TVRDE DA JE SAMOOBRANA

Slučaj koji je polarizirao SAD: Tinejdžer ubio dvojicu i ranio jednog, porota ga proglasila nevinim

Foto: REUTERS
Slučaj koji je polarizirao SAD: Tinejdžer ubio dvojicu i ranio jednog, porota ga proglasila nevinim
19.11.2021.
u 23:06
Obrana je tvrdila da je tinejdžer izašao na ulice Kenoshe kako bi zaštitio privatno vlasništvo, nakon nekoliko dana nereda tijekom noći u gradu južno od Milwaukeeja.
Pogledaj originalni članak

Porota je oslobodila Kylea Rittenhousea, koji je ubio dvoje ljudi i pokušao ubiti trećeg s poluautomatskom puškom tijekom prosvjeda protiv policije i rasizma u državi Wisconsin 2020., presudivši da je tinejdžer pucao u samoobrani.

Porota od 12 članova presudila je da 18-godišnji Rittenhouse nije kriv za dva ubojstva, pokušaj ubojstva i namjernog ugrožavanja sigurnosti tijekom nemira praćenih paležom i pljačkom 25. kolovoza 2020. u radničkom gradu Kenoshi.

Suđenje je polariziralo Ameriku, pri čemu je do izražaja posebno došla podjela u društvu po pitanju prava na nošenje oružja.

Rittenhouse je hicem iz puške ubio Josepha Rosenbauma (36) i Anthonyja Hubera (26), a ranio je Gaigea Grosskreutza (28).

Nakon trodnevnog vijećanja porota je presudila da je Rittenhouse više puta bio napadnut te da je pucao na napadače iz straha za svoj život. Obrana je tvrdila da je tinejdžer izašao na ulice Kenoshe kako bi zaštitio privatno vlasništvo, nakon nekoliko dana nereda tijekom noći u gradu južno od Milwaukeeja.

Neredi su izbili nakon što je policija nastrijelila Afroamerikanca Jacoba Blakea prilikom pokušaja privođenja, koji je ostao paraliziran.

Tužitelji su pak optužili Rittenhousea za vigilantizam. Tvrdili su da je on izazivao nasilne sukobe te da nije pokazao kajanje zbog ubojstva. Slučaj je poprimio političku konotaciju, pri čemu ga mnogi konzervativci smatraju herojem, a ljevica oličenjem zastranjenja koja proizlaze iz kulture oružja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Prosenjak
Prosenjak
23:35 19.11.2021.

HINA opet dezinformira. Naime neredi su izbili kao posljedica lažnog izvještavanja mainstream medija nakon što je policija upucala Jacoba Blakea tvrdeći kako nije bio naoružan i dovodeći to u vezu s rasnim motivima a istina je da je Blake neposredno prije toga silovao ženu, pokušao ubiti djete i bio je naoružan. Mediji su lagali i o tome da je Kyle donio AR-15 iz Illinoisa što je na sudu dokazano kao laž. HINA ništa ne javlja o prijetnjama ljevičara sucu i porotnicima, ništa o tome da je sudac zabranio tv-kućo MSNBC ulazak u sudnicu i daljnje informacije o procesu jer su pokušali pratiti autobus s porotnicima. Nema ništa ni o tome da se tužiteljstvo u ovom predmetu ponašalo poput haškog, pritiskalo svjedoke obrane na mijenjanje iskaza, namjerno dostavljali obrani manjkave dokaze poput onog slučaja otkrivenog jučer da su dostavili obrani snimku manje rezolucije, jasnoće i kvalitete. Zatim, HINA ne javlja ništa o tome da je Rosenbaum pravomoćno osuđen pedofil čije žrtve su bili dječaci od 5 do 11 godina, da je ovaj drugi osuđeni obiteljski nasilnik a ne javljaju ni da je Grosskreutz tijekom ispitivanja obrane priznao da je potegao pištolj na Kylea. To vam je Amerika i upravo je pokazala svoju snagu, to vam nije haški sud pa da ćete ljude osuđivati pravedne i bez dokaza samo na temelju političkog pritiska. Veliki dan za Ameriku i sav slobodarski svijet!

Avatar cros
cros
06:35 20.11.2021.

Potpuno ispravna presuda. Rulja je palila jednu za drugom kuću, sa obje strane ulice! Gorilo je već više od deset kuća i konačno je došla i Kajlova kuća na red! Kada se rulja približavala njegovoj kući, vikali su mu da iziđe, jer će je zapaliti. Čekao ih je sa automatskom puškom i rekao neka njegovu kuću prođu, nisu hteli i ova trojca su dolazili s molotovljevkama prema njegovoj kući. Nisu stigli baciti molotovljevku. Nitko nema prava nikome spaliti kuću do temelja zbog bilo kojeg prosvjeda! Jednostavno NITKO!

XA
xaron
01:16 22.11.2021.

Rasni odnosi u US su jedan od trulih stubova u društvenoj konstrukciji države. Koliko dugo če se još drźati nikome nije jasno, ali je svima jasno da če pasti prije ili kasnije.