog toga je, poput države, svezana u “luđačku košulju”. Svi je izbjegavaju financirati, čak joj ne daju ni ono što joj sa zajedničkog računa pripada. Zato je državnu televiziju blokirala entitetska Porezna uprava.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.