Slučaj Line Budak

Zaklada SOLIDARNA i još 34 organizacije traže javnu isprika ministra Beroša i premijera Plenkovića

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagrepčanki sedam mjeseci nisu rekli da boluje od karcinoma
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
lina budak
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagrepčanki sedam mjeseci nisu rekli da boluje od karcinoma
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Sisak: Andrej Plenković dolazi na suđenje Đuri Čehuliću optuženom da je javno prijetio premijeru 2020.
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Ministar zdravstva Vili Beroš na obilježavanju Dana Kliničkog bolničkog centra Split
22.02.2023.
u 15:09
35 organizacija traži od premijera i ministra zdravstva da preuzmu odgovornost za kaotično stanje u zdravstvenom sustavu i da se Lini Budak ispričaju jer je u njenom slučaju zakazao. U zajedničkoj izjavi ističu kako opće dobro mora doći ispred vlastitog interesa pojedinca
Pogledaj originalni članak

Zaklada SOLIDARNA i još 34 druge organizacije potpisale su zajedničku izjavu podrške Lini Budak te zatražili od ministra zdravstva Vilija Beroša i premijera Andreja Plenkovića da se javno ispričaju zbog propusta. Uz ispriku pozivaju ih na odgovornost i pristupanje suštinskoj promjeni zdravstvenog sustava. Tekst priopćenja izjave donosimo u cijelosti.

"Zahvaljujemo odvjetnici Lini Budak na hrabrom javnom istupu i iznošenju vlastitog, izuzetno neugodnog iskustva u susretu s hrvatskim zdravstvenim sustavom. Jasno je istaknula kako to čini jer želi spriječiti da se nešto slično ne dogodi drugima. Javno se izložiti u trenutku aktivne borbe sa zloćudnom bolesti izuzetno je zahtjevno i iscrpljujuće i mi želimo da se sad okrene sebi i brine isključivo o svom zdravlju. Lina Budak pokazala nam je što znači građanska hrabrost i kako se treba zalagati za  javno  zdravstvo u čijem je središtu čovjek te što znači staviti opće dobro ispred vlastitog interesa. Još jednom smo se svi osvjedočili koliko je opasna razina neuređenosti zdravstvenog sustava za sve koji su uz njega vezani.

Gotovo svakog dana izbijaju novi problemi koji se prelamanju preko leđa pacijenata ali i liječnika koji o njima brinu. Problemi su takvi da se samim liječnicima ponekad teško držati dijela prisege kojom se obvezuju da će im zdravlje i dobrobit bolesnika biti najvažnija briga. Ipak, smatramo kako  kaotičnost  u  sustavu  ne  smije  nikome  biti  izlika  za  prebacivanje  odgovornosti  i  javne obračune s pacijentima. Teškoće koje pacijenti imaju u pronalaženju potrebnih informacija i navigiranju kroz naš zdravstveni sustav ne smiju se tretirati kao isključiva odgovornost pacijenata, a to stalno čujemo od  nadležnih  osoba.  Zdravstveni  sustav  i  profesionalci  trebaju  biti  sposobni  pružiti  i  komunicirati informacije na način koji je krojen prema potrebama pacijenata. Upravo  zato  bi  fokus  najavljenog programa zdravstvene pismenosti trebalo bi biti poboljšanje pismenosti zdravstvenog sustava, a ne samo pacijenata.Hrvatsko  je  zdravstvo  još  jednom  pokazalo  nepostojanje  stvarne  posvećenosti  praćenju  i  pružanju podrške pacijentima, od trenutka njihova ulaska u ordinaciju do kraja liječenja. Istupi visokopozicioniranih osoba iz sustava jasno pokazuju da i nadalje ne možemo očekivati sustavna poboljšanja.

Naime, kada problemi dođu u javnost, donositelji odluka se u pravilu očituju kao da nemaju saznanja da je sustav  devastiran,  da  jasne  procedure  ne  postoje  ili  nisu  poznate  pacijentima,  da  postoje  zastoji  u osiguranju  kontinuiteta  i  kvalitete  skrbi.    Nespremnost  na  preuzimanje    odgovornosti  i  priznavanje propusta, uz iskazivanje interesa da se zajednički promijeni loše stanje, porazni su. Žalosno je koliko je kapaciteta potrošeno za gašenje požara u sustavu, a nikako da dođe vrijeme da se promjenama pristupi strateški, da se sustav razmontira, uredi i da ga netko zaista počne voditi. Kao rezultat, liječnici koji rade s pacijentima, odlaze iz našeg sustava, baš kao i pacijenti koji si to  ikako mogu priuštiti.  Gdje je granica pucanja? Slučajevi poput ovoga Line Budak, pokojnog Vlade Matijanića i Mirele Čavajde, samo su vrhovi ledene sante na koju ćemo se svi nasukati ne promijeni li se suštinski odnos zdravstvenog sustava prema pacijentima s po život opasnim dijagnozama.Nesposobnost kreiranja i provođenja suvisle reforme onih na vrhu piramide poznata je i djelatnicima u zdravstvu i pacijentima. I dok pacijenti znaju i govore kako je stručnih ljudi premalo, kako mnogi “bježe” u inozemstvo, kako većina radi teško i nije dovoljno plaćena, kada se dogodi neki propust, zdravstveni djelatnici odjednom tvrde da je sve bilo savršeno, kako u sustavu nema propusta i baražnom vatrom raspaljuju po bolesnima ili, još gore, preminulima.  

U državi u kojoj se zdravstvena usluga može dobiti samo preko recepta “zovi čovika” ili plaćanjem skupih privatnih  usluga, moramo  zahtijevati  suštinske  promjene  zdravstvenog  sustava, preuzimanje odgovornosti te ostavke čelnih osoba u sustavu koje nisu sposobne provesti ni  marginalne promjene.Povodom  ovog,  još  jednog  u  nizu  sramotnih  slučajeva  nemara  (koji  može  biti  uzrokovan  brojnim objektivnim činjenicama koje treba jasno navesti), ali  još više zbog bešćutne komunikacije zdravstvenih ustanova sa ženom koja se bori za život, tražimo od ministra Beroša i premijera Plenkovića da se javno ispričaju gospođi Lini Budak zbog izostanka podrške javnozdravstvenog sustava RH koji je prouzročio bitno kašnjenje u započinjanju liječenja teške bolesti i neumjesnih izjava samog ministra.Ministar i premijer koji su odgovorni i svjesni svoje uloge dužni su slušati  svoje građane -i pacijente i liječnike i pravnike koji ukazuju na niz sustavnih problema i  alarmantnih situacija.Gospodo ovo je Vaša direktna odgovornost.

Zato, pitamo ministra zdravstva Beroša i premijera Plenkovića: Kada će napokon život svake osobe koja se bori sa smrtonosnom bolešću postati prioritet zdravstvenog sustava?  Jer  stotine tisuća naših sugrađanki i sugrađana nemaju vremena čekati nove izlike i kvazi reforme! Kada će konačno netko reći: "Nije sve bilo kako bi trebalo biti, žao nam je, ispričavamo se i učinit ćemo sve da se više nikad ne dogodi?!" Preuzimanje političke odgovornosti je prvi korak ka suštinskoj promjeni. Korak na koji još uvijek čekamo."

>> VIDEO: Mladi Hrvati protiv stranih investitora: Ovo je katastrofa, cijene stanova će samo eskalirati

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.