raspliće se afera

Slučaj Daimler: Uhićenima određeno 48 sati pritvora

Foto: K. Štedul-Fabac/PIXSELL
Marko Vuković (1)
Foto: K. Štedul-Fabac/PIXSELL
ivan žabčić (1)
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
tomica Godec
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
marko vuković
Foto: PIXSELL
vozilo
Foto: K. Štedul-Fabac/PIXSELL
ivan žabčić (1)
05.04.2011.
u 11:36
Riječ je o 4 milijuna eura mita kako bi se 2003. godine nabavilo 210 vatrogasnih vozila
Pogledaj originalni članak

Bivši čelnici IM Metala, a danas suvlasnici tvornice oružja HS Produkt Ivan Žabčić i Marko Vuković te trgovac Tomica Godec uhićeni su danas pod sumnjom da su povezani s aferom "Daimler" tijekom nabave 210 vatrogasnih vozila za potrebe MUP-a u lipnju 2003. godine. Prijavljeni su zbog zloporabe položaja i ovlasti te pranja novca.

>>Daimler podmitio SDP-ovu vladu, USKOK pokreće novu istragu

Oko 14 sati bez lisičina na rukama dovedeni su na Županijski sud u Karlovcu, gdje su pred istražnim sucem Ivanom Perkovićem iznosili obranu. Nešto iza 23 sata određeno im je 48 sati pritvora zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Istražitelji sumnjaju kako su se Žabčić i Vuković 2002. godine, u vrijeme pregovora o kupnji vatrogasnih vozila za MUP, s odgovornim osobama iz tvrtke Debis (financijskom kućom Daimlera) Olafom Goetzom, Volkerom Schmidtom i Hansom Peterom Haierom u Berlinu i Ozlju dogovorili da na njihove privatne, a ne na račun IM Metala uplate oko 250.000 eura.

Novac na privatni račun

Uplatu novca na privatne račune opravdavali su tvrdnjom kako je račun tvrtke u blokadi (što se poslije pokazalo kao netočno) pa neće moći kupiti zemljište za gradnju pogona. Vukovića i Žabčića sumnjiči se da su tih 250.000 eura zapravo oprali kupnjom zemljišta Karlovačke industrije kože u stečaju. Godecova uloga bila je, zaključuju istražitelji, sklapanje fiktivnog ugovora s Debisom o konzultantskim uslugama u postupku javne nabave vatrogasnih vozila. Tako je na račun njegove tvrtke sa sjedištem u Wyomingu 2004. godine "sjelo" 1,6 milijuna eura, odnosno po tri posto vrijednosti od svake pojedine isporuke vatrogasnih vozila.

Taj je pak novac opran, utvrđeno je tijekom obrade, tako što su Vuković i Žabčić spomenutoj konzultantskoj tvrtki (Marketing Research and Consultants) prodali po 15 posto udjela u trgovačkom društvu CATV-047, za što je svaki dobio po 480.000 eura, što je bio višestruko veći iznos od stvarne tržišne vrijednosti. Ugovor o prijenosu poslovnog udjela sklopili su 2006. godine, a zatim je sljedeće dvije godine prema Godecovu nalogu Vukoviću i Žapčiću na privatne račune isplaćeno još ukupno pet milijuna kuna. Vuković i Žabčić inače slove za ugledne poduzetnike, a njihovim puškama i pištoljima naoružani su i hrvatska policija i vojska.

Dolazila im i J. Kosor

U prostorije tvrtke HS Produkt rado su navraćali i slikali se svi državni dužnosnici koji su dolazili u posjet Karlovcu; bili su tu ministri obrane i policije, bivši predsjednik Stipe Mesić... Premijerka Jadranka Kosor za nedavnog sajma u Splitu fotografirana je u ugodnom druženju s Vukovićem... Dužnosnici ih nisu zaobilazili ni kad im se sudilo za nikad dokazani šverc oružja (postupak je završio zastarom). Afera o kojoj se dulje vrijeme šuškalo, a zbog koje su na kraju i uhićeni, izbila je prošle godine, u vrijeme kada se prilično zahuktala antikorupcijska kampanja. Tada je u javnost procurila informacija da su neki bivši državni dužnosnici, što se odnosilo bliske suradnike nekadašnjeg premijera Ivice Račana, od ovog posla imali privatnu korist.

Spominjalo se mito od 4,7 milijuna eura, a potpisnici ugovora o nabavi vozila, bivši ministri Mato Crkvenac, Šime Lučin i Ljubo Jurčić, ponavljali su da je sve bilo odrađeno transparentno. Tijekom saslušanja u Washingtonu Daimler je priznao da je u deset godina podmitio 22 vlade, među njima i hrvatsku. Zbog svjedočenja Daimler je odao poslovne tajne te zbog toga platio kaznu. DORH je pak zatražio opsežnu dokumentaciju od 30 tisuća stranica koja se odnosi na njihove poslove u Hrvatskoj.

>>Da smo nekome dali mito, prekršili bismo ugovor s Daimlerom

>>Predstavnici Daimlera: Morali smo platiti hrvatskim dužnosnicima

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 255

DK
dkatica2
11:58 05.04.2011.

red hdza , pa red esdp-a

CV
cviki
14:13 05.04.2011.

Kak vam nije jasno da će kako se bliže izbori sve više SDP-ovaca došetati do Remetinca.

OB
-obrisani-
12:47 05.04.2011.

najviše novca za mito Vladinim dužnosnicima navodno je isplaćeno 2006. godine.