Branitelji osumnjičenog tvrde da mu se krše prava u pritvoru

Slučaj Pukanić: 'Đurović ne može gledati TV ni šetati po krugu'

Foto: Boris Ščitar
Slučaj Pukanić: 'Đurović ne može gledati TV ni šetati po krugu'
30.09.2009.
u 16:44
Đurovićevi branitelji kazali su i kako je objavljivanje iskaza zaštićenog svjedoka u tjedniku Nacional, kršenje zakona, na koje su upozorili DORH.
Pogledaj originalni članak

Dostojanstvo i ljudska prava Slobodana Đurovića, u posljednjih deset mjeseci, koliko je u pritvoru zagrebačkog zatvora su ugrožena. Nije mu bilo dozvoljeno gledanje televizije, primanje novina ili šetnja po zatvorskom krugu, a sve to pravda se sigurnosnom procjenom i prijetnjom likvidacijom.

Kazali su to danas branitelji Slobodana Đurovića, jednog od osumnjičenih za lanjsku likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića, na konferenciji za novinare. Đurovićev braniteljski trojac, u kojem su Damir Uroić, Rajko Mlinarić i Željko Žganjar, među ostalim naveo je i kako su mimo svih propisa i pravila, Đuroviću ruke i noge vezane ne samo kad se prevozi od pritvora do suda ili policije, već i tijekom ispitivanja u nekoj od tih ustanova.

Navode i da mu se nakon svakog posjeta brata na vrlo ponižavajući način pregledavaju šupljine na tijelu.

- Nakon pritužbi koje smo slali i na više adresa, upozoravajući da ga se ponižava, odlučili smo o svemu izvijestiti pučkog pravobranitelja. Njegov je posao da štiti ljudska prava, a ukoliko on ništa ne poduzme, nastavit ćemo se boriti pravnim putem, odnosno razmislit ćemo o tužbi protiv Republike Hrvatske - kazao je Mlinarić.

Đurovićevi branitelji kazali su i kako je objavljivanje iskaza zaštićenog svjedoka u tjedniku Nacional, kršenje zakona, na koje su upozorili DORH.

- Pismeno smo izvijestili DORH još 30. travnja kada smo im uputili podnesak s preslicima određenih tekstova. Htjeli smo upozoriti da se takve stvari trebaju sankcionirati jer se radi o odavanju službene tajne - kazao je Žganjar. Dodao je da nisu podnijeli kaznenu prijavu protiv novinara "jer bi bilo smiješno da podučavaju DORH poslu".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

RO
romictea
17:55 30.09.2009.

Trebalo bi mu jos dodati uteg od jedno 50 kg za nogu vezano, i porcija sa penredkom za dorucak25 rucak i veceru po 5. i zamraciti ili zazidati prozor na celiji. Sa organiziranim ubojicama i kriminalcima takvog ranaf tako bi trebalo stalno i uvijek postupati.

KA
karlovcankica
19:07 30.09.2009.

prava, sto je on musliman?

MA
Majur
17:18 30.09.2009.

Ma mene NE zanima jel se ti kriminalci-ubojice zovu slobodan ili hrvoje ili suad....sve ih treba bez obzira koje nacionalnosti u cuzu i svaki hebeni dan porciju batina jer nisu za normalan svijet vrijedni.