Kolumna

Slučaj mons. Hranića požurio biskupe u obračunu s pedofilijom

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Nadbiskup Uzinić predvodio euharistijsko slavlje u katedrali svetog Vida
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Nadbiskup Uzinić predvodio euharistijsko slavlje u katedrali svetog Vida
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Nadbiskup riječki Mate Uzinić predvodio misu na dan Pepelnice u katedrali Svetog Vida
21.04.2023.
u 11:45
Hrvatski biskupi su, stavljajući žrtvu u središte, poslali poruku da nijedan slučaj zlostavljanja neće proći nekažnjeno
Pogledaj originalni članak

Još se nije slegla prašina oko tzv. sotinskog slučaja, a hrvatski biskupi oglasili su se o svojoj najnovijoj akciji obračuna sa seksualnim zlostavljanjem u Crkvi. Radi se, doduše, o temi kojom se HBK bavi već neko vrijeme, ali je upravo ovaj slučaj iz Đakovačke i Osječke nadbiskupije, u kojemu je zamalo stradao nadbiskup Đuro Hranić, dodatno aktualizirao cijelu priču.

Otkrio je to u četvrtak na kraju proljetnog zasjedanja HBK mons. Mate Uzinić, koji je među biskupima glavni koordinator za suočavanje s posljedicama seksualnog zlostavljanja u Crkvi. On je otvoreno priznao nekoliko važnih stvari. Prva je, primjerice, da sve biskupije u Hrvatskoj nemaju vidljive kontakte za prijavu zlostavljanja, premda ih na to obvezuju i tzv. smjernice HBK, ali i vatikanski dokumenti. Drugo, da mnogim biskupijama nedostaje stručnih i educiranih osoba, i treće da su iz slučaja mons. Hranića svi ostali biskupi izvukli pouku o tome da moraju jasno govoriti o kriznoj situaciji ako se ona dogodi u njihovoj (nad)biskupiji.

Na neki način može se reći kako je zlostavljanje u Crkvi u Hrvatskoj relativno neistražena tema. Rekao je to i sam mons. Uzinić priznavši da nema zbirnih podataka o zlostavljanjima te najavivši da će se krenuti u njihovo prikupljanje, a nakon toga uslijedit će i objava na nekoj od konferencija za medije. Pretpostavlja se da u Hrvatskoj to nije masovna pojava, kao u nekim zemljama poput Njemačke, Irske ili Čilea, no svaka žrtva, radilo se i o jednoj jedinoj, pregolema je tragedija. I hrvatski biskupi upravo su naglašavajući važnost žrtve i stavljajući je u središte tog zlog fenomena poslali poruku da nijedan slučaj zlostavljanja neće proći nekažnjeno.

U prilog im idu vatikanske smjernice, dokumenti i priručnici koji će uskoro biti objavljeni i na hrvatskom jeziku i javno dostupni na internetskim stranicama HBK. Nešto poput onih na stranicama Talijanske biskupske konferencije, gdje pedofilija također nije uzela maha kao u nekim drugim zemljama, ali odlučnost biskupa vidljiva je upravo u obradi te teme. I jasnim napucima što i kako činiti s pošasti s kojom se Crkva mora obračunavati sve dok je u potpunosti ne iskorijeni.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.