Smrt u Splitu uplašila Zagrepčane, svi se hoće cijepiti

Foto: REUTERS
Smrt u Splitu uplašila Zagrepčane, svi se hoće cijepiti
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
04.11.2009.
u 22:17
Iz Domova zdravlja doznajemo da su im sa Zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” isporučili samo 10 posto naručenih doza cjepiva,.
Pogledaj originalni članak

Epidemija nove gripe, posebice nakon smrti 61-godišnjeg Splićanina, uznemirila je Zagrepčane. Vidljivo je to iz brojnih poziva, koje nakon najave da će u četvrtak početi cijepljenje protiv obične sezonske gripe, zaprimaju liječnici obiteljske medicine.

Nisu stigle sve količine

Iz Domova zdravlja doznajemo da su im sa Zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” isporučili samo 10 posto naručenih doza cjepiva, pa se liječnici pribojavaju da će se stvoriti panika među pacijentima.

– Dobili smo 50, od 150 ukupno naručenih, no iz Zavoda javljaju da će sva količina stići do kraja tjedna – rekla je dr. Berislava Blažić Hranjec iz Doma zdravlja Centar u Runjaninovoj ulici i dodala da će se od četvrtka besplatno moći cijepiti svi pacijenti koji su u rizičnoj skupini za obolijevanje od sezonske gripe. Ostali, ako su zainteresirani, kaže dr. Blažić Hranjec, svoju dozu ”preventive” mogu kupiti u ljekarnama i donijeti svom liječniku kako bi ih u ordinaciji cijepili.

– Doza u ljekarnama stoji 58 kuna, a ako je građani nabave izravno u Zavodu, nekoliko je kuna jeftinija – pojasnila je liječnica.

Iz ZJZ Dr. Andrija Štampar poručuju nema mjesta panici - cjepiva protiv sezonske gripe ima dovoljno.

– Naručeno je 108 tisuća doza, a obiteljskim liječnicima već je isporučeno 22 tisuće bočica – tvrdi dr. Vladimira Lesnikar, voditeljica epidemiološke službe. Još 20 posto količine besplatnog cjepiva će u ordinacije biti isporučen do kraja tjedna.

– Nakon toga liječnici će u trećem valu dobiti sve količine koje su naručili – istakla je dr. Lesnikar.

Stariji od 70 osigurani

Što se cjepiva posebno pripremljenog za pacijente starije od 70 godina tiče, svih 11.140 doza već je razaslano liječnicima, a pedijatri ako imaju male djece koju treba zaštititi od gripe, moraju ga posebno naručiti od Zavoda.

– Mališani se cijepe u iznimnim slučajevima i to oni s kroničnim bolestima ili oni koje čeka teži operativni zahvat koji bi zbog gripe mogao biti odgođen – pojasnila je dr. Lesnikar.

Ako se u nekim ordinacijama zbog većeg interesa pacijenata javi nestašica, Zavod je spreman osigurati dodatne doze.

– Lani je nakon sezone cijepljenja ostalo 3680 neiskorištenih doza, pa i taj podatak potvrđuje da će svi koji trebaju dobiti cjepivo – istakla je dr. Lesnikar.

Dodala je i da Europa ne bilježi ni jednog oboljelog od sezonske gripe.

– Možda nije prepoznat jer je u jeku pandemija nove gripe s istim simptomima, no cijepljenje počinje na vrijeme – istakla je dr. Lesnikar

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

BE
Berlioz
00:27 05.11.2009.

Sramota za urednika koji je dao ovakav naslov. Ne samo da ne odgovara tekstu nego je i lazan. Srecom kod nas ljudi ipak nisu tako neinformirani pa da nasjednu na lazi i pohrle na cijepljenje. Tkz svinjska gripa dokazano nije opasnija od obicne sezonske, stovise manji je mortalitet a opasnosti od cijepljenja su velike.

DO
doktorica
10:09 05.11.2009.

Više se bojimo besparice i otkaza...

RO
RobyRoby
13:43 05.11.2009.

tko veli da je ovaj u splitu umro o svinjske gripe??? to se ne zna, on pretpostavljaju, ali neznaju 100%