NAJVEĆI UDAR NA GRAĐANE

Sever: Jasno je da netko ubire ekstra profite, smanjenje PDV-a nije utjecalo na krajnje cijene hrane

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Nakon sjednice GSV-a medijima se obratio i Krešimir Sever
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Ilustracija za poskupljenje grijanja
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Ugostitelji u Zagrebu najavljuju poskupljenje od 150 posto, hoćemo li kavu piti samo kod kuće?
storyeditor/2022-04-14/inflacija1__2_.jpg
08.10.2022.
u 21:55
Sever naglašava da u zadnjih pet mjeseci padaju cijene hrane na svjetskom tržištu, ali u Hrvatskoj one rastu
Pogledaj originalni članak

Nema proizvoda koji u posljednjih godinu dana nije poskupio. Cijene hrane su neopravdano visoko rasle. Mirovine i plaće su rasle puno sporije i jasno je da je ovdje najveći udar na građane - rekao je u Dnevniku HTV-a, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Vlada je u nekoliko navrata smanjivala porezna opterećenja na pojedine artikle i namirnice.

Na pitanje je li to u punom učinku došlo do cijena hrane, Sever je rekao da se to nije dogodilo.

- Nakon otpuštanja u području PDV-a, na drugoj strani, na različitim potporama koje su ulazno dolazile, mi smo počeli plaćati još skuplje s obrazloženjem onih koji prodaju da bi cijene bile još veće da nije bilo spuštanja PDV-a - govori.

Sever naglašava kako je činjenica da se smanjenje PDV-a nije vidjelo u krajnjim cijenama, nego da su one i više.

- Jasno je da netko ubire ekstra profite na teret svih ostalih, ali to svakako mi platimo na jednoj strani, proizvođači na drugoj, a svi ostali između zarađuju - istaknuo je.

Sever naglašava da u zadnjih pet mjeseci padaju cijene hrane na svjetskom tržištu, ali u Hrvatskoj one rastu. - Jedino rješenje je da se stavi veći nadzor pri ulazu i dati potporu proizvođačima te staviti ove neke koji dobro zarađuju pod nadzor kako bi se vidjelo što se događa u krajnjoj cijeni u odnosu na onu koja se otkupljuje, istaknuo je.

Na pitanje gdje je prostor za hitni rast plaća, Sever je rekao da se on mora naći.

- Jasno je da se ne smiju smanjivati doprinosi, zato što će to značiti siromaštvo svih onih kada odu u mirovinu - rekao je i dodao da ako plaće neće sustizati inflaciju, sve će ići u još veće siromaštvo i neće biti kupovine. Kaže da, kada ljudi nemaju od čega otkidati, otkidaju od hrane.

Video: Ide novi zakon, tisućama veće mirovine: Tko sve ima pravo na njih?

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

A1
Anita_1
16:01 09.10.2022.

Sad nedavno su kao zapečatili cijene mesa,ja baš nisam primjetila da se toga netko drži.Toliki bezobrazluk i pohlepa da je to strašno.Ako vladate gospodo ovom državom onda radite svoj posao ,ako je to uopće moguće

SA
sasha68
15:23 09.10.2022.

krajnji bezobrazluk trgovaca, kad vidis da svaki dan po par artikala ide gore i sad bez dizanja cijena goriva,bego suprotno,padaju cijene nafte a ti i dalje dižeš-to sve treba tretirati kao ratne profitere

TO
Tom99
11:33 09.10.2022.

Sindikat je u Hrvatskoj ruglo koji niti zastupaju i ne znaju interese radničke klase . Jedu i piju sa vladajućim . Fuj. Gori su nego za vrijeme komunizma.