UTVRĐEN RAZLOG SMJENE

Smijenjen ravnatelj Centra za kulturu Čakovec

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Smijenjen ravnatelj Centra za kulturu Čakovec
10.10.2022.
u 15:49
Političkim revanšizmom se bavi na početku mandata, a ne nakon godinu i pol - rekao je Horvat.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je Upravno vijeće Centra za kulturu Čakovec na čelu s predsjednikom Damirom Klaićem većinom glasova (4:1) donijelo odluku kojom se predlaže razrješenje ravnatelja, Gradsko vijeće je na svojoj posljednjoj sjednici to i potvrdilo.

Ravnatelj Romano Bogdan smijenjen je s jedanaest glasova za i osam protiv. U obrazloženju je navedeno da su razlog smjene uočeni nedostaci u poslovanju CZK-a koje je potvrdila i unutarnja revizija. Vijećnik Lovro Horvat rekao je da u obrazloženju nije pronašao ni jedan razlog za smjenu i da se ne može na temelju insinuacija smijeniti osoba koja je puno dala za kulturu.

- Političkim revanšizmom se bavi na početku mandata, a ne nakon godinu i pol - rekao je Horvat.

Vijećnik Jurica Horvat smatra da se teško oteti dojmu da je riječ o revanšizmu i privatnim nesuglasicama. Gradonačelnica Ljerka Cividini rekla je da joj je Bogdan, kao i svi ravnatelji javnih ustanova, ponudio ostavku, i to u više navrata. Ne umanjuje, dodala je, Bogdanovu važnost u kulturnom stvaralaštu i kazališne uspjehe, no vođenje kulturne ustanove nije bilo na zadovoljavajućoj razini.

Osim toga, dodala je, novi zakon o kulturnim ustanovama propisuje da ravnatelji CZK-a moraju imati visoku stručnu spremu, a Bogdan ima završenu trogodišnju srednju školu.

OBLJETNICA UJEDINJENJA

Nakon 32 godine diže se 'novi Berlinski zid': Nekad prekretnica, a što se sad događa u Njemačkoj?

Njemačka je danas proslavila 32. godišnjicu ujedinjenja. Rušenje Berlinskog zida bilo je povijesna prekretnica te je osim spajanja Zapadne i Istočne Njemačke označilo i pad komunističkog bloka predvođenog Sovjetskim Savezom. Međutim, ispunjenje želja istočnih Nijemaca za blagostanjem kao na kapitalističkom Zapadu nije se ostvarilo, a uz današnja globalna kretanja gotovo je sigurno da se i neće ostvariti tako skoro.

DAN UJEDINJENJA NJEMAČKE

Ovo upada u oči: Zašto su građani bivšeg DDR-a posebno podložni pozivima na rušenje vlade?

Pripadnici vladajuće stranke Zeleni su oprezni u svojoj ocjeni ovog fenomena. "Poskupljenja naravno pogađaju građane čitave zemlje. Ali na istoku žive ljudi koji u pravilu imaju manje sredstava i ušteđevine na raspolaganju nego oni na Zapadu. Na Zapadu su građani jednostavno bogatiji i manje pogođeni poskupljenjima", kaže Paula Piechotta iz njemačkih zelenih koja sama dolazi s istoka zemlje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.